Vissza az előadásokhoz

Hajtsad ekédet a holtak csontjain át 12

Olga Tokarczuk regénye alapján

Hajtsad ekédet a holtak csontjain át

Complicité, London, Anglia

Rendező: Simon McBurney

Angol nyelven, magyar felirattal

3 óra, 1 szünettel.

A darabot 2022 végén mutatták be, azóta nagy sikerrel játszák Nagy-Britannia színházaiban. Az angol, német és luxemburgi bemutatók után májusban a magyar közönség is láthatja a színdarabot a Nemzeti Színház színpadán a Complicité világhírű nemzetközi vándortársulattól Simon McBurney rendezésében.

 

A fekete humorú, anarchikus-noir darab Olga Tokarczuk Nobel-díjas írónő azonos című regénye alapján készült. Az autoriter struktúrák ellen elszánt támadást intéző mű elemi elutasítást váltott ki a szerző hazájában, Lengyelországban: a jobboldali sajtó „ökoterroristának", hazaárulónak kiáltotta ki Tokarczukot.

A történet a tél közepén indul egy eldugott lengyel hegyi falucskában. A helyi vadászegyesület tagjai egymás után halnak meg rejtélyes körülmények között, és Janina Duszejko – helybéli különc idős asszony, környezetvédő, lelkes csillagjós és William Blake-fordító – gyanús összefüggéseket sejt a háttérben. Jó ideje figyeli a falucska körüli elszigetelt hegyvidéki környezetben élő állatokat, és furcsának találja a viselkedésüket...

 


Janina harcos ellenállásba kezd a körülötte tapasztalható igazságtalanságokkal szemben, igyekszik kitörni a társadalom és a nemi szerepek fogságából. Tettei kérdéseket vetnek fel az őt körülvevő férfivilággal és mélyebb emberi szándékainkkal kapcsolatban: mit jelent embernek és mit állatnak lenni, szétválaszthatjuk-e a kettőt? Állatot ölni miért sport, embert ölni miért gyilkosság?

A Hajtsad ekédet a holtak csontjain át elgondolkodtató, ironikus, túlvilági elemekkel megtűzdelt krimi, mese a világmindenségről, a költészetről, az aktivizmus korlátairól és lehetőségeiről.

 

William Blake

"A gazda éhenhalt ebe
Országos vész előjele."

William Blake a 18. század második felében és a 19. század elején élt angol költő, festő, grafikus és nyomdász. Nonkonformista, radikális, tekintélyellenes személyiség, állatvédő. Szavakban és képekben fejezte ki gondolatait. Az egyik legnagyobb angol költő, aki élete során alig részesült elismerésben, ma már azonban a romantika korának egyik legfontosabb költőjeként és képzőművészeként tartják számon. Jeles művei többek között: Az ártatlanság dalai, A tapasztalás dalai, Menny és pokol házassága, Az öregkorú, Jeruzsálem.

 

Állítsuk le az ekocídiumot (Stop Ecocide) 

Az EKOCÍDIUM az ökoszisztémák tömeges károsítása és pusztítása - a természet súlyos, széles körű illetve tartós károsítása. Ide tartozik az óceánkárosítás, az erdőirtás, a föld- és vízszennyezés, valamint a légszennyezés. Állampolgárként felelősséget vállalhatunk és vállalnunk is kell azért, amit eszünk és vásárolunk, de a magas szintű beruházási és szakpolitikai döntéseket nem az átlagpolgárok hozzák. Az ekocídiumért tehát nem az átlagpolgár hibáztatható. 

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) római statútuma jelenleg négy bűncselekményt nevesít: népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények, háborús bűncselekmények és agresszióval kapcsolatos bűncselekmények. Az alapdokumentum módosításával egy ötödik bűncselekmény is felvehető: az EKOCÍDIUM. Szemben a mostani helyzettel, amikor pert lehet indítani a vállalatok ellen, illetve bírsággal sújthatók, az ekocídium bűncselekménnyé nyilvánítása szabadságvesztéssel járó büntetés kiszabását jelentené. A súlyos környezeti károkat okozó tevékenységekért és döntésekért felelős személyekkel szemben büntető eljárást lehetne indítani. 
Ezáltal megvédhetővé, helyreállíthatóvá válnának a Föld legértékesebb ökoszisztémái.

HOGYAN SEGÍTHET EBBEN

1.lépés: írja alá a nemzetközi petíciót
2. lépés: legyen a Föld Védelmezője
3. lépés: tájékoztasson erről mindenkit

A részletekért látogasson el a stopecocide.earth oldalra.


Előadásképek: © Camilla Adams, portré: © Jorri Kristjánsson

EURÓPAI TURNÉ STÁBLISTA

Rendező: Simon McBurney
Díszlet- és jelmeztervező: Rae Smith
Világításterv: Paule Constable
Hangterv: Christopher Shutt
Videóterv: Dick Straker
Kiegészítő rendezés: Kirsty Housley
Dramaturg: Laurence Cook, Sian Ejiwunmi-Le Berre
Mozgásterv: Toby Sedgwick
Eredeti szerzemények: Richard Skelton
Rendezőasszisztens: Gemma Brockis
Társ-jelmeztervező: Johanna Coe
Parókaterv: Susanna Peretz
Szereposztás: Amy Ball CDG
Kiegészítő mozgásterv: Crystal Pite
Társ-világítástervező: Lucia Sánchez Roldán
Hangosító: Ella Wahlström
Videós: Jachym Bouzek, Jakub Xiv for Mesmer
Társ-videótervező: Ross Flight
Társ-díszlettervező: William Fricker
Tervezőasszisztens: Ruth Hall
Az előadás alapjául szolgáló regényt fordította: Antonia Lloyd-Jones

 

Szereplők: 
Thomas Arnold, Johannes Flaschberger, Amanda Hadingue, Kathryn Hunter, Kiren Kebaili-Dwyer, Weronika Maria, Tim McMullan, César Sarachu, Sophie Steer, Alexander Uzoka.

 

Gyártásvezető: Niall Black
Előadásvezető: Sally McKenna
Ügyelő: Emma Rangel
Segédügyelő: Naomi Ireland-Jones
Jelmeztáros: Heather Judge
Jelmezasszisztens (parókafelelős): Krystal Garrity
Világításprogramozó: Tamykha Patterson
Világításvezető: Tom Pritchard
Az előadás villanyszerelője: Samuel Baker
Színpadfelelős: David Hill
Hangfelelős: Sean Gallacher és Amir Sherhan
Eredeti videóprogram: Salvador Bettencourt Ávila
Videóprogramozó: Caitlyn Russell
Videófelelős: Ben Walden
Animátor: Gustaf Lindstrom
Model Box kezelő: Catherine Morgan
Drámaterapeuta: Wabriya King
Siketek és gyengénlátók verziószakértője: Aisling Gallagher
Felirattanácsadó (Hear the Picture): Benjamin Wilson
Feliratozó (Hear the Picture): Jo Mousley
Plakátgrafika: Patryk Hardziej

További filmes tartalom
Kiegészítő videó rendezője: Adam Smith @flatnosegeorge
Kiegészítő videó: Treatment Studio
Forgatásvezető: Matt Cummins
A Treatment Studio producere: Sam Brickman
Vágó: Iain Finlay és Warren Chapman
Animátor: James Rushton, Noah Campeau, Charlie Broome
Műszaki vezető: Dylan Steenkamp
Vezető operatőr: Ricky Patel
Művészeti vezető: Jake Shepherd
Archívumfelelős: Matthew Sanger
Gyártási asszisztens: Austin Shaw
Külön köszönet Patrick Hickey-nek.

A Complicité koprodukciója a Barbican London, a Belgrade Coventry Theatre, a Bristol Old Vic, a Comédie de Genève, a Holland Fesztivál, a Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, a L'Odéon-Théâtre de l'Europe, a The Lowry, az Izlandi Nemzeti Színház, az Oxford Playhouse, a Ruhrfestspiele Recklinghausen és a Theatre Royal Plymouth részvételével.

Complicité
Vezető producer: Tim Bell
Projektproducer: Josie Dale-Jones
Kreatív felelősségvállalási producer: Rima Dodd (ideiglenes munkatárs szülési szabadság alatt)
Ügyvezető igazgató: Amber Massie-Blomfield
Művészeti vezető: Simon McBurney
Kreatív felelősségvállalási producer: Natalie Raaum (szülési szabadságon)
Pénzügyi vezető: Louise Wiggins

Turné
Főigazgató (Great Leap Forward): Jennie Green
Főigazgató-helyettes (Great Leap Forward): Marlous Lang-Peterse
Turnészervező (Great Leap Forward): Kayte Potter
Gyártási asszisztens (Great Leap Forward): Sara Cormack
Gyártási asszisztens (Great Leap Forward): James Miller
Marketing igazgató (Emma Laugier Marketing): Emma Laugier
Marketing vezető (Emma Laugier Marketing): Suzannah Bowles
Marketing asszisztens (Emma Laugier Marketing): Matthew Meldrum
PR (Bread and Butter): Kate Hassell, Ben Chamberlain

Támogatók
A Complicité hálásan köszöni a The Mirisch & Lebenheim Charitable Foundation, a John Ellerman Alapítvány, a John Lyon's Charity, a Backstage Trust, a Maria Björnson Emlékalapítvány és a londoni Lengyel Kulturális Intézet a produkció és a kapcsolódó oktatási és közösségi projektek megvalósítása során nyújtott nagylelkű támogatását.

A Complicité az Angol Művészeti Tanács nemzeti portfóliószervezete.

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Simon McBurney

Simon McBurney

Simon McBurney színész, író és rendező napjaink egyik legújítóbb, legnyughatatlanabb és legbefolyásosabb színházcsinálója. 1983-ban társalapítója volt a Complicité nevű társulatnak, azóta minden munkája alaposan előkészített, nagyfokú együttműködés eredménye, abban a mély meggyőződésben, hogy a színház feladata minden vonatkozásban megkérdőjelezni a színházi forma határait. Eredeti művek írása és létrehozása mellett Simon nagyszerű darabokat —Beckett, Brecht, Bulgakov, Dürrenmatt, Ionesco, Daniil Kharms, Arthur Miller, Bruno Schulz, Shakespeare és Ruzzante drámáit – vitt színre, továbbá számos irodalmi művet adaptált. 2012-ben A Mester és Margaritát adaptálta és rendezte az Avignoni Fesztiválra, 2015-ben pedig Stefan Zweig Nyugtalan szív című regényét írta át és állította a berlini Schaubühne színpadára.  Operarendezései: Kutyaszív (2010), Szása Raszkatov új operája Mihail Bulgakov novellája alapján; A varázsfuvola (2012); Sztravinszkijtól A léhaság útja (2017). 2020-ban Alban Berg Wozzeckjét rendezte Sir Simon Rattle vezényletével. Simon munkássága folyamatosan a társadalmi lét, gondolkodás és cselekvés politikai, társadalmi és filozófiai kérdéseit feszegeti. Nem fél a legősibb színházi formákat a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal bemutatni. Simon munkásságának jellegzetes vonásai A találkozás (2015) című díjnyertes előadásban is megjelennek. A The New York Times szerint ez „minden idők egyik leglebilincselőbb színdarabja", 2016/17-ben telt házzal játszották a londoni Barbican színházban és a Broadwayn. Simon számos díja közül megemlítendő az Európa kiemelkedő multidiszciplináris művészeit elismerő berlini Konrad Woolf-díj (2008), valamint a rangos japán Yomiuri-díj (2009), amelynek első külföldi nyertese volt. 2012-ben beválasztották az Avignoni Fesztivál tagművészei közé (artiste associé), továbbá számos egyetem, többek között a svédországi Lund Egyetem, a londoni Metropolitan University és a Cambridge University díszdoktora.

Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna