Vissza az előadásokhoz

Carlo Gozzi

A holló 16

Carlo Gozzi azonos című darabja nyomán

A holló

Alekszandrinszkij Színház, Szentpétervár, Oroszország

Rendező: Nyikolaj Roscsin

Orosz nyelven, magyar szinkrontolmácsolással.

2 óra, szünet nélkül.

„A holló” c. előadás irodalmi alapját Carlo Gozzi, a jeles olasz színműíró, Goldoni kortársa és riválisa által 1762-ben írt fiabája (színpadi mese tragikomikus cselekménnyel) jelenti. A rendező, Nyikolaj Roscsin nem először fordul Gozzi műveihez: 2001-ben Moszkvában rendezte meg a Szarvaskirály-t, amelyet az egyik legkiemelkedőbb oroszországi Gozzi-rendezésként méltattak, és elnyerte a Szmoktunovszkij-díjat valamint a Moszkvai Kritikusok díját.

Az előadás kerüli a felszínesen „olaszos” kliséket, a commedia dell’ arte karneváli, improvizatív jellegű játékstílusát, és a mű mélyebb értelmezési rétegeit tárja fel, felszínre hozva a darab abszurd drámaiságát. Gozzi többi színdarabjához hasonlóan A holló is egy többrétegű, fantasztikus eseményekkel és rendkívüli szenvedélyekkel teli világot mutat meg a nézőknek. Története a szerelem, a hűség, a barátság és a varázslat hol kacagtató, hol nyomasztó kavalkádját nyújtja, maszkos színészi játékkal, különleges látványvilággal és expresszív mozgással fűszerezve.

Színészek/actors: Victor Smirnov, Tikhon Zhiznevsky, Valentin Zakharov, Alexander Polamishev, Yelena Nemzer, Polina Teplyakova, Alexey Panichev, Dmitry Belov, Sergey Sidorenko 

Zenészek/Musicians: Timofey Gavrilov, Inna Andreyeva, Dmitry Zotin, Givi Sarkisyan, Alexander Shcherbakov

Díszlet/Set design: Nickolay Roshchin
Zeneszerző, az előadás zenei vezetője/Music and sound design: Ivan Volkov
Maszkok, jelmezek, kellék/Masks, costumes, accessories: Andrei Kalinyn, Ekaterina Koptyayeva, Nickolay Roshchin
Világítástervező/Lighting designer: Artyom Prikhodov
Hangmérnök/Sound engineer: Kirill Shirobokov

Rendező

Nyikolaj Roscsin

NSZ
Nagyszínpad

Nyikolaj Roscsin

Nyikolaj Roscsin színész, rendező, díszlettervező. 2006 óta a moszkvai A. R. T. O. színház művészeti vezetője. Roscsin 1974-ben született, és 1997-ben diplomázott az Orosz Színművészeti Akadémián A. V. Borogyin professzor osztályában. Színművészeti tanulmányai idején alapította az Őrültek Hajója (Ship of Fools) elnevezésű társulatát, amelynek első előadása A méhész (The Beekeper) című darab volt. A darabot, amelynek alcíme Parabola Bruegel nyomán, jelölték a Legjobb Moszkvai Első Előadásnak járó díjra 1998-ban. Roscsin mára rendszeres résztvevője számos színházi fesztiválnak, és több díj birtokosa is. Szerzője számos előadásnak, amelyeket a moszkvai Meyerhold Központban állítottak színpadra, különféle művészeti kísérleti programok keretében. Ezeket a kísérleti programokat a különböző színpadi iskolák elsajátítása érdekében alapították. 2003-ban Roscsin egy pszichofizikai színészi kurzust vezetett a japán Tadasi Szuzuki és a görög Teodorosz Terzopulosz nyomán a japán Előadóművészeti Központban. Tanított a színpadi rendezők mesterkurzusán a Meyerhold Központban, és a Moszkvai Művészszínház studiójában. 2005 és 2009 között színművészetet és rendezést oktatott a Scsukin Színházi Intézetben V. V. Fokin és M. A. Pantyelejeva kurzusán.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Algéria, Franciaország, India, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, Vietnám