Vissza az előadásokhoz

Samuel Beckett

Godot-ra várva 14

Godot-ra várva

São João Nemzeti Színház, Porto, Portugália

Rendező: Tompa Gábor

Portugál nyelven magyar és angol felirattal

2 óra 20 perc, 1 szünettel.

A Godot-ra várva című előadásban Samuel Beckett darabjának körkörösségét egy Tom Waits-től kölcsönzött, vissza-visszatérő szaxofonszólam hangsúlyozza. Az ereszkedő színpad „a szakadék peremén és a szemétdomb közepén” maga az emberiség hanyatló történelme. Két felvonás, azaz két nap távlatában a párosok elénk állítják „a látható emberi lét minden pozitúráját”. Vladimir–Estragon, Pozzo–Lucky és a Fiú: két duett és egy hamis szóló. Tompa Gábor elképzelése szerint ez a precíz partitúrából kibontakozó zene az életnek mint várakozásnak a zenéje, az egymást kiegészítő pároké, a másiktól való függésé, valamint a megváltásban való reményé. „Minden színház várakozás”, mondja Beckett. A karakterek a túlélés együgyű bohócjátékait játsszák, hogy elüssék az időt. Vladimir és Estragon mind a Godot-játékkal, mind a színház-játékkal a szó szoros értelmében időt csihol. Folyton együtt tűnnek fel. „Szentek nem vagyunk, de tartottuk magunkat a megállapodásunkhoz. Hány ember dicsekedhet ezzel?”

Színészek / Actors

Estragon: João Melo 
Lucky: Maria Leite
Vladimir: Mário Santos 
Pozzo: Rodrigo Santos 
Fiú/Boy: Vicente Melo

 

Portugál fordítás /Potuguese translation: Francisco Luís Parreira 
Díszlet- és jelmeztervező /Set and costume design: Andrei Both
Fénytervező / Lighting design: Filipe Pinheiro 
Rendezőasszisztens /Direction assistance: Manuel Tur 
A produkció menedzsere/ Production manager: Maria João Teixeira 
Gyártásvezető /Executive production: Alexandra Novo, Mónica Rocha
Műszaki vezető /Technical direction: Emanuel Pina

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Tompa Gábor

Tompa Gábor

Tompa Gábor 1981-ben végzett Bukarestben, a Színház- és Filmművészeti Akadémia rendező szakán, a világszerte elismert romániai rendezőiskola kiemelkedő egyéniségeinek, Liviu Ciulei, Mihai Dimiu és Cătălina Buzoianu tanítványaként. 1981 óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezője, 1990 óta igazgató és főrendező.

Alapítója volt a kolozsvári Színházművészeti Karnak, ahol 1991-től rendezést oktatott. A továbbiakban a limoges-i Académie Théâtrale de L’Union, a freiburgi Schauspielschule, a londoni Brunel University és a barcelonai Institut del Teatre vendégtanára volt. Több mint 80 színdarabot rendezett, és további 80 előadás producere volt Romániában és szerte a világon, többek között Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Magyarországon, Írországban, Kanadában, Szerbiában, Csehországban, Szlovéniában, az Amerikai Egyesült Államokban és Dél-Koreában. A Román Színházi Szövetség (UNITER) hat alkalommal tüntette ki az Év Legjobb Rendezője díjával, ezen kívül elnyerte az Év Legjobb Előadása díjat is, 1989-ben Kao Hszincsien a Buszmegálló, 2009-ben pedig a Három nővér című előadásokkal. Pályafutásának számos megvalósítását az UNITER 2002-ben Kiválóság díjjal honorálta. Filmje, a Kínai védelem 1999- ben elnyerte a Legjobb Első Film díját a Salernói Nemzetközi Filmfesztiválon, Olaszországban, ugyanabban az évben bekerült a Berlini Filmfesztivál hivatalos válogatásába is.

Tompa Gábor számos vers- és színházi esszékötetet is jegyzett, mint például A hűtlen színház. Esszé a rendezésről (Kriterion, Bukarest, 1987); Óra, árnyékok (versek, Bukarest, 1989); A késdöfés gyöngédsége (tanulmányok, Komp-Press, Kolozsvár, 1995); Aki nem én (versek, Mentor, Marosvásárhely, 1995); Készenlét (versek, Héttorony, Budapest, 1990); Lidércbánya (versek, Pallas Akadémia, Csíkszereda, 2004); Címke-függöny. Tompa Gábor színházi magánszótára (Bookart, Csíkszereda, 2010), Van még könyvtár Amerikában? (versek, Kalligram, Budapest, 2020).

2006 márciusától 2008 áprilisáig (amikor a kolozsvári színház az UTE tagjainak sorába lépett) az Európai Színházi Unió egyéni tagja volt. 2007 és 2019 között a Kaliforniai Egyetem (San Diego) Színház és Tánc Tanszékén a rendezői program vezetője volt. 2018 májusától az Európai Színházi Unió elnöke.

Oldal tetejére

Algéria, Franciaország, Görögország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália,  Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna