Vissza az előadásokhoz

Mindaz, ami történt és történhetne

Mindaz, ami történt és történhetne

Heiner Goebbels, Németország

Rendező: Heiner Goebbels

Angol nyelven magyar felirattal

2 óra, szünet nélkül.

 

A Mindaz, ami történt és történhetne száz évet ölel fel Európa történelméből, a korszak szédítő ellentmondásait, hamis ígéreteit és pusztító válságait beleértve. Az első világháborúval kezdődő előadás eseménytöredékek tablóját tárja elénk anélkül, hogy különbséget tenne a triviális és elvben jelentőségteljes részletek között. Heiner Goebbels a tizenhat zenésszel, táncossal és előadóművésszel egy olyan szertárba kalauzol minket, mely tele van a múlt kellékeivel, a jelen terhével és a többféle lehetséges jövő zálogaival. A Mindaz, ami történt és történhetne félig performansz, félig egy építési terület, mely arra invitál, hogy az együttműködés és a véletlenek költői keretében a 20. század alternatív történelmét képzeljük el. Három egymással összefüggő ihletforrás van ebben a segítségére: Patrik Ouředník "Europeana - A huszadik század rövid története" című regénye, John Cage "Europera 1&2" című antioperája, valamint az Euronews európai tévécsatorna "No Comment" című műsorblokkja; ezek anyaga rendeződik össze és át az ellentétek folyton változó panoráma-folyamában. A Mindaz, ami történt és történhetne mindannyiunkat arra invitál, hogy átgondoljuk az európai identitás kialakulását, mibenlétét, lehetséges jövőjét; hogy elképzeljük múltunk, jelenünk, jövőnk különféle változatait.

 

 

Helyszín: Tüskecsarnok
ParkolásAz előadásra szóló jegy felmutatása után nézőink ingyenesen vehetik igénybe a Tüskecsarnok mélygarázsának -1 szintjét.

 

Szereplők

Juan Felipe Amaya González,
Maud Blandel
Sandhya Daemgen,
Antoine Effroy,
Ismeni Espejel,
Freddy Houndekindo,
Tuan Ly,
Thành Nguyên Duy,
John Rowley,
Annegret Schalke,
Tóth Ildikó,
Tyra Wigg

Élőzene: Camille Emaille, Gianni Gebbia, Cécile Lartigau, Nicolas Perrin
A három hang: Vincent Dugdale, Shiori Tsuchida, Thanasis Deligiannis

Zeneszerző: Heiner Goebbels
Díszlettervező: Klaus Grünberg
Jelmeztervező: Ensemble
Dramaturg: Matthias Mohr

Zene: C.Emaille, G.Gebbia, C.Lartigau, L.Maurel, N.Perrin, O.Messiaen, H. Goebbels
Koncepció, zene és rendezés: Heiner Goebbels
Látványtervező: René Liebert
Hangtervező: Willi Bopp
Fénytervező: John Brown, Heiner Goebbels
Műszaki vezető: Georg Bugiel 
Színpadi technikusok: Danny Hones, Jan Hoffmann
Világosító: Torus Robertson
Ügyelő Théo Arnulf
Rendezőasszisztens: Kristina Brem
Produkció: PLAN B - Carmen Mehnert & Anne Schmidt szervezésében

 

Interjú: A színpad nem az a hely ahonnan a saját véleményemet hirdethetem

Rendező
TCS
Tüskecsarnok
Heiner Goebbels

Heiner Goebbels

Heiner Goebbels 1952-ben született, zeneszerző és rendező, Frankfurt am Mainban él. Szociológiai és zenei tanulmányokat folytatott, együttesek és zenekarok számára is komponált műveket. Zenés színdarabokat, szcenikai koncerteket, rádiójátékokat, hang- és videóinstallációkat alkot. 2012-ben jelent meg az Aesthetics of Absence (A hiány esztétikája) című könyve. Számos nemzetközi díj birtokosa, többek között az Európai Színházi Díj és a Nemzetközi Ibsen-díj kitüntetettje. 2012 és 2014 között a Ruhrtriennale művészeti igazgatója volt. 2018-ban elsőként kapta meg a Giesseni Egyetem által frissen létrehozott Georg Büchner-professzor címet.

Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna