Vissza az előadásokhoz

Történetek a Mahábharátából

Kathakali stílusú klasszikus indiai tánc-színházi előadás

Történetek a Mahábharátából

Teatro Tascabile di Bergamo (Olaszország) and Kalatharangini Kathakali School (India)

Rendező: Dr. Kalamandalam John

Malajálam és szanszkrit nyelven, magyar és angol felirattal

7 óra 30 perc, 2 szünettel.

 „Ami nem áll ebben a műben, azt hiába keresnők a hármas világon!” - olvashatjuk az ősi indiai eposz, a Mahábhárata eredeti ajánlásában. Baktay Ervin a rövidített magyar változat megalkotója pedig így nyilatkozik: „ha egyebet sem ismernénk India múltjából, csak a Mahábháratát, ez magában elegendő volna, hogy a hinduk ősi mitológiáját, vallását, világnézetét, bölcseletét, művelődését, szokásait és művészetét rekonstruálhassuk.”

Keralából, Dél-India zöldellő vidékéről származik a kathákali stílus, amely különböző előadói és rituális gyakorlatok sokszínű kultúrájából merítve a XVII.-ik században nyerte el a most látható végleges formáját. A látványos arcfestések és jelmezek pazar kombinációi, a hipnotikus és rendkívül kifinomult éneklés és ütős zenei játék, valamint a színészek legendás technikai felkészültsége helyezik e művészetet a világszínház csúcsára. 

Magyarországon először élhetnek végig a nézők egy teljes, hagyományos kathákali éjszakát. Nem pusztán egy előadást, hanem (chai tea és szamósza kíséretében) egy kis darab Indiát varázsolnak ide a művészek. A produkcióban részt vesz Sadaanam Krishnankutty, aki a kathákali egyik legjelentősebb ma élő képviselője. 

Dr. Kalamandalam John

 

Kísérő rendezvények

2023. május 25., csütörtök 18 óra, Kaszás Attila Terem
Raja Kottarakkara 
Ismeretterjesztő előadás a Kathakali táncszínház mítoszáról és költészetéről
Tiziana Barbiero, a Teatro tascabile di Bergamo alapító tagja a Kathakali műfaját mutatja be a főszereplők, Kalamandalam John és Sadanam Krishnankutty részvételével, valamint a zenészek közreműködésével.

►2023. május 26., péntek, 17 óra, Első emeleti előcsarnok
Élőben követhetik nézőink a Kathákali színészek maszkfestési és beöltözés folyamatát egészen 20:30-ig, az úgy nevezett "Zöld teremben". 

A Történetek a Mahábharátából című Kathákali stílusú előadás 21 órától veszi kezdetét a Nagyszínpadon. Az előadás hossza 7 és fél óra, így 27-én hajnalban 4:30-kor napfelkeltekor ér véget. Az előadás után következik a Kelikottu, azaz a hagyományos napüdvözlő rítus, amelyben (egy kis reggelivel egybekötve) Kathákali dobos zenekar ad rövid koncertet, illetve a zenészek dallal köszöntik Szúrját, a hindu mitológia ősi napistenét.

 

Támogató:

 

Az I. szünet tervezett időpontja: 23.15 - 23.35
A II. szünet tervezett időpontja: 01.40 - 02.00

 

Színészek

Sadaanam Krishnankutty
Kalamandalam Balasubrahmanian 
Dr Kalamandalam John (India)
Kalamandalam Krishnaprasad 
Kalamandalam Soman 
Kalamandalam Sivadasan 
Mario Barzaghi
Alessandro Rigoletti 
Ruben Manenti 

 

Kathakali Chutti (maszk): Kalamandalam Sukumaran, Kalamandalam Rajesh,  Kalatharangini Mary John 
Színpadi asszisztens: Caterina Scotti, Marta Suardi
Világosító és hangosító: Fabio Vignaroli 
Koordinátor: Tiziana Barbiero 

NSZ
Nagyszínpad
Dr. Kalamandalam John

Dr. Kalamandalam John

Dr. Kalamandalam John: a Kalatharangini Kathákali Iskola alapítója és igazgatója. Keralában született 1955-ben. Kilenc éven át szigorú, napi nyolc órás Kathákali képzésen vett részt, amelyet Guru (professzor) C. Padmanabhan Nair és Vijayakumar vezettek a Kerala Kalamandalamban. Szanszkrit nyelvet és Kathákali irodalmat tanult Prof. Unnikrishnan Elayadutól. 1977-ben megkapta a legjobb Kathákali diáknak járó A.D. Bolland Aranymedált, majd 1978-ban indiai állami ösztöndíjban részesült. Mióta befejezte tanulmányait, egyaránt oktat indiai és külföldi diákokat a Kerala Kalamandalamban. A Kalamandalam társulat tagjaként bejárta Indiát és részt vett nemzetközi turnékon.

Kalatharangini Kathakali Iskola / Thrissur, Kerala, India
A Kalatharangini Kathakali Iskola az egyik legfontosabb oktatási és kulturális intézmény, amely elszántan összpontosít Kerala tradicionális előadó-művészetének felemelésére. A Kalatharangini világszerte sok színpadon képviselteti magát, valamint indiai klasszikus táncokat oktat sokfelé, ide tartoznak a Bharathanatyam, a Mohiniyattam és a Kuchippudi táncformák. A Kalatharangini 35 éves történetével a tradicionális művészet útján, széles kapcsolatrendszerével és tapasztalatával kétségkívül egyike a legrangosabb intézményeknek.

TTB Teatro tascabile di Bergamo – Accademia delle Forme Sceniche
Bergamo, Olaszország 
(Színházi Formák Akadémiája) 1973-ban Renzo Vescovi által alapult követve Jerzy Grotowsky Laboratórium Színházát és Eugenio Barba Odin Színházát. A színháztudomány értői úgy definiálják a csoportot, mint „élő kulturális kincs” vagy „fesztiváltársulat”, hiszen a TTB képes megtölteni egy teljes színházi hetet változatos formájú és műfajú előadásaival.  1977-ben a TTB megkezdte felfedezőútját a keleti színházi kultúrák terén, és azóta az IXO – Istituto di Cultura Scenica Orientale (A Kelet Színpadi Kultúrája Intézet) alapítványon keresztül dolgoznak a művészeti és kulturális tudást előmozdításáért a nyugati világban. Emellett a TTB társulatán belül néhány olasz színész-táncos csoport is formálódott, akik elsajátították az indiai klasszikus tánc különböző formáit.
A TTB kapcsolata Indiával logikus fejleménye a társulat tudományos munka iránti és a technikai-gyakorlati gyarapodás iránti igényének, továbbá ésszerű megoldásokat kínált munkájuk elméleti és formai alapjainak kérdésében.

Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna