Vissza az előadásokhoz

Nangsza Öbüm dákíni története (XI-XII. század)

Hagyományos tibeti opera

Nangsza Öbüm dákíni története (XI-XII. század)

Tibeti Előadóművészeti Intézet (TIPA), India

Rendező: Shamten Dhondup

Tibeti nyelven magyar és angol felirattal

4 óra, 2 szünettel.

A történet korai vándorénekmondóktól származik, akik házról házra járva énekelték. Később a tibeti opera műfaján keresztül is nagyon népszerűvé vált. 

Zhangpei Kurnangpa nevű faluban, Tibet Gyanste régiójában játszódik.A faluban élt egy jómódú parasztcsalád, Phehue Nangba néven, akik erényes és jámbor életet éltek, azonban nem született gyermekük. Egy éjjel, miután százezer imát elmondtak Tara Istennőhöz, Nyangsta Seldon csodálatos álmot látott, amelyben egy lótusz nyílott ki a méhében, és égi lények (dákínik) hódoltak e lótusz előtt. 

Néhány hónap múlva az asszony életet adott egy lánygyermeknek. A kisbaba az anyatejből Tara Istennőnek áldozott, ami különösen kedvező jel volt. Neve Nangsza Öbum lett, melynek jelentése: aki a Földnek adatott, hogy sugárzása százezer érző lényt felszabadítson.

A Tibeti Előadóművészeti Intézet (TIPA) az első olyan intézmény, amelynek feladata Tibet ősi és egyedülálló kultúrájának, gazdag zenei örökségének és más művészeti  formáinak megőrzése és népszerűsítése. Az intézetet Őszentsége a 14. Dalai Láma alapította, amikor 1959 augusztusában Kalimpongba érkezett.

A tibeti opera szövegét a MKKK Ratna Ling Fordítócsoport ültette át magyar nyelvre.
A TIPA Tarban (Nógrád vármegye) is előad egy tibeti operát Buddha életéről a Szkíta és Magyar Szellemiség Kőrösi Csoma Sándor Központ megnyitóján június 11-én.

Színészek:

Dhondup Tsering, Samten Dhondup, Tenzin Phuntsok, Norbu Samphel, Tenzin Jangchup, Tenzin Jorden, Tenzin Nyima, Jamyang Gyaltso, Tenzin Nyima, Tenzin Yeshi, Tenzin Tsetan, Tenzin Kalsang, Tenzin Jampa, Tenzin Samdup, Tenzin Lungring, Tsering Paldon, Nyima Tsamchoe, Tenzin Yangkyi, Tenzin Tsomo, Tenzin Metok, Tenzin Yangdon, Pema Doma, Tenzin Pema, Tenzin Dawa, Tenzin Moelam, Tenzin Dolkar, Tenzin Lhadon

Díszlet: Samten Dhondup & Tenzin Phuntsok
Jelmez: TIPA kézműves műhely
Koreográfus: Samten Dhondup

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Shamten Dhondup

Shamten Dhondup

Samten Dhondup azon kevés száműzetésben élő operamesterek egyike, akiknek az előadóművészetben való hatásköre és befolyása jól ismert. Erről a szerepéről néhány film is készült. A nepáli Mustangban tibeti gerilla apától és paraszt anyától született, és gyermekkorát a mustangi ellenállók megfigyelésével töltötte. A táborok 1972-es bezárása után apja Katmanduba költözött, ahol egy szőnyeggyárban dolgozott. 9 éves korában a dharamszalai TCV iskolába került. Az előadás és a színészet iránti szenvedélye úgy kezdődött, hogy ürügyet keresett arra, hogy ne kelljen órákra járnia. Amikor megkérte az iskola igazgatóját, hogy küldjék a TIPA-ba, hogy tibeti operát tanulhasson, megkérdezték tőle, mi az alapképzettsége ehhez. Azt válaszolta, hogy gyerekkorában fuvolázott. A TCV támogatta a TIPA hároméves tanfolyamát. Az évek során a társulattal beutazta a világot, és most a TIPA-nál a következő művészgeneráció mentora.

Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna