Vissza az előadásokhoz

Makszim Gorkij

A Nap fiai 16

A Nap fiai

Orosz Nemzeti Drámaszínház (Alekszandrinszkij Színház) – Szentpétervár, Oroszország

Rendező: Nyikolaj Roscsin

Orosz nyelven magyar szinkrontolmácsolással.

2 óra, szünet nélkül.

Nyikolaj Roscsin előadása Makszim Gorkij darabjára épül. Gorkij 1905 telén készítette el A nap fiai című darab első változatát a Petropavlovszk erődítményének kazamatájában, ahová bebörtönözték az 1905. január 9-i – Véres Vasárnapon történt – eseményekkel kapcsolatos éles tiltakozás miatt. A szöveg mögötti elképzelés azonban korábbra tehető. A nap fiai az új század általános reflexióihoz kapcsolódott, az értelmiségnek az ideális emberről vagy az emberi kötelékek felbontásáról alkotott elgondolásához. Nem véletlen, hogy gyakran a szóban forgó művet tartják a leginkább csehovi jellegűnek Gorkij színdarabjai közül. Bár a mű színpadi történetében sokféle értelmezés látott napvilágot, határozottan társadalmi darabként tekintenek rá.

Az előadás megőrzi a dráma cselekményét. Az események az 1905-ös forradalom idején játszódnak. A tudós Pavel Protaszov a tudomány világában él, az értelmiség céljairól szőtt magasztos elképzelések fogságában. Legfőbb elfoglaltságát a kémiai kísérletek adják, és valami folyton ég vagy felrobban a házában. Feleségét, akire nem figyel, barátja, a művész ragadja magával. Protaszovot egy gazdag kereskedő özvegye szereti, a nő állatorvos bátyja pedig Pavel húgába szerelmes. A közelben lakik egy goromba és tanulatlan lakatos alkalmazott, aki veri a feleségét. Kitör a kolerajárvány, és közben népfelkelés készülődik.

Színészek / Actors:

Ivan Volkov, Maria Korobkina, Anna Seledez, Elena Nemzer, Stepan Balakshin, Sergei Mardar, Dmitry Buteev, Yanina Lakoba, Elizaveta Kobzar, Nikolai Belin, Ivan Efremov, Anna Stepanova, Valery Stepanov, Aleksei Demidchik, Inna Andreeva, Filipp Bayandin, Aleksandr Morin, Dmitry Zotin, Igor Mamai, Evgenia Kadochnikova, Andrey Ogorodnikov, Aleksandr Scherbakov, Anton Popov

 

Díszlettervező /Stage designer: Nikolai Roschin
Jelmeztervező /Costume designer: Ekaterina Koptiaeva
Koreográfus / Choreographer: Nikolai Roschin
Zeneszerző / Composer: Ivan Volkov
Dramaturg /Dramaturge: Maxim Gorky, text adaptation – Alexey Demidchik
Rendezőasszisztens / Director’s assistant: Alexey Demidchik
Ügyelő / Stage manager: Elena Borunova, Ekaterina Astrakhantseva
Producerek / Producers: Antonina Dzotenidze, Anastasia Matveeva

 

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Nyikolaj Roscsin

Nyikolaj Roscsin

Nikolai Roschin az Orosz Nemzeti Drámaszínház (Alekszandrinszkij Színház) főigazgatója 2016 szeptembere óta. Az Orosz Színművészeti Akadémián diplomázott (RATI-GITIS, Moszkva) 1997-ben. Rendező, díszlettervező, valamint a moszkvai ARTO színház alapítója és művészeti vezetője. Tanított továbbá a Vszevolod Mejerhold Színházi Központ rendezői mesterképzésén, a Moszkvai Színművészeti Iskolában és a Boris Shchukin Színházi Intézetben. Számos előadást bemutatott a Vszevolod Mejerhold Színházi Központ kutatóprogramjának a keretében, amelyet a legfontosabb színpadi iskolák gyakorlati fejlesztésének szenteltek. Előadásokat rendezett még Samuel Beckett, Carlo Gozzi és Tadeusz Ruzhevich darabjai, illetve Antonin Artaud szövegei alapján.

Nikolai Roschin az Alekszandrinszkij Színházban a következő előadások rendezője és díszlettervezője volt: „Egy öregasszony keltetője”, T. Ruzhevich darabja alapján (2014, Alekszandrinszkij Színház, Új Színpad); „A holló”, C. Gozzi színműve nyomán (2015, Alekszandrinszkij Színház, Nagyszínpad); Valery Fokin: „Ma. 2016” című darabjának díszlettervezője, K. Fokin: „Tűz” című regénye nyomán (2016, Alekszandrinszkij Színház, Új Színpad); rendezője és díszlettervezője „A fürdő” című előadásnak V. Majakovszkij darabja alapján (2017, Alekszandrinszkij Színház, Új Színpad); a „Cyrano de Bergerac” című darab rendezője és díszlettervezője (2018, Alekszandrinszkij Színház, Nagyszínpad); a „Sztálin születése” című darab díszlettervezője (2019, Alekszandrinszkij Színház, Nagyszínpad); Andrei Kalininnal együtt rendezője és díszlettervezője a “Gyermekuralom” című előadásnak Roger Vitrac, francia drámaíró, „Viktor avagy a gyermekuralom” című műve alapján (2019, Alekszandrinszkij Színház, Új Színpad); rendezte és a díszletét tervezte a „Majakovszkij. A fürdő” című előadásnak, amely V. Majakovszkij darabjára épül (2019, Alekszandrinszkij Színház, Nagyszínpad); rendezője és díszlettervezője „A nap fiai” című darabnak (2021, Alekszandrinszkij Színház, Nagyszínpad).

Nikolai Roshchin kreatív érdeklődési körébe tartozik a színpadi kifejezőerő új módjainak a keresése a nonverbális színház keretein belül. A GITIS intézményében folytatott tanulmányai során létrehozta a „Bolondok Hajója” nevű alkotócsoportot, amelynek első előadása 1998-ban elnyerte a Moszkvai Debütálásét járó díjat. Rendezőként következetesen felépítette színházi koncepcióját, amelynek alapjait a pantomim, a bohócjáték és a commedia dell’arte adják. C. Gozzi: „A szarvaskirály” című előadásáért (RAMT, 2001) megkapta a „Rendezői készségekért” járó I. Szmoktunovszkij-díjat, valamint a Moszkvai Kritikusok Szövetségének „A keresésért és a merészségért” járó díját. „Don Juan” produkciója A. Puskin és A. Tolsztoj szövegei nyomán, amelyet 2002-ben a Tadashi Suzuki Előadóművészeti Központban, japán színészekkel állított színpadra, a „Legjobb rendezői munka” elismerést kapta. Nikolai Roshchin munkái számos nemzetközi fesztiválon szerepeltek, mint például 2002-ben Japánban, a TOGA nemzetközi színházi fesztiválon.

2016 júliusában Nápolyban, az Olasz Nápolyi Színházi Fesztivál részeként a Pausilypon Régészeti Park antik amfiteátrumának a színpadán mutatták be a „Trójai nők” című előadást, Euripidész tragédiája nyomán. A produkciót az Alekszandrinszkij Színház művészeti vezetője, Valerij Fokin és Nikolai Roshchin állították színpadra. 2017-ben Roshchin elnyerte az Orosz Nemzeti Színház Arany Maszk díját a „Művészi alkotás” kategóriában („A holló” című előadásért).

2019-ben Nikolai Roshchin „Cyrano de Bergerac” című produkcióját szintén számos kategóriában jelölték az Orosz Nemzeti Színház Arany Maszk díjára: „Nagyszabású előadás”, „Rendezői munka”, „Legjobb színész” – Ivan Volkov, Cyrano de Bergerac szerepéért, „Művészi alkotás” és „A jelmeztervező munkája”.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország