Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

Euripidész

MÉDEIA

MÉDEIA

Nemzeti Színház, Budapest, Magyarország

Rendező: Eirik Stubø

A MITEM 2020-on angol hangalámondással

1 óra 40 perc, szünet nélkül.

Vannak olyan egyetemes témák, alakok, amelyek új köntösben, többször is visszatérnek, de valójában keveset tudunk róluk, alakjukat titok fedi, viszont rajtuk keresztül magunkról, korunkról vallhatunk. Ilyen Médeia is, Euripidész - Babits szavaival - „mindig modern” szerencsétlen, elárult, szerelmes asszonya, aki féltékenységből embertelen tettet hajt végre: gyermekei életét kioltja. Mindennek ellenére Euripidész megkísérli a lehetetlent, és részvétet próbál kelteni nézőiben kétségbeesett, saját démonjaival küzdő hősnője iránt. A férfivilágnak alávetett női sorsot láttatja benne. Egy nőét, aki ráadásul egy másik, egy idegen kultúrából érkezett. Euripidész darabja az ismert téma egy feldolgozása. És természetesen az ő darabját is számos változatban állították már színpadra, olykor akár „visszakacsintva” az ősmítosz történetének irányába. Mindenképp szép kihívás mind a rendező, mind a színészek számára, hiszen egy ilyen közismert téma esetében az értelmezés különböző módjain van a hangsúly.

Eirik Stubø alkotói világában a szöveg, a tér zeneisége elsőrendű jelentőséggel bír, ami talán annak is köszönhető, hogy neves jazz zenészek családjából származik. Továbbá mindig a színész egyéniségéből indul ki, nem egy kész figurát erőltet rájuk. A beregszászi társulat múltját meghatározó színészházaspárnak, Szűcs Nellinek és Trill Zsoltnak Médeia és Iaszón szerepe kétségkívül testhez álló feladat.

Stubø-tól, akit Skandinávia egyik legjelentősebb rendezőjeként tartanak számon, két előadást is láthattunk már a MITEM-en: 2017-ben Amerikai Elektra, 2019-ben Egy nyári éj Svédországban. Ezek alapján mindenképp izgalmas rendezésre számíthatunk.

Rideg Zsófia

Fordította: Rakovszky Zsuzsa

Médeia
Iaszón
Kreon, Korinthosz királya
Aigeusz, Athén királya
Médeia dajkája
Médeia gyermekeinek nevelője
Hírnök

Kovács István m.v.

A korinthoszi nők kórusa

Söptei Andrea

Ács Eszter

Ligeti-Kovács Judit

Médeia két gyermeke

Buzádi Buda /

Niedermüller Ádám

Fogarasi Márk Botond /

Sille Tomi

Díszlettervező

Ondraschek Péter

Jelmeztervező

Mészáros Zsófia

Dramaturg

Ölveczky Cecília

Tolmács

Domsa Zsófia

Ügyelő

Lovass Ágnes

Súgó

Gróf Kati

Rendezőasszisztens

Vida Gábor

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Eirik Stubø

Eirik Stubø

Az észak-norvégiai Narvikban született 1965-ben. Tanulmányait az Oslói és a Tromsøi Egyetemen végezte. 1991-ben filozófiát tanult Tromsøben, majd Oslóban az Állami Színházművészeti Főiskola rendezőszakán folytatta tanulmányait. 1997 és 2000 között a nyugat-norvégiai Stavangerben a Rogaland Teater vezetője, majd 2009-ig az oslói Nemzeti Színház igazgató-főrendezője és a nemzetközi Ibsen Fesztivál művészeti vezetője volt. 2013-ban a Stockholmi Városi Színház vezetőjévé nevezték ki, majd 2014-től 2019 tavaszáig a Stockholmi Királyi Drámai Színház, a DRAMATEN igazgatója volt.

Előadásai több nemzetközi fesztiválon is szerepeltek. 2006-ban ban New Yorkban pedig Henrik Ibsen A vadkacsa című művének színpadra állításáért a legjobb rendező díjával jutalmazták.

Budapesten 2003-ban Jon Fosse: Valaki jönni fog című darabjával vendégszerepelt először, 2017-ben az Amerikai Elektra, 2019 májusában az Egy nyári éj Svédországban című előadása volt látható a MITEM műsorán. Norvégiában a többi között a Kritikusok Díjával, valamint a legjobb rendezésért járó Hedda-díjjal is kitüntették.

Oldal tetejére

Algéria, Franciaország, Görögország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália,  Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna