KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Vissza az előadásokhoz

Euripidész

Médeia

Médeia

Berliner Ensemble, Berlin

Rendező: Michael Thalheimer

Német nyelven magyar felirattal

1 óra 45 perc, szünet nélkül.

Iaszón elhagyta Médeiát; így a nőt és gyermekeit száműzetés fenyegeti. Iaszón viszont a Kreón lányával kötendő új házasság révén megszerzi a maradás jogát, társadalmi és anyagi szempontból pedig megszilárdítja helyzetét. Médeia, akit mélyen megsebez az árulás, és az őrületbe kergeti, hogy Iaszón gyalázatosan semmibe veszi a házasságot és hűségesküt, rettenetes bosszút tervez. A határtalan szerelem határtalan dühvé alakul át: Médeia elhatározza, hogy megöli közös gyerekeiket. Mi mindent adhat fel az ember, mi mindent vehetnek el tőle, mielőtt könyörtelenül pusztítani kezd?

Alig van még olyan név, amely egyszerre volna ennyire lenyűgöző és rémisztő. Nincs még egy olyan ókori szöveg, mint Médeia mítosza, amelynek ilyen sok értelmezése és feldolgozása született volna. Euripidész drámaköltő verziójának Kr. e. 431-ben volt az ősbemutatója. Médeia mérhetetlenül megalázott áldozat, szenvedélyesen szerető lény és kegyetlen bosszúálló – a világ drámairodalmának egyik legellentmondásosabb alakja.

Michael Thalheimer Médeia-rendezése 2013-ban meghívást kapott a német nyelvű színházak legjobb tíz előadást felvonultató fesztiváljára, a berlini Theatertreffenre. A Médeiát alakító Constanze Becker megkapta a legjobb színésznőnek járó német színházi elismerést, a Faust-díjat. Michael Thalheimernek eddig két előadása érkezett a Berliner Ensemble-ból a MITEM-re: A kaukázusi krétakör (2018) és A vágy villamosa (2019).

(Fotók: Birgit Hupfeld)

Színészek

Dajka: Josefin Platt
A kórus: Bettina Hoppe
Medeia: Constanze Becker
Kreón: Martin Rentzsch
Iaszón: Marc Oliver Schulze
Aigeusz: Michael Benthin
Hírnök: Viktor Tremmel

Díszlet: Olaf Altmann
Jelmez: Nehle Balkhausen
Zene: Bert Wrede
Videó: Alexander du Prel
Fény: Johan Delaere
Dramaturg: Sibylle Baschun

NSZ
Nagyszínpad
Michael Thalheimer

Michael Thalheimer

1965-ben született Fankfurt am Main-ban. 1985-től színészetet tanult Bernben, majd a német Svájc több színházában játszott. Első rendezését 1997-ben mutatta be a Theater Chemnitz. 2005-től 2008-ig a Deutsches Theater Berlin főrendezője és művészeti tanácsának tagja volt. Rendezései többek között a bécsi Burgtheater, Schauspiel Frankfurt, müncheni Residenztheater, Thalia Theater, a Nanterre-i Théâtre des Amandiers és a berlini Schaubühne színpadán voltak láthatóak. Amikor Oliver Reese a 2017-18-as évad elején átvette a Berliner Ensemble művészeti igazgatását, Michael Thalheimer házi rendező és a társulat művészeti tanácsának tagja lett. Michael Thalheimer rendezései számos díjat és elismerést kaptak. Ezek között van a 3Sat tévécsatorna Innovációs Díja, a berlini Friedrich Luft Díj, kétszer nyerte el Moszkvában az Arany Maszkot és többször a Nestroy Díjat. Számos előadása szerepelt a Berliner Theatertreffenen, legutóbb 2013-ban a Médea. Rendezései olyan nemzetközi fesztiválokon is szerepeltek, mint a Saltburger Festspiele, Wiener Festwochen és a Festival Iberoamericano de Teatro Bogotában.

Oldal tetejére