Vissza az előadásokhoz

Robert Icke

A Doktor

A Doktor

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár, Románia

Rendező: Andrei Şerban

magyar nyelven angol felirattal

3 óra, 1 szünettel.

Robert Icke szövege valójában Arthur Schnitzler Bernhardi professzor (1912) című darabjának aktualizált átirata, mely a ma valóságának társadalmi-politikai viszonyai között követi nyomon főszereplője, Ruth Wolff orvos és kutató sorsát és nyilvános, szakmai meghurcoltatását, egy haldokló kiskorú páciensével kapcsolatban meghozott döntése miatt.  Az eset olyan szélsőséges és agresszív reakciókat vált ki, melyek hűen tükrözik a woke kultúra, a politikai korrektség és a ma társadalmának polarizált, „mi vagy a többiek” szemléletmódját, ahol az erkölcsöt és a korrektséget mindig az adott körülményekhez igazítják. Közösségi kapcsolataink határozzák meg életmódunkat, a társadalmi normák szabják meg faji, szexuális vagy épp nemi identitásunkat. Azokat a dolgokat, amikről a munkahelyen nem beszélhetünk, mert félő, hogy letiltanak, a színház keretei között biztonságban boncolgathatjuk: vállaltan szembeszállhatunk a kor előítéleteivel és hazugságaival.

Ruth Wolff: B. Fülöp Erzsébet m.v./Éder Enikő
Paul Murphy: Mátyás Zsolt Imre
Roger Hardiman: Tokai Andrea
Michael Copley: Aszalos Géza
Pap/Apa: Bandi András Zsolt
Brian Cyprian: Tar Mónika
Rezidens orvos: Jancsó Előd/Erdős Bálint
Rebecca Roberts: Lőrincz Rita
Charlie: Magyari Etelka
Sami: Vajda Boróka
Jemima Flint: Borbély B. Emília
Műsorvezető: Czüvek Loránd
Első meghívott: Molnos András Csaba
Második meghívott: Kiss Attila
Harmadik meghívott: Lajter Márkó Ernesztó
Negyedik meghívott: Vadász Bernadett
Ötödik meghívott: Hegyi Kincső
Zenészek: Kiss Attila, Bogdán Buica

Díszlet - és jelmeztervező: Irina Moscu
Zeneszerző: Cári Tibor
Társrendező: Daniela Dima
Rendező asszisztens: Erdős Bálint, Patrícia Gavril 
Hang: Bayer Sebastian
Fény: Gidó Zoltán, Bledea Ioan
Ügyelő: Kertész Éva

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Andrei Şerban

Andrei Şerban

Andrei Șerban (sz. 1943, Bukarest) román színház- és operarendező, aki világszerte sikeres produkciókkal hatott a huszadik századi színházra. A bukaresti Színház- és Filmművészeti Intézetben diplomázott. Romániában 1968-ban debütált a Piatra Neamț-i Ifjúsági Színházban Bertolt Brecht Szecsuáni jólélek című előadásával. Șerban 1969-ben emigrált az Egyesült Államokba a Ford Alapítvány ösztöndíjpályázatának révén. 1970-ben Párizsba ment, ahol Peter Brook Nemzetközi Színházkutatási Központjában tanult. Görög trilógia töredékek című előadásával (Medea, Trójai nők, Elektra) nagy benyomást tett a La MaMa-ban, egy New York-i kísérleti színházi klubban. Munkássága során részt vett különböző projektekben a Lincoln Előadóművészeti Központban, a párizsi Opéra Bastille-ben, a Metropolitan Operában, a Covent Garden-ben, a Théâtre de la Ville-ben, a Comédie Française-ben, a helsinki Lilla Teatern-ben, stb. 1990 és 1993 között a Bukaresti Nemzeti Színház vezérigazgatója. Három évtizeden át volt a Columbia Egyetem Művészeti Fakultánsának professzora.

Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna