Vissza az előadásokhoz

Anton Pavlovics Csehov

Sirály

Sirály

Théâtre Vidy-Lausanne - Svájc

Rendező: Thomas Ostermeier

Francia nyelven magyar felirattal.

2 óra 30 perc, szünet nélkül.

A neves rendező, Thomas Ostermeier a szerelemről és a színházról folytat párbeszédet Csehovval a XX. századon túlról, feltárva e színdarab azon rétegeit, amelyek itt és most megszólítanak bennünket.

A Sirályban Anton Pavlovics egy csoport férfi és nő tétova bálját vezényli, akik a szerelmen és a művészeten, sötétedő koruk utolsó fénycsóváin át próbálnak maguk számára életet kreálni. A fiatal színésznő, Nina így kiált fel az utolsó felvonásban: „Hinni kell!Ha hiszek, már nem szenvedek annyira…” Hinni a színházban, hinni a szerelemben, mint utolsó menedékben.

Csehov nem kritizál és nem tesz megjegyzéseket. Egy jóindulatú orvos aprólékosságával írj le egy kifejlődő társadalmi és individuális betegség tüneteit, egy akarat nélküli létezését, amelynek a másik tekintetére van szüksége ahhoz, hogy önmaga számára érzékelhetővé váljon.

A Vidy-Lausanne Színházban másodszor dolgozik ugyanazokkal a francia színészekkel Ostermeier. Előző, Ibsen Kísértetek rendezése hatalmas siker volt, amelyért Valérie Dréville, aki az itt látható Sirályban Arkagyinát alakítja, Molière-díjat kapott 2014-ben

Színészek/Actors: Bénédicte Cerutti, Valérie Dréville, Cédric Eeckhout, Jean-Pierre Gos, François Loriquet, Sébastien Pouderoux (de la Comédie Française),Mélodie Richard, Matthieu Sampeur, Marine Dillard (festő/painting)

 

Fordítás és adaptáció/Translation and adaptation: Olivier Cadiot és/and Thomas Ostermeier; Díszlettervező/Set designer: Jan Pappelbaum; Jelmeztervező/Costume designer: Nina Wetzel; Zeneszerző/Composer: Nils Ostendorf; Dramaturg/dramaturge: Peter Kleinert; Fény/Lights: Marie-Christine Soma; Festő/Painting:    Katharina Ziemke; Rendezőasszisztens/Assistant Elisa Leroy, Christèle Ortu.

 

Rendező

Thomas Ostermeier

 
Koprodukciós partnerek/Co-producers : ODÉON - THÉÂTRE DE L’EUROPE; THÉÂTRE NATIONAL DE STRASBOURG; TEATRO STABILE DI TORINO; LA FILATURE, SCÈNE NATIONALE – MULHOUSE; TAP – THÉÂTRE AUDITORIUM DE POITIERS; THÉÂTRE DE CAEN
Támogató/ With the support of: PRO HELVETIA - FONDATION SUISSE POUR LA CULTURE
(Bemutató a VIDY-LAUSANNE Színházban 2016. február 26-án; Premier in the Theatre Vidy-Lausanne at 26 February, 2016.)
NSZ
Nagyszínpad
Thomas Ostermeier

Thomas Ostermeier

Thomas Ostermeier, a mai német színház meghatározó alakja, 1968-ban született Soltau-ban. Pályafutása a berlini «Die Baracke» nevű kisszínházban kezdődött, amelynek vezetését 1996-ban bízta rá Thomas Langhoff, a Deutsches Theater akkori igazgatója. Ostermeier valódi műhelyt hozott létre az addig csak felolvasókra, kisebb előadásokra használt térben. Ehhez megfelelő védettséget jelentett az anyaszínház, a Deutsches Theater, e stúdióban a produkciógyártás kényszere nélkül, szabadon lehetett kísérletezni. Eleinte a színészi játék kutatóterepe lett, majd egyre inkább a kortárs drámaírásé is. Jens Hillje dramaturggal közösen számtalan új darab, fordítás és színrevitel katalizátorai, megvalósítói.

A másik «underground» alkotótárs, Jan Pappelbaum, aki a mai napig látványtervezőként dolgozik vele. 1999-ben Thomas Ostermeier a Schaubühne igazgatója lesz Sasha Waltz koreográfusnővel, 2005-ig vezetik együtt az intézményt. Előadásaival rendszeresen vesz részt az Avignoni Fesztiválon, amelynek 2004-ben társművésze (artiste associé) is volt. Számos rendezése turnézik világszerte, 2011-ben eddigi pályafutásáért elnyerte a Velencei Biennálé Aranyoroszlán díját.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország