KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 
Vissza az előadásokhoz

Emma Dante

Misericordia 16

Misericordia

A Piccolo Teatro di Milano – Teatro d'Europa, Atto Unico / Compagnia Sud Costa occidentale, Teatro Biondo di Palermo koprodukciója – olaszország

Rendező: Emma Dante

Olasz nyelven magyar felirattal.

1 óra, szünet nélkül.

Emma Dante - színész, drámaíró, színházi és operarendező – olyan színházat művel, amely az emberi mivolt mélyére néz. A test központi szerepet játszik nála, az emberek feszültségeit és őrületeit lemeztelenítve tárja fel általa. Sud Costa occidentale nevű társulatával, amit 1999-ben, szülővárosában Palermóban alapított, járt már nálunk a MITEM Fesztiválon 2015-ben a Verso Medea című előadással. Az idei fesztiválunkra Misericordia című, a milánói Piccolo Teatro-ban újonnan bemutatott előadásával érkezik.

Három nő, Bettina, Nuzza és Anna szánalmas kis kuckójukban – ahonnan minden este eljárnak a testüket eladni – nevelnek egy visszamaradott gyermeket, Arturo-t, akit közösen a szárnyuk alá vettek. Nehéz életük van, amiben minden hétköznapi gesztus szinte egy-egy ütközet, széles érzelmi skálán mozognak, a kiabálásból nevetésbe, a gyengédségből haragba csapnak át. És bár szeretik egymást és szeretik Arturo-t is, ezutóbbi egyre nagyobb lesz, és a nők kiegyensúlyozatlanságából fakadóan törékeny harmónia olykor kevésnek tűnik... Finomságot és brutalitást, humort és komolyságot vegyítve Emma Dante az anyaság témáját bontja ki rendezésében. A nyomor (miseria) és a szív (corde) által összetartó hátrányos helyzetű, rendhagyó család története ez: Misericordia. Egy szinte teljesen csupasz színpadon, három nő portréját adja, akiknek heves szavai felelnek Arturo némaságára. A süketnéma fiút Simone Zambelli táncos alakítja. A rendezés a nők és az anyák előtt rója le tiszteletét. „Számomra ez a három nő három Párka, három mitológiai lény, akik képesek csodát tenni a szeretet és a tűrőképesség segítségével.”

Színészek / Actors:

Italia Carroccio
Manuela Lo Sicco
Leonarda Saffi
Simone Zambelli

Fény / Light: Cristian Zucaro
Produkciós és turnészervező / Production and tour manager: Aldo Miguel Grompone

Írta, rendezte
GH
Gobbi Hilda Színpad
Emma Dante

Emma Dante

Emma Dante 1967-ben született Palermóban. A római Accademia Nazionale d’Arte Drammatica Silvio D’Amico intézményben folytatta színházrendezői tanulmányait. Az Akadémiát körülvevő környezetben került kapcsolatba a későbbi új olasz színházi generáció néhány fő képviselőjével. Az 1980-as évek végén az avantgárd színház felé közeledett. Asszisztensként dolgozott, a lengyel Tadeusz Kantor rendezte, A szerelem és a halál gépe című előadásban, amelyben a színészek a közönségnek háttal játszottak. Erre úgy emlékszik, hogy hiteles "színházi villámcsapás" érte, amely a hagyományoktól eltávolodva a kutatás és a kísérletezés irányába terelte rendezői pályafutását. Miután megszerezte diplomáját 1990-ben, moziban és televízióban egyaránt játszott ’99-ig, amikor megalapította Palermóban, Compagnia Sud Costa Occidentale néven első önálló társulatát és a mPalermu előadásukkal 2001-ben elnyerték a Legjobb Színpadi Alkotás díját.

A 2000-es évektől napjainkig, számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el munkásságát. Meggyőződése, hogy a színház nagy társadalomformáló erővel rendelkezik és jó érzékkel ötvözi a klasszikus és avantgárd színházi formákat. Az előadásaiban nagy szerepe van a társadalomkritikának, amelyekben gyakran megjelenik a szenvedélyes, erőszakos és lealacsonyodott szicíliai karakter, aki a túlélésért küzd egy elmaradott és elnyomó társadalomban. A szicíliai dialektus színpadi megjelenítése jelentős erénye alkotásainak. Színházi tevékenysége mellett Emma Dante író is, több felnőtteknek és gyerekeknek szóló regényt publikált, illetve 2013-ban debütált filmrendezőként és filmszínésznőként, a 2008-ban megjelent Via Castellana Bandiera című, Vittorini-díjjal kitüntetett első regényének adaptációjával. A 2015-ös MITEM-en a Verso Médea című előadással szerepelt nálunk a társulatával.

 
Oldal tetejére

Algéria, Franciaország, Görögország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália,  Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna