Vissza az előadásokhoz

Kaleidoszkóp - Hommage á Bartók Béla

Kaleidoszkóp - Hommage á Bartók Béla

Az Idéző 1.84 és Kiss- Balbinat Ádám és Szabó Marcell közös estje, Magyarország

Rendező: Tókos Attila, ifj. Zsuráfszky Zoltán

55 perc, szünet nélkül.

Az Idéző 1.84 kortárs-néptánc társulat Tókos Attila és Ifj. Zsuráfszky Zoltán, valamint Kiss-Balbinat Ádám és Szabó Marcell Bartók örökérvényű műveiből készített egy rendhagyó estet, melyben a zene és a tánc méltán tiszteleg a híres zeneszerző alakja előtt.

Betekintést nyerünk a magyar idők történeti „kaleidoszkópjába”, mint színesen kavargó változások gyors egymásutánjába. Bartók Béla sokoldalúságát, személyiségének megannyi különbözőségét a darabban megjelenő négy különböző karakter jelképezi. Az előadás egy színes zenei válogatás: egyaránt elhangzanak klasszikus zongorára írt művek, hegedű duók és autentikus népzenék. Bartók zenéje egyben neoklasszicizáló és folk, egyszerre épít az univerzális (európai) zenei hagyományokra, a magyar gyökerekre (a népzene által) és újítja azt meg sajátos hangvétellel, "hagyománytisztelet és megújulás".  Időtlen és örökérvényű, mert tradíció, nemzeti szellem és újítás egyszerre van jelen zenéjében, így az mindenkinek szól, tartalma univerzális. Ehhez méltón szerettünk volna sajátságos hangon megalkotni aktuális néptánc-színházi bemutatónkat egy felvonásban, körüljárva a nagyvárosi létünk és a magyar hagyományos kultúra relációit.

…nem járhatnánk ezen a úton a bartóki örökség nélkül…
feladatunk a méltó emlékezés és a továbbhaladás…

 

IDÉZŐ 1.84
Tókos Attila és ifj Zsuráfszky Zoltán társulata

Az Idéző 1.84 kortárs-néptánc társulatot Ifj. Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Állami Népi együttes szólistája és Tókos Attila, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája alapították.  Hitvallásuk: „Progresszió- Tradíció- Revolúció. Az újítás nem működik gyökereink, kulturális hagyományaink, tánctörténetünk vizsgálata nélkül. Célunk egy jövőbe mutató mozgásnyelv kialakítása a neofolklorizmus jegyében. Formanyelvünk kortárs és modern tánctechnikák fúziója a néptánccal. Színpadi perspektívánk a magyar hagyomány aktualizálása: a jövőbe lépni és a múltat felemelni.” 

Zene:
Bartók Béla, Kiss-Balbinat Ádám és Szabó Marcell 

Fénytervező/
Technikus: Patai Roland

Tánc / Koreográfia
Tánc / Koreográfia
KA
Kaszás Attila Terem
Tókos Attila

Tókos Attila

Táncművész, koreográfus

Jelenleg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistájaként dolgozik, emellett rendszeresen koreográfusként is tevékenykedik. Fülöp Viktor ösztöndíjas, 2014-ben az Évad Legjobb Férfi Táncművésze és Junior Príma Díjas, 2017-ben a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével és 2018-ban Harangozó Gyula-díjjal kitüntetett táncművész. 1984-ben született az erdélyi Baróton, majd a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett táncművész, később pedig pedagógus diplomát. Az önkifejezés elsősorban táncművészként érdekli, de leginkább az alkotást érzi magáénak. 

Munkáinak célja: a hagyományos néptánc kereteiből való kitörést a formai elemekkel való absztrakt játékkal megvalósítani. Az eredeti funkciótól függetlenített motívumok variálása, egymással való ütköztetése. Egyértelműen új irányokat, új alkotói produktumokat helyezni a magyar táncművészet asztalára.

ifj. Zsuráfszky Zoltán

ifj. Zsuráfszky Zoltán

Prima Primissima Junior- díjas, Harangozó Gyula- díjas táncművész koreográfus. 
2008-ban az Évad legjobb férfi táncosa, Örökös Aranysarkantyús táncos, az Országos Szolnoki Néptáncfesztivál és a Zalai Kamaratánc fesztivál nívódíjas koreográfusa, Vásárhelyi László díjas, a Népművészet Ifjú Mestere. Koreográfusi tapasztalatait bővítette többek között a Vígszínházban, az Operettszínházban a kaposvári Csíki Gergely színházban, számos koreográfiát készített a hazai és tengerentúli együttesekben.

2004 óta a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze, koreográfusa jelenleg tánckarvezetői asszisztense. A koreografálás, pedagógia és a színpadi előadói tevékenysége, továbbá a Magyar Kultúra és Hagyomány továbbéltetése határozza meg életét.

Ars poeticája: Gondolatiság, erős folk- organikus világ, aktualitás, színház

Oldal tetejére

Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Olaszország, Ukrajna, Vietnám