Vissza az előadásokhoz

FÉNY-ANYAG

Olvasásperformansz Juliette Binoche, Wajdi Mouawad és Szűcs Nelli részvételével, Az angyal válaszol című könyvből

FÉNY-ANYAG

Nemzeti Színház, Budapest, Magyarország

Francia és magyar nyelven, magyar és angol felirattal.

1 óra 30 perc, szünet nélkül.

1943-44 fordulóján, a világháború embertelenségében négy igazságra éhes fiatal művész beszélgetni kezd, kérdéseket tesz fel egymásnak, amelyekre váratlan választ, tizenhét hónapon át tartó tanítást kapnak Budaligeten, majd a Garay utcában és a Katalin leányotthonból átalakított katonai varrodában. A társaság egyetlen túlélője Mallász Gitta, aki lejegyzi ezeket a beszélgetéseket – így született meg Az angyal válaszol kötet, amely immár 25 nyelven olvasható.
A beszélgetések szavai erőt és reményt adnak. Ráébresztenek emberi méltóságunkra, feladatunkra és szabadságunkra. Az örök érvényű tanítások katartikusan aktuálisak. Nekünk is szólnak ébresztő útikalauzként, hogy modern világunk zaklatottságában EMBERRÉ nemesedjünk.
Juliette Binoche hosszú ideje a kötet rajongója, aki sok-sok felolvasás után most színpadról is elénk tárja ezt a művet. Egy születőben lévő előadás főpróbája a budapesti felolvasás-performansz, amely során megelevenednek Az angyal válaszol mondatai, tanításai. 
„A sugárzás anyaggá válik – az anyag sugárzássá.
A teremtésben minden a kettőből van: erő és anyag.
Külső sötétség a kettő önmagában.
A Teremtő minden teremtett ’mélyén’ pihen.
Ha valóban sugárzol, az már nem pusztán erő, vak erő.
A SZEMBŐL SUGÁRZÓ FÉNY A LÁTÓ FÉNY.”
„Soha nem vagyunk egyedül az úton!" - beszélgetés Szűcs Nellivel, Juliette Binoche-sal, Wajdi Mouawaddal és Kardos Gyöngyivel Az angyal válaszol című könyv június 7-i budapesti felolvasás-performansza, valamint Mallász Gitta újabb értelmező köteteinek magyarországi megjelenése kapcsán. A beszélgetés a Napút 222+3 – Szívem, te szívem II, női misztikus különszámában jelent meg nyomtatásban és online is olvasható. Ha szeretné elolvasni, kattintson ide.
 
A felolvasást beszélgetés követi a Nagyszínpadon Juliette Binoche, Wajdi Mouawad, Szűcs Nelli, Kardos Gyöngyi és Sepsi Enikő részvételével.

Szereplők:

Juliette Binoche

Szűcs Nelli

Varga Zsuzsa 

Trill Zsolt

Hana Magimel

Páll Ibolya (ének, felvételről)

 

Dramaturgok: Kardos Gyöngyi, Sepsi Enikő, Juliette Binoche

Látvány: Kardos Gyöngyi, Liszi Renáta

Rendező: Wajdi Mouawad

Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna