KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Vissza az előadásokhoz

Valère Novarina

AZ ÁRNYAK JÁTÉKA /Le Jeu des Ombres/

AZ ÁRNYAK JÁTÉKA  /Le Jeu des Ombres/

Théâtre National Populaire (TNP); La Criée – Théâtre national de Marseille - Franciaország

Rendező: Jean Bellorini

Francia nyelven magyar felirattal

2 óra 15 perc, szünet nélkül.

A magyar közönség Novarina művészetével 2010-ben találkozhatott, amikor a debreceni Csokonai Színházban ő maga rendezte meg a Képzeletbeli operett című darabját. (Ezzel az előadással a debreceni társulat nagy sikerrel vendégszerepelt a párizsi Odéon Színházban.) Ezt követően Novarinától a 2016-os MITEM-en az Imigyen szóla Louis de Funès című magyar, valamint a Nevek erdejében című francia nyelvű előadását láthatták. A Novarina darabok befogadásának kulcsa: hagyni, hogy a szavak hangzása, testisége, mint a fény hatoljon át rajtunk, és lemondani a fogalmi jelentés megértésének szándékáról. A jelen előadás neves francia rendezője, Bellorini is a zeneiségre teszi a hangsúlyt.

"Orfeusz és Eurüdiké mítosza Claudio Monteverdi L'Orfeo című művének köszönhetően kezdett el érdekelni, amit 2017-ben a Saint-Denis-Székesegyházban állítottam színpadra. Ez a mű, amelyet az első operának tartanak, kifejezi a zene és az emberi történelem közötti különleges kapcsolatot. A zene meggyógyítja a világot, a beszéd szétszakítja. Ugyanakkor Orfeusz története épp arra emlékeztet bennünket, mennyire érzékeny a beszéd, a szó is. Valójában ez is ének. És mi van, ha a világ összes baja a szó minden költészettől megfosztott, pusztán kommunikációs eszközként való használatából ered? 

Valère Novarinánál a szó mindig polifonikus, végtelenül árnyalt. A szavakat alkotó hangoknak, a színészeknek és az ő belső éneküknek köszönhetően minden egyes szó jelentése, ereje és varázsa megsokszorozódik. Valère Novarinát felkérni arra, hogy írja meg Orfeusz mítoszának kortárs értelmezését, azt jelentette, hogy a szó erejére, annak lehetőségeire kérdezünk rá, hogy ezáltal újfent megerősítést nyerhessen: a világ gazdagságát az árnyalatok adják. Novarina Az Árnyak Játéka (Le Jeu des Ombres) című darabja az eredeti mítosz távoli visszhangja. Ami dominál benne, az a kórusszövegek pimaszsága és humora. Ez egy olyan partitúra, amelyben a társulat a zenekar; a színészek olyan akrobaták, akik a szavakkal zsonglőrködnek. Természetesen e szavakkal való találkozás nagy szédületet vált ki, és épp ez a szédület válik mozgatórugóvá: ez a titkos szöveg megnyitja a szót, és lehetővé teszi a színészek számára, hogy kimondják a kimondhatatlant. A zene pedig, az előadás dobogó szíve, megint másképp meséli el a kimondható és a kimondhatatlan közötti nagy szakadékot. 

Mindez a színház terében zajlik, itt játszanak az árnyak. Mert a mítoszon és általa a pokolba való leszálláson túl ez az árnyjáték egyúttal a színház előtti főhajtás is.” 

Jean Bellorini 

Szereplők:
François Deblock, Mathieu Delmonté, Karyll Elgrichi, Anke Engelsmann, Aliénor Feix, Jacques Hadjaje, Clara Mayer, Hélène Patarot, Liza Alegria Ndikita, Marc Plas, Ulrich Verdoni

Eufónium: Anthony Caillet
Zongora: Joachim Expert
Cselló : Barbara Le Liepvre
Dobok :  Benoit Prisset

Művészeti munkatárs: Thierry Thieű Niang
Díszlettervező: Jean Bellorini és Véronique Chazal
Világítástervező: Jean Bellorini és Luc Muscillo
Videótervező: Léo Rossi-Roth
Jelmeztervező: Claudine Crauland 
A jelmeztervező asszisztense: Macha Makeïeff, Nelly Geyres köreműködésével.
Haj és smink: Cécile Kretschmar
A díszlet építése, a jelmezek kivitelezése: TNP műhelyek
Rendezőasszisztens: Mélodie-Amy Wallet
Zene: Claudio Monteverdi Orfeo című művéből, valamint Sébastien Trouvé, Jérémie Poirier-Quinot, Jean Bellorini és Clément Griffault eredeti kompozíciói.
Zenei vezető Sébastien Trouvé, Jérémie Poirier-Quinot közreműködésével.

Koprodukciós partnerek :  ExtraPôle Provence-Alpes-Côte d’Azur* ; Festival d’Avignon ; Théâtre de Carouge ; Grand Théâtre de Provence, Aix-en-Provence ; ThéâtredelaCité – CDN Toulouse Occitanie ; Les Gémeaux – scène nationale de Sceaux ; MC2: Grenoble ; Théâtre Gérard Philipe – centre dramatique national de Saint-Denis ; Le Quai – CDN Angers Pays de la Loire ; scène nationale du Sud-Aquitain, Bayonne ; anthéa-Antipolis Théâtre d’Antibes ; scène nationale Châteauvallon-Liberté, Toulon.

Produkciós platform, amit a Région Sud Provence-Alpes-Côte d’Azur támogat, és a következő szervezeteket foglalja magában: le Festival d’Avignon, le Festival de Marseille, le Théâtre national de Nice, La Criée – Théâtre National de Marseille, Les Théâtres, anthéa- Antipolis Théâtre d’Antibes, scène nationale Châteauvallon-Liberté et la Friche la Belle de Mai.

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Jean Bellorini

Jean Bellorini

Jean Bellorini rendező nagy drámai és irodalmi szövegekkel dolgozik. Előadásai szorosan ötvözik a színházat és a zenét. Többek között színpadra adaptálta Victor Hugo Nyomorultak című nagyregényét „Vihar egy koponyában” (Tempête sous un crâne) címmel; Rabelais alapján megrendezte a „Megfagyott szavak” (Paroles gelées) című produkciót (ezutóbbi Molière díjat kapott a legjobb rendezésért). Rendezései sorában kiemelkedőek továbbá Bertolt Brecht Szecsuáni jólélek (szintén Molière-díj a legjobb közszínházi előadásért), Molnár Ferenc Liliom, Dosztojevszkij Karamazov testvérek előadásai (ezutóbbit a 2016-os Avignoni Fesztiválra készítette). 2014-ben kinevezték a Saint-Denis-i Théâtre Gérard Philipe nemzeti színházi központ igazgatójává, ahol az „Egy pillanat”(Un instant) című produkciót mutatta be Proust nyomán, valamint az Anyegint Puskin nyomán. Megszervezett egy tizenévesekből álló társulatot (Troupe éphémère), amellyel minden évadban létrehoz egy előadást. Rendszeresen alkot az opera műfajában, és külföldön is sokat dolgozik. Együttműködik a Berliner Ensemble-lal, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színházzal, 2022 tavaszán pedig a Teatro di Napolival az Il Tartufo című darabot mutatja be. 2020 óta a nagymúltú TNP (Théâtre National Populaire) igazgatója. Valère Novarina Az Árnyak Játékát (Le Jeu des Ombres) című darabjából készült rendezését a 2020-as avignoni Semaine d'art (Művészeti hét) keretében mutatták be. 

Oldal tetejére

Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Olaszország, Ukrajna, Vietnám