Vissza az előadásokhoz

Thanaszisz Alevrasz versei alapján

Ámor

Ámor

Attisz Színház, Athén, Görögország

Rendező: Theodórosz Terzopulosz

Görög nyelven magyar és angol felirattal

55 perc, szünet nélkül.

Az Ámor a Teodórosz Terzopulosz (Theodoros Terzopoulos) által rendezett trilógia második része, az Alarme („Riasztás”) és az Encore („Ráadás”) mellett. Az Ámor egy színpadi kompozíció, amely Thanasis Alevras költeményén alapul. Első alkalommal 2013 decemberében mutatták be, majd három évadon keresztül játszották az athéni Attis Színházban, valamint európai turnékon, ahol kivívta a közönség nagyrabecsülését és a kritikusok dicséretét.
Terzopulosz aukciós házzá alakítja a színpadot, ahol minden árucikké válik: a szerepek, a kellékek, az érzelmek, az emlékek, sőt, még az emberi testrészek is, vizsgálódásnak alávetve és felbecsülve az adás-vételek során. Az árakat az értékpiac ingadozása befolyásolja. A színészek megfigyelőkként ironikus megjegyzésekkel jellemzik a mai helyzetet, valamint manipuláló és a hatalom által manipulált emberek szélsőséges viselkedésformáit mutatják be egy globális válságot élő korban. Azonban mindent felforgat Ámor, vagyis a szerelem ígérete, az egyetlen, amely az emberivé válás hajtóerejeként működhet.

Színészek: 

Antonis Myriagkos
Aglaia Pappa

Színpadkép és kompozíció: Teodórosz Terzopulosz
Jelmez: LOUKIA
Zene: Panagiotis Velianitis
Fény: Teodórosz Terzopulosz, Konstantinos Bethanis
Műszaki vezető: Konstantinos Bethanis
Gyártásvezető: Charalampos Terzopulosz
Producer: Maria Vogiatzi

GH
Gobbi Hilda Színpad
Theodórosz Terzopulosz

Theodórosz Terzopulosz

Görög tragédiákat, operákat és kortárs darabokat rendezett Görögországban és számos színházban világszerte. Terzopulosz és az általa alapított Attisz Színház 2100 előadást játszott 34 év alatt a világ minden táján. Szemléletmódját a görög tragédiáról sokfelé tanítják drámaakadémiákon és egyetemeken. Számos helyen műhelyfoglalkozást vezet és előadásokat tart módszeréről; akadémiák és egyetemek professor emeritus címét viseli, valamint sok görög és külföldi színházi díj birtokosa. A módszerét bemutató könyvek megjelentek görögül, angolul, németül, kínaiul, törökül, oroszul, olaszul, koreaiul és lengyelül. A Dionüszosz visszatérése, amely szintén a módszerét mutatja be, 2015-ben jelent meg és számos nyelvre lefordították.
Görögország Piería régiójában, Makrigialos faluban született. 
1965-1967: K. Michailidis Dámaiskola (Athén).
1972-1976: Berliner Ensemble (Berlin).
1985-ben alapította az Attisz Színházat.
1981–1983: az Észak-Görögországi Állami Színház Drámaiskolájának igazgatója. 
1985–1988. és 1995–2004.: művészeti igazgatója az Antik Drámáról Nemzetközi Találkozónak Delphiben.
1990 óta: alapító tagja a Nemzetközi Mediterrán Színházi Intézetnek és az intézet görögországi karának elnöke. 
1995 óta: a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának elnöke. Az esemény idáig Delphiben, Sizuokában (Japán), Moszkvában, Isztambulban, Szöulban, Pekingben, Wroclavban (Lengyelország) és India-szerte 17 városban került megrendezésre. 
Alapítója és művészeti igazgatója az Antik Dráma Nemzetközi Találkozónak Sikyona községben (2005-ben, 2006-ban, és 2011-ben).

Fotó: Johanna Weber

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Olaszország, Ukrajna, Vietnám