KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Vissza az előadásokhoz

Anton Pavlovics Csehov

VÁNYA BÁCSI 14

VÁNYA BÁCSI

Vahtangov Állami Dráma Színház, Moszkva

Rendező: Rimas Tuminas

Orosz nyelven magyar szinkrontolmácsolással.

3 óra, 1 szünettel.

Csehov drámaírói munkásságát sokan az abszurd színház előzményének tekintik, hiszen klasszikus értelemben vett „drámaiatlan” színműveiben a szereplők legtöbbször nem az csinálják, amit mondanak, és nem azt mondják, amit gondolnak. Az előadás litván rendezője, a világhírű Rimas Tuminas különleges utat választott a darab színpadra állítása során – éppen azokkal az érzésekkel és gondolatokkal szembesíti a nézőket, amelyeket Csehov hősei a legnagyobb lelki megrázkódtatások nyomán, belső világuk feltárásával mutatnak meg. Ezek a kitárulkozások lehetnek félszeg, esetlen megnyilvánulások, mint Ványa bácsi vagy éppen brutálisak, mint Asztrov esetében, de mindenképpen az emberi vágyak szenvedélyes kitörésein keresztül csodálkozhatunk rá emberi mivoltunk esendőségére, magányosságára, olykor nevetségességére. Az előadás ugyanakkor nem kineveti, hanem szeretetteljes megértéssel ábrázolja a széttört illúzók között vergődő, reménytelenségében is boldogságkereső embert. Rimas Tuminas rendezése egyúttal alkotói kísérlet annak megértésére, hogy szenvedésekkel, ki nem mondott fájdalmakkal és melankóliával teli darabjait Csehov miért is tekintette komédiának?

A legendás litván rendező, aki egyúttal a moszkvai Vahtangov Színház művészeti vezetője, Rimas Tuminas, a magyar közönség előtt is jól ismert, hiszen a MITEM eddigi programkínálatában kiemelkedő szakmai és közönségsikereket ért el Lermontov Álarcosbál, Puskin Jevgenyij Anyegin illetve Szophoklész Oidipusz király című előadásaival. A Ványa bácsi Tuminas leghíresebb előadásai közé tartozik, melyet számos színházi díjjal is elismertek. Elnyerte többek között a „Kristály Turandot” díjat a legjobb rendezésért (2009-2010-es évad), a Sztanyiszlavszkij Nemzetközi Színházi díjat (2010), az Orosz Színházi Alkotók Szövetségének díját az évad legjobb előadásáért (2011), „Aranymaszk” Nemzeti Színházi díjat az évad legjobb előadásáért (2011).

Szereplők:

Szerebrjakov, Alekszandr Vlagyimirovics, nyugalmazott professzor – Vlagyimir Szimonov / Jurij Slikov
Jelena Andrejevna, a felesége – Anna Dubrovszkaja
Szofja Alekszandrovna (Szonya), első házasságából született lánya – Jevgenyija Kregzsde/ Marija Bergyinszkih
Vojnyickaja Marija Vasziljevna, a professzor első feleségének anyja – Ljudmilla Makszakova
Vojnyickij Ivan Petrovics, a fia – Szergej Makoveckij
Asztrov, Mihail Lvovics, orvos – Vlagyimir Vdovicsenkov / Artur Ivanov
Tyelegin, Ilja Iljics, elszegényedett birtokos – Jurij Kraszkov
Marina, dada – Inna Alabina / Ljubov Kornyeva
Jefim, munkás – Szergej Jepisev / Vitalijs Semenovs

 

Díszlet-jelmez: Adomas Jacovskis
Zeneszerző: Faustas Latenas
Fénytervező: Maja Savdatuasvili

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Rimas Tuminas

Rimas Tuminas

1952 - 2024

 

Litván rendező, a kortárs litván és orosz színházi élet egyik legjelentősebb alkotója. Litvániában született 1952-ben. 1970 és 1974 között a Litván Állami Konzervatóriumban tanult, 1978-ban diplomázott a moszkvai Állami Színházművészeti Főiskola rendező szakán. 1979 és 1990 között a Litván Állami Dráma Színház (1998-tól Litván Nemzeti Színház) rendezője, 1994-től 1999-ig főrendezője. 1990-ben megalapítja a Vilniusi Kis Színházat (Valstybinis Vilniaus Mažasis teatras), melynek jelenleg is a művészeti vezetője. Számos előadást rendezett. 1979-től a Litván Állami Konzervatórium (jelenleg Litván Zeneakadémia) színész-rendező karának tanára, 1998-től docense. 2007-től a moszkvai Vahtangov Színház művészeti vezetője. Irányításával a színház új lendületet kapott, melynek hatására az intézmény az orosz színházi élet egyik kiemelkedő kulturális intézményévé vált. Tuminas 2012-ben megnyitotta a Vahtangov Színház Első Stúdióját, ahol tehetséges fiatal rendezőket tanít.

Rimas Tuminas jellegzetes rendezései a teljes színházi spektrumot magukba foglalják beszéddel, zenével, színpadi játékkal és szimbólumokkal. Rendezett operát is a moszkvai Nagy (Bolsoj) Színházban. Néhány, a Vahtangov Színház számára színpadra állított emlékezetes előadása: Csehov: Ványa bácsi; Lermontov: Álarcosbál; Gerald Sibleyras: Szél a nyárfásban; Menedék (több szerző művei alapján); Puskin: Anyegin; Grigorij Kanovics: Mosolyogj ránk, Uram; Thomas Bernhard: Minetti; Szophoklész: Oidipusz király. Rimas Tuminas a Vahtangov Színház legjobb előadásait az egész világnak megmutatja európai, amerikai és ázsiai körutakon, színháza pedig folyamatosan fogad kiemelkedő tehetségű orosz és külföldi rendezőket és színészeket.

Számos díja és kitüntetése közül a legfontosabbak: Litvánia Nemzeti díja, az Orosz Föderáció Állami díja, Arany Maszk-díj, Sztanyiszlavszkij-díj, „Kristály Turandot”-díj, „Sirály”-díj.

Oldal tetejére