Vissza az előadásokhoz

Madách Projekt 2023 - Az ember tragédiája

Madách Projekt 2023 - Az ember tragédiája

Varsó, Budapest, Kaposvár, Giza, Athén, Milánó, Istanbul, Párizs, Liverpool, Bukarest, Tbiliszi, Torontó

Rendező: Vidnyánszky Attila

7 óra 20 perc, 2 szünettel.

A Madách Projekt 2023 az év egyik legkiemelkedőbb nemzetközi felsőoktatási kulturális eseménye, mely alkalommal egy közös nagyprodukció keretében, négy kontinens tizenegy országának színművészet szakos hallgatói bemutatják Madách Imre legismertebb alkotását, Az ember tragédiáját. A produkció a Színházi Olimpia programjának részeként valósul meg.

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából egyedülálló nemzetközi színházi produkció valósul meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Madách Projekt 2023 a Színházi Olimpia egyik kiemelt programja, amely során tizenegy ország színművészeti egyetemeiről érkeznek hallgatók Budapestre, hogy saját feldolgozásukban bemutassák Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának valamely színét. A Vidnyánszky Attila által életre hívott projektben a dráma tizenöt színét egy-egy ország színművészet szakos hallgatói adják majd elő saját anyanyelvükön, saját rendezésben, az általuk megálmodott díszletben.

A projekt egy páratlan kulturális misszió, hiszen négy kontinens fiatal egyetemistái a magyar irodalom egyik remekművével, Madách emberiségkölteményével foglalkoznak hónapokon át, hogy saját színházi gondolkodásmódjuk szerint, saját kultúrájuk szűrőjén át mutassák be azt a magyarországi közönség előtt, gazdagítva egyben a Madách-mű nemzetközi recepciótörténetét is.

 

A mennyekben

Lengyelország – Warsaw Film School

 

A Paradicsom – Pálmafás vidék a Paradicsomon kívül – Falanszter

Magyarország – Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest és MATE Rippl-Rónai Művészeti Intézet, Kaposvár

 

Egyiptomi szín

Egyiptom – Academy of Arts, Higher Institute of Dramatic Arts, Giza

 

Athéni szín

Görögország – Athens Conservatoire Drama School

 

Római szín

Olaszország 

Centro Teatro Attivo, Milánó

 

Konstantinápolyi szín

Törökország – Istanbul Aydin University 

 

Párizsi szín

Franciaország – EICAR, The International Film and Television School, Párizs 

 

Londoni szín

Egyesült Királyság – Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA)

 

Első és második prágai szín és Eszkimó szín

Románia

I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egytetem, Bukarest

 

Az űr

Georgia – Állami Sota Rusztaveli Színház- és Filmművészeti Egytetem, Tbiliszi

 

Az űr

Kanada – York University, Toronto

HSZ
Hajógyári-sziget
Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila

Magyar színház- és operarendező, tanár.

1964-ben született az ukrajnai Beregszászon. 

Magyar szakon végezett az Ungvári Állami Egyetemen (1985). Két évig irodalmat és történelmet tanított. 1992-ben a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolán színházi rendezői diplomát szerzett.

1993-ban megalapította saját társulatát, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat, amelynek máig főrendezője. 

2004-ben a Magyar Állami Operaház főrendezőjévé nevezték ki. 2006 és 2013 között a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója volt. 

2013 óta a Nemzeti Színház főigazgatója. 2014-ben megalapította a Nemzeti Színház MITEM fesztiválját (Madách International Theatre Meeting).

2023-tól a Színház Olimpia Nemzetközi Bizottságának tagja, a 2023-as budapesti Színházi Olimpia művészeti vezetője.

Rendezett a kijevi Nemzeti Akadémiai Színházban (Leszja Ukrajinka Színház), az Alekszandrinszkij Színházban (Szentpétervár) és a Magyar Állami Operaházban is.

Előadásaival bejárta Európát Stockholmtól Moszkván át Tbilisziig, Strasbourgtól Nancyn át Kijevig. 

Számos kitüntetés birtokosa, többek között Ukrajna Érdemes Művésze (2002), Mejerhold-díj (2009, Moszkva), Kossuth-díj (2011).

Filmjei: Liberté 56, Szarvassá változott fiú.

Színészmesterséget oktatott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Kaposvári Egyetemen. 2020 óta rendezőosztályt vezet a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

2005 óta tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. 2008-ban részt vett a Magyar Teátrumi Társaság megalapításában, a szervezetnek azóta elnöke. 2010 és 2013 között az EMMI minisztere mellett működő Színházművészeti Bizottság elnökeként is tevékenykedett. 2020-tól a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.

2023. szeptember 18-án, a Sota Rusztaveli Grúz Állami Színház- és Színművészeti Egyetem díszdoktorává avatták.

Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna