Vissza az előadásokhoz

W. Shakespeare

Othello 14

Othello

Tbiliszi Színházi Központ & Liberty Színház, Tbiliszi, Grúzia (2023. április 27.)

Rendező: Avtandil Varszimasvili

Grúz nyelven magyar szinkrontolmácsolással

3 óra 10 perc, 2 szünettel.

Egy velencei nemes hírül adja Jago századosnak, hogy Brabantio szenátor lánya, Desdemona, akibe Jago szerelmes, titokban hozzáment a velenceiek által meghívott mór hadvezérhez, Othellóhoz. Jago nem rejti véka alá, hogy gyűlöli Othello tábornokot, mert az nem őt, hanem Cassiót nevezte ki szárnysegédjének. Értesítik Brabantio szenátort, hogy Desdemona megszökött a mórral. Othello elmondja Jagónak, hogyan szeretett bele Desdemonába. Velence hercege magához rendeli Othellót, mert Desdemona apja azzal vádolja, hogy megbabonázta a lányát, ám Desdemona mindenki füle hallatára kijelenti, hogy szabad akaratából ment hozzá a mórhoz. Othello a herceg parancsára Ciprusra megy harcolni, a herceg megengedi Desdemonának, hogy elkísérje férjét. Othello Desdemonát Jagóra és feleségére, Emíliára bízza azzal, hogy vigyék Ciprusra. Jago magával viszi Roderigót is. A csatából győztesen kikerülő Othello Cipruson találkozik Desdemonával. Jago borral leitatja Cassiót, Roderigo pedig beleköt. Összeverekednek, emiatt Othello megfosztja Cassiót szárnysegédi rangjától. Jago azt tanácsolja Cassiónak, hogy kérje meg Desdemonát: békítse ki Othellóval. Desdemona kérleli Othellót, hogy bocsásson meg Cassiónak, Jago ezt kihasználva féltékennyé teszi őt Cassióra; azt tanácsolja neki, hogy tartsa szemmel Desdemonát és Cassiót. Desdemona véletlenül elveszíti a kendőjét, Emilia megtalálja, és Jagónak adja. Jago meggyőzi Othellót, hogy Desdemona a szerelmének, Cassiónak adta a kendőjét zálogul. Vak féltékenységében Othello megöli Desdemonát.

Színészek

Othello – Goga Barbakadze
Desdemona – Natalia Kuloshvili, Ani Aladashvili
Jago – Apolon Kublashvili, Kakha Mikiashvili
Emília – Tiko Kordzadze
Rodrigo – Shako Mirianashvili
Cassio – Lasha Gurgenidze
Brabantio – Mamuka Mumladze
Velencei dózse – Giorgi Jikia
Bianca – Sopha Lomjaria

 

Díszlettervező: Mirian Shvelidze
Jelmeztervező: Natalia Kobakhidze
Zeneszerző: Nikoloz Rachveli

NSZ
Nagyszínpad
Avtandil Varszimasvili

Avtandil Varszimasvili

Avtandil Varszimasvili (1959)

Az állami Gribojedov Akadémiai Színház és a Szabadság Színház művészeti igazgatója. Elnyerte a Grúz Állami Nemzeti Díjat, a Kote Marjanisvili Állami Színházi Nívódíjat, a „Zolotoj Vityaz" fesztivál nagydíját, valamint számos más nemzetközi színházi fesztivál díjának birtokosa. A Tbiliszi Színház- és Filmművészeti Egyetem rendes professzora, mesterkurzusokat tart rendezőknek Georgiában és más országokban. Több mint 100 előadást, egy filmet, 7 tévéfilmet, 14 dokumentumfilmet rendezett. Georgián kívül Olaszországban, Németországban, Oroszországban, Ukrajnában, Finnországban, Észtországban és Magyarországon is dolgozott.

Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna