Vissza az előadásokhoz

Bartók Béla, Maurice Ravel

A 10. Színházi Olimpia ünnepi záróeseménye

A 10. Színházi Olimpia ünnepi záróeseménye

InterEurópa Balett, Europabalett St.Pölten, Teatro Potlach, Aesop Studio, Quiet Ensemble, Fővárosi Nagycirkusz, Magyar Táncművészeti Egyetem, Budapest Bábszínház, Zeneakadémia

Rendező: Pataki András, Michael Kropf

MŰSORVÁLTOZÁS!

Értesítjük közönségünket, hogy a 10. Színházi Olimpia záróeseményének műsorában, amit június 24-én, 21 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartunk, a következő változás lesz:

Bartók Béla A csodálatos mandarin helyett:
In memoriam Bartók - Binder Károly és Varga Gábor zongoraművészek improvizatív zenéjére (táncelőadás)
Camille Saint-Saëns: Az állatok farsangja Bogányi Gergely és Boros Misi zongoraművészek előadásában

A műsor további része változatlan.
Megértésüket köszönjük!

 

Bartók Béla A csodálatos mandarin és Maurice Ravel Bolero című legendás szerzeményeire készültek táncművek a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház országosan egyedülálló koprodukciójában, az InterEuropa Balett előadásában külföldi sztártáncosokkal úgy, hogy különleges élményként, soha nem látott formációban a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Boros Misi, a Virtuózok győztese, a zongora hercege, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas, nemzetközi hírű jazz-zongorista, zeneszerző és Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája játsszák a darabokat koncertszerűen a magyar fejlesztésű Bogányi-zongorákon, a 10. Színházi Olimpia Záróeseményén, a Margitszigeti Színház nagyszínpadán.

A táncműveket Michael Kropf koreografálja. Elmondta: a zongorák és a rajtuk játszó művészek színpadi jelenléte meghatározza azt, hogy milyen színpadképet alakítsanak ki. A fénytechnikával szeretnék a látványvilágot kiemelni, megerősíteni úgy, hogy mindez szolgálja az egész előadást, amelynek klasszikus táncelemei vegyülnek a modern színpadi képekkel, hatással. Hozzátette, Bartók Béla A csodálatos mandarin című műve olyan érett művészi utakat maguk mögött tudó, tapasztalt táncosok jelenlétét, erejét, energiáit igénylik, akik képesek ennek a történetnek a mélységeit, belső üzenetét megjeleníteni a mai világra kivetítve. 

Ezért döntött úgy, hogy két nemzetközi szintű, világot bejárt sztártáncost kér fel az előadás főszerepeire. A mandarint a moldáv Mihael Sosnovschi formálja meg, aki majd húsz évig erősítette a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét. A lány szerepét pedig a fehérorosz származású táncos csillag, Iryna Tsymbal alakítja, aki a litván és a bécsi opera mellett Harangozó Gyula hívására táncolt a Magyar Állami Operaházban is.

További kuriózuma lesz ennek a darabnak, hogy Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője is színpadra lép az Öreg gavallér szerepében. Ő több mint tíz éve hagyta abba a táncot, most ennek a különleges produkciónak a kedvéért vállalta, hogy ismét közönség elé áll.

Michael Kropf táncosi és koreográfusi pályafutásának fontos darabja a Bolero.
„Amikor balettnövendék voltam, láttam a Bécsi Staatsoperben a Bolero című balettet, és akkor nem a tánc maradt meg bennem, hanem inkább a zene. Majd 1983-ban a Müncheni Opera balettegyüttesének ifjú tagjaként Maurice Béjart produkciójában dolgozhattam. Maurice Béjart a mai napig az egyik példaképem mint koreográfus, és óriási szerencsének tartom, hogy az ő Bolero című darabjában az egyik szólót táncolhattam. Ez az élmény meghatározta egész művészi pályafutásomat, fejlődésemet. 

Tudom, sok koreográfus dolgozta fel előttem is ezt a csodálatos művet, ami természetes, mert zseniális alkotás. Azt gondolhatják többen, erre a fantasztikus zenére egyszerű koreografálni. Szerintem meg éppen ez hordozza a nehézséget, mert a zene nagyon erős, hihetetlen jó, és egy fantasztikus muzsikára hasonló értékű koreográfiát készíteni hatalmas kihívás. Most álmodtam egy olyan történetet, amely megmutatja, mit jelent számomra ez a mű. Szép álom volt, remélem a közönségnek is tetszik majd.”

Szent Iván éji mulatság

A színpadi programokat rendhagyó Szent Iván éji mulatság követi a Margitsziget fái között, a szabadtéri színpad körül. A nézők elmerülnek Szent Iván éjszaka varázslatos világába, hogy felfedezzék az erdő misztikumát. A fénysugarak felfedik a természet- és a fák szépségét, és testüket az őket beborító ködbe vonják. Különböző művészetek figurái népesítik be a varázslatos éjszakát. A Teatro Potlach előadása a Színházi Olimpia záróünnepségeként az Aesop Studio és a Quiet Ensemble (Olaszország), a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Bábszínház és a Zeneakadémia együttműködésével jön létre.

Együttműködő partnerek:

  • Színházi Olimpia Nonprofit Kft.
  • InterEurópa Balett
  • Europabalett St.Pölten
  • Margitszigeti Színház Nonprofit Kft.

Bartók Béla: A csodálatos mandarin

Táncolják:

Mandarin - Michail Sosnovschi

A lány - Iryna Tsymbal

Öreg gavallér - Demcsák Ottó

Diák - Valerio Testoni

Csavargó I. - Florient Cador

Csavargó II. - Ruslan Soengoshev

Csavargó III. - Füsi Zsolt

 

Maurice Ravel: Bolero

Táncolják:

Nichika Shibata

Claudia Sachetti

Rachel Carrier

Paksi Fruzsina

Szalai Réka

Florient Cador

Valerio Testoni

Ruslan Soengoshev

Füsi Zsolt

 

A Bogányi-zongorákon a műveket előadják:

Bogányi Gergely

Boros Misi

Binder Károly

Varga Gábor

 

Díszlettervező: 
Tóth Kázmér

Jelmeztervező: 
Friderike Singer

Koreográfus: 
Michael Kropf

Zeneszerző: 
Bartók Béla, Maurice Ravel

Fénytervező: 
Madarász János

A táncművek koreográfusa

Michael Kropf

Rendező

Pataki András

Margitszigeti Színház
Pataki András

Pataki András

Jászai Mari-díjas magyar rendező, dramaturg, kulturális menedzser, díszlet- és jelmeztervező, színigazgató, a Kulturális és Innovációs Minisztérium volt helyettes államtitkára.

Michael Kropf

Michael Kropf

Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna