Vissza az előadásokhoz

Matei Vișniec

MIGRÁNSOOOK - avagy túlsúlyban a bárkánk

MIGRÁNSOOOK - avagy túlsúlyban a bárkánk

Tomcsa Sándor Színház, Székeyudvarhely, Románia

Rendező: Zakariás Zalán

Magyar nyelven angol felirattal.

1 óra 50 perc, szünet nélkül.

Vișniec zárt jelenetekben ábrázolja életünk kulturális, etnikai, politikai, eszmei túlterheltségének körvonalait. Ez a történet egyszerre szól a világ állampolgárairól és otthonukat vesztett individuumokról, egyszóval egy országról, melynek határai egész földünkre kiterjednek. A történetfüzérek csomópontjában az otthon szó átlényegül, ezáltal az elidegenedés és a társadalmi széthullás kényelmes megszokottságba mosódik; miközben minden, ami a valóságot közölné, sorsunk groteszk átirataként vezeti a tekintetet.

„Egy globalizált világban mi mindannyian migránsok, de nem bevándorlók vagyunk. Tud követni?” Kérdi az agytornász, miközben szavait laza egymásutánban dobálja a politikai korrektség mentsvárának dísztermébe. A történetmozaik ezen része a szavak erejéről beszél, amelyek készek elrejteni a tapasztalati világunk csontig hatoló igazságát. Ám ezen szilánkok összeállásának fényében, a csempészek, emberárusok és embermaradványok, a migránsok és „otthon lakók” tettei oszlásnak indítják a beszédből kiépülő ködöt. Végül marad a szétroncsolt Unió gazdateste, amiben a szilárdan álló, realitásból megszülető bizonyosság kimért növekedésnek indulhat.

Ez az előadás letisztult formában szembesít a minden nap megélt vagy éppen eltaszított jelenünk kérdéseivel, melyeknek fizikai mélységét egy különlegesen kiépülő és folyamatosan átalakuló tér biztosítja.

Bereczki Ágota, dramaturg

Támogató

Antal D. Csaba:  Elihu, Migráns 4
Barabás Árpád:  A Csempész, Gyerekcsempész 1, Csempész 1, Migráns 1
Boda-Szász Kriszta:  Migráns 14
Bekő-Fóri Zenkő:  A Magas Beosztású Politikus, A Főnökasszony, Migráns 7
Dunkler Róbert:  A Férj, Migráns 12
Esti Norbert:  A Politikailag Korrekt Agytornász, Migráns 15
László Kata:  Hosztesz 3, Lány 3, Fordító, Német Tanárnő, Migráns 8
Márkó Eszter:  Hosztesz 2, Lány 2, Öreghölgy, Migráns 5
P. Fincziski Andrea:  A Feleség, Lány 6, Migráns 9, Migráns 2
Pál Attila:  Ayub, Ali, Csempész 3, Migráns 13
Szűcs-Olcsváry Gellért:  Fehed, A Sírásó, Gyerekcsempész 2, Csempész 2, Migráns 3
Tóth Árpád:  Az Ember Akinek Az Arcára Fagyott A Mosoly, Transzvesztita, Migráns 11
Varga Márta:  A Kendős Nő, Hosztesz 1, Lány 1, Migráns 10
Kudelász Nóbel (felvételről):  A Műsorvezető

 

Hang: Boca Hunor-Lehel
Fény: Toásó István
Ügyelő: Máthé Miklós Mónika
Díszlet/Jelmez: Csíki Csaba M.V.
Zene: Csíki Csaba M. V.
Dramaturg/Fordító: Bereczki Ágota

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Zakariás Zalán

Zakariás Zalán

Zakariás Zalán 1982-ben született Baróton, Romániában. Színházi tanulmányait, színészhallgatóként, 2001–ben kezdte a Shakespeare Színművészeti Akadémián, Budapesten, amelyet megszakítva a rendezői pályára lépett és 2002–től 2006-ig a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakának hallgatója. Pályáját 2004-ben a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színművészeti Karvégzős színihallgatóinak vizsgaelőadásának (M.Gorkij: A nap fiai) megrendezésével indította. Ezt követték olyan munkák, mint Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő, P. Beaumarchais: Figaro házassága avagy Bolond 1 őrült nap!!! - 2008/2009, valamint a most is műsoron levő Borgesson - Adam Long - Daniel Singer - S.Ö.R.-Shakespeare Összes Rövidítve előadás - 2014/2015, vagy a 2013-ban Verdi: Giovanna d`Arco c. opera, a Magyar Állami Operaházban és a Kolozsvári Magyar Operában. 2009–2017 között a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeti vezetője, majd rendezője, de számos társulattal dolgozott Debrecentől Nagyváradig, Bukaresttől Budapestig. Jelenleg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti igazgatójaként tevékenykedik.

Oldal tetejére