Vissza az előadásokhoz

Omar Fetmouche

Bravó a művésznek

Bravó a művésznek

Théâtre SINDJAB de Bordj-Ménaiel, Algéria

Rendező: Omar Fetmouche

Algériai arab nyelven magyar felirattal

1 óra 10 perc, szünet nélkül.

Egy algériai művész gitárhúrt keres egy általa szervezett esthez, de csalódnia kell, mert az összes egykori hangszerboltból gyorsétterem vagy bár lett.

Egy öreg uzsorás a műhelyében talál számára három tevebőrből készült gitárhúrt. A művész elhatározza, hogy elhagyja az országot, az édesanyja eladja az ékszereit, hogy francia vízumot vegyen a fiának. Párizsban bekerül egy neves zeneiskolába.  Éjszakai bárokban és gálákon lép fel, hogy eltartsa magát, és fizesse tanulmányait. Három év múltán elvégzi az iskolát, és beszerez magának egy öreg nagybőgőt. A tevebőr gitárhúrt és a nagybőgő húrjait vegyítve egy különös hangzású hangszert eszkábál, amelyre felfigyelnek neves zenészek. Otthonról is megkeresik, hogy térjen haza megnyitni az új operaház kapuit. Mivel nem tud a nagybőgőnek tokot venni, amibe szállítsa, beleteszi egy koporsóba, amit egy barátja szánt iszlám hitre tért francia feleségének, akit a hazájában akart eltemetni. A művész tehát a nő özvegyének kiadva magát utazik a nagybőgővel a koporsóban egészen a szülőfalujáig, ahol hagyományos szertartással el is temetik. A negyedik éjszaka azonban kiássa a nagybőgőt, de a temetőőr feljelenti sírgyalázásért. Az opera megnyitó koncertjén a tapsnál a rendőrök letartóztatják, és a bűnügyi brigád kihallgatja.

Egy humorral teli előadáson át a művész önmagát és a társadalmat faggatja. A hiányzó húr lehetővé tette a nagy algériai színész, Achène Azazni számára, hogy briliáns módon adjon képet az algériai alkotóterek hiányáról. Partnere Amar Cherifi, chaabi énekes, mandolinnal adja meg a zenei atmoszférát, és a narrátor szerepét is betölti.

Színész: Azezni Ahchène
Zenész: Cherifi Amar
Hangosító: Ait Tahar Mohamed 
Világosító: Azezni Mohamed 
Díszítő: Delci Djillali

 

Rendező
KA
Kaszás Attila Terem
Omar Fetmouche

Omar Fetmouche

Egyetemi tanári múlt után, Wilayában működő kulturális és művészeti irodát igazgat négy éven át. Majd 2004-től 2015-ig a Béjaiai Színház igazgatója. A Mostaganem-i amatőr színházi fesztivál alapítója és szervezője 35 éven át (egészen a mai napig). 2007 óta alapítótagja és szervezője az Algír-i professzionális nemzeti fesztiválnak. Az arab színházi napok keretében részt vesz a németországi Mülheimban lévő Theater an der Ruhr fesztiválján Arifa című előadásával, amelynek szerzője és rendezője is.  Az Odüsszeusz 2001 nemzetközi projekt vezetőségének tagja, együttműködésben a Mediterrán Nemzetközi Színházi Intézettel.

 

Főbb előadásai: Az algériai forradalom nagy eposza (300 résztvevővel, 2015); Valentin Petrovitch Kataev A kör négyszögesítése ( Adaptáció) ; Ionesco: Rhinoceros (A szöveg arab nyelvű átirata és rendezése); Tahar Djaout, algériai regényíró Az éberek művének színrevitele, Nagydíj FNTP 2009; Ibsen: A nép ellensége (a szöveg átirata), Kartagói Fesztivál díja; Emlékezés fesztivál-előadás, zsűri díja. 2009-ben elnyerte a Kulturális Minisztérium díját¸ valamint a PROJECTEURS Egyesület díját.

Oldal tetejére

Algéria, Franciaország, Görögország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália,  Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna