KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Vissza az előadásokhoz

Agata Duda-Gracz

Léna lábai közt, avagy „a szűz halála” 18

Michelangelo da Caravaggio nyomán

Léna lábai közt, avagy „a szűz halála”

Klaipèda Drámai Színház, Klaipèda,  Litvánia

Rendező: Agata Duda-Gracz

Litván nyelven angol és magyar felirattal

2 óra 20 perc, szünet nélkül.

A darab a barokk olasz festőművész, Caravaggio életét és életművét járja körül. A szent és a profán kapcsolatát mutatja be, amely – a látszattal ellentétben – egyáltalán nem egyértelmű. Caravaggio vallásos témájú festményeit zseniálisként tartják számon, amelyek megerősítenek a hitben. Jóllehet Caravaggio, aki mecénásai körében nemcsak festményeivel, hanem megdöbbentő durvaságával is hírnévre tett szert, önmaga is két végén égette a gyertyát, soha nem habozva, ha bármilyen elképzelhető bűn elkövetéséről szó volt. Többször tartózkodott homályban, mint fényben – úgy a vásznon, mint a magánéletében. Bűnös és szent egyszemélyben, akinek a festészet volt az egyetlen igaz létezése – lelkének kizárólagos menedéke. Létezhet-e ilyesfajta nem megszokott aszkétizmus? Nem titkolt kegyetlenség és fenséges szépség – hogy fér meg mindkettő egy emberben? Milyen titkos szövedék köti össze az ördögi gonoszságot a mennyei jósággal?

Szereplők:    

Liudas Vyšniauskas, Cezary Studniak / Darius Meškauskas, Maciej Maciejewski / Mikalojus Urbonas, Bartosz Roch Nowicki /Artūras Lepiochinas, Jonas Viršilas, Justina Vanžodytė, Kamilė Andriuškaitė, Eglė Jackaitė, Alina Mikitavičiūtė, Regina Šaltenytė, Samanta Pinaitytė, Sigutė Gaudušytė, Renata Idzelytė, Simona Šakinytė, Toma Gailiutė, Rimantas Pelakauskas, Donatas Švirėnas, Vaidas Jočys, Karolis Maiskis, Linas Lukošius.

A múzeumi raktár személyzete: Rytis Veverskis, Darius Matevičius, Jokūbas Batavičius, Romualdas Matulionis, Linas Bagdonas, Antanas Razgauskis, Zigmas Tarlovas, Konstiantyn Vasylevskyi

 

Író, rendező, díszlet- és jelmeztervező: Agata Duda-Gracz
Világítástervező: Katarzyna Łuszczyk
Koreográfus: Tomasz Wesołowski
Zeneszerző: Łukasz Wójcik
Rendezőasszisztens: Marius Pažereckas

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Agata Duda-Gracz

Agata Duda-Gracz

(1974, Katowice, Lengyelország) Agata Duda-Gracz rendező és díszlettervező Lengyelország legfontosabb színházi rendezőinek egyike. Saját maga írja előadásinak a szövegét, emellett nagyszerű, meglepően eleven díszleteket és jelmezeket álmodik a színpadra. Tadeusz Nyczek kritikus szerint „néha az az érzésünk, hogy nem csak egyszerűen rendez, hanem úgy fest a színpadon, miként vászonra egy piktor – ellentétben a legtöbb kortárs rendezővel – arról, hogy hol és mik vagyunk, honnan jöttünk, és mi vár reánk.”

Oldal tetejére

Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Olaszország, Ukrajna, Vietnám