Vissza az előadásokhoz

Saulius Šaltenis

KURAFIAK 14

KURAFIAK

Klaipeda Drámai Színház, Litvánia

Rendező: Eimuntas Nekrošius

Litván nyelven magyar és angol felirattal.

3 óra 20 perc, 1 szünettel.

Több mint húsz év után újra együtt dolgozott a két kiemelkedő litván művész: Eimuntas Nekrošius és Saulius Šaltenis, aki saját regényéből írt színdarabot, kifejezetten a rendező számára.  Saulius Šaltenis-től magyarul eddig egy groteszk színjáték (Sicc, Halál!) és egy novella (Szabadságon) jelent meg. A Kurafiak című regény színpadi változata különösen időszerű most, amikor Litvánia újjászületésének centenáriumát ünnepli. Šaltenis regénye visszaviszi a közönséget a 18. századba, Kis-Litvániába, az ország délnyugati részébe, amely abban az időben porosz fennhatóság alá tartozott.

A regény több réteget sűrít magába: Litvánia történelmi múltját, legendáit, babona-világát, régi pogány mitológiáját, mágiát, varázslatot, boszorkányságot, a Szentírás részleteit. Mitológia és valóság, élet és halál, örökkévalóság és mindennapi élet – mindez szervesen összefonódik. A történet mélyre hatol, a litván nemzet alapvető lényegét érinti, annak ősi eredetét, és azt a mélyen rejlő erőt, amely a nemzet megmaradását biztosítja. Visszafogottsága, mély és bizonyos fokig elfojtott érzelmei, esztétikai és ugyanakkor feloldhatatlan szimbolizmusa révén a Kurafiak meglepően pontosan közvetíti Klaipėda tartomány és Kis-Litvánia szellemét.

Színészek:
Karvelis harangozó: Darius Meškauskas
Lotė: Karolina Kontenytė
Abelis tanácsnok: Edvardas Brazys
Marija: Regina Šaltenytė
Zaksas doktor: Igoris Reklaitis
Tanító: Vaidas Jočys
Kristijonas: Aurimas Pintulis​
Koldus, Egykori bíró, Pestis úr: Donatas Švirėnas
Kristijonas anyja: Nijolė Sabulytė
Fehér kurva: Justina Vanžodytė Šurajeva​


Színpadi adaptáció: Saulius Šaltenis
Díszlet- és fényterv: Marius Nekrošius
Jelmez: Nadežda Gultiajeva
Zene: Antanas Jasenka
Rendező asszisztens: Marius Pažereckas

 

NSZ
Nagyszínpad
Eimuntas Nekrošius

Eimuntas Nekrošius

Az egyik legjelentősebb kortárs litván rendező, a világhírű „Meno Fortas” társulat alapítója és művészeti vezetője. Egy kis litván faluban született 1952-ben. 18 éves koráig tanyán élt földműves családjával, majd ezt követően a Vilniusi Állami Konzervatóriumba jelentkezett, és egy év elvégzése után a moszkvai Állami Színházművészeti Főiskola rendező szakára nyert felvételt A. Goncsarov osztályába. Rendezőként először a Kaunas-i Drámai Színházban mutatkozott be, később a vilniusi Állami Ifjúsági Színházban dolgozott. Ebben az időszakban formálódott ki sajátos, metaforikus színházi nyelvezete, mely leginkább a későbbi, Csehov és Shakespeare művei alapján készült legfontosabb előadásainak védjegye lett. Az 1997-ben rendezett korszakos jelentőségű Hamlet előadása után egy évvel megalapította a Meno Fortas (Művészet Erődje) társulatot, mely 2000-ben az Európai Színházi Unió tagja lett. Nekrošius számos nemzetközi színházi díjat kapott: Othello című darabjáért „Arany Maszk” díjat nyert, a „Legjobb külföldi előadás” kategóriában, rendezőként pedig Sztanyiszlavszkij-díjjal jutalmazták. 2002-től számos operát is rendezett a többi között Firenzében, a milánói La Scalában, a moszkvai Bolsoj Színházban, a Litván Nemzeti Operaházban. Legfontosabb kitüntetései: a Litván SzSzK Állami díja (1983), a Szovjetunió Állami díja (1987), az Orosz Föderáció Állami díja (1999), az „Új európai színházi realitás” díj (1991). 1992-ben pedig az Európai Színházi Unió a legjobb európai rendezőnek választotta.

2018 novemberében halt meg. A Kurafiak az utolsó rendezése.

Oldal tetejére