Vissza az előadásokhoz

Bertolt Brecht

A kaukázusi krétakör 16

A kaukázusi krétakör

Berliner Ensemble, Berlin, Németország

Rendező: Michael Thalheimer

Német nyelven magyar és angol felirattal.

1 óra 50 perc, szünet nélkül.

A Krétakör cselekménye gyönyörű példája az egyszerűségnek és a dialektikus szépségnek: forradalom zajlik és közben egy csecsemő egyik anyától egy másikhoz kerül. Menekülés közben az új anya helyzete egyre kilátástalanabb lesz, míg végül bíróság elé kerül. Az idők változnak, a gyermek immár dúsgazdag örökös. Acdak bíró továbbra is hatalmon van: a gazdagok átkozzák, a szegények áldják döntéseit. Amikor a vér szerinti anya visszaköveteli gyermekét, a bíró újra feltalálja Salamon krétakörét. Amikor Bertolt Brecht és az általa alapított Berliner Ensemble 1954-ben átvette a Theater am Schiffbauerdamm-ot, első előadásuk A kaukázusi krétakör volt. Az előadás rendezője, Michael Thalheimer, a Berliner Ensemble társulatának állandó alkotója.

„Stefanie Reinsperger világszínvonalon vonaglik, dőzsöl, sugárzik, nyög, ugrál, siránkozik, dörgölőzik, szipog, üvölt, átkozódik és gyűlölködik.” (Die Welt)

„Lenyűgöző: ennél tisztább Brechtet kívánni sem lehet.” (Süddeutsche Zeitung)

Gruse Vacsnadze: Stefanie Reinsperger
Énekes: Ingo Hülsmann
Acdak, Szerzetes: Tilo Nest
Szimon Csacsava: Niko Holonics
Natela Abasvili, Gruse sógornője: Sina Martens
Maro, Első Vértes és más szerepek: Carina Zichner
Öreg, haldokló paraszt, Herceg és más szerepek:  Veit Schubert
Lavrenti Vacsnadze (Gruse bátyja), Szárnysegéd: Sascha Nathan
Anyós, Sauva rendőr és más szerepek: Peter Luppa

 

Fénytervező: Ulrich Eh
Zenészek: Kalle Kalima, Kai Brückner
Dramaturg: Bernd Stegemann
Zene: Bert Wrede
Jelmeztervező: Nele Balkhausen

NSZ
Nagyszínpad
Michael Thalheimer

Michael Thalheimer

1965-ben született Fankfurt am Main-ban. 1985-től színészetet tanult Bernben, majd a német Svájc több színházában játszott. Első rendezését 1997-ben mutatta be a Theater Chemnitz. 2005-től 2008-ig a Deutsches Theater Berlin főrendezője és művészeti tanácsának tagja volt. Rendezései többek között a bécsi Burgtheater, Schauspiel Frankfurt, müncheni Residenztheater, Thalia Theater, a Nanterre-i Théâtre des Amandiers és a berlini Schaubühne színpadán voltak láthatóak. Amikor Oliver Reese a 2017-18-as évad elején átvette a Berliner Ensemble művészeti igazgatását, Michael Thalheimer házi rendező és a társulat művészeti tanácsának tagja lett. Michael Thalheimer rendezései számos díjat és elismerést kaptak. Ezek között van a 3Sat tévécsatorna Innovációs Díja, a berlini Friedrich Luft Díj, kétszer nyerte el Moszkvában az Arany Maszkot és többször a Nestroy Díjat. Számos előadása szerepelt a Berliner Theatertreffenen, legutóbb 2013-ban a Médea. Rendezései olyan nemzetközi fesztiválokon is szerepeltek, mint a Saltburger Festspiele, Wiener Festwochen és a Festival Iberoamericano de Teatro Bogotában.

Oldal tetejére