Vissza az előadásokhoz

Andrej Mogucsij előadása A. Ny. Osztrovszkij darabja alapján

A VIHAR 16

A VIHAR

Tovsztonogov Nagy Dráma Színház (BDT),  Szentpétervár, Oroszország

Rendező: Andrej Mogucsij

Orosz nyelven, magyar szinkrontolmácsolással.

2 óra 15 perc, 1 szünettel.

Az előadás támogatója az Oroszországi Föderáció Kulturális Minisztériuma.

Oroszország, XIX. század. Kalinov vidéki városa évszázadok óta a maga szigorú és kőbe vésett pravoszláv értékei szerint éli életét. Kalinov lakói naponta imádkoznak, iszonyodnak az újításoktól, és abban hisznek, hogy a viharokkal Isten a házasságtörést és más bűnöket büntet. Alig száz évvel korábban, ilyen bűnökért embereket még ki is végeztek.
A főszereplő, Katyerina, szeretetteljes és szabad környezetben nőtt fel. Tyihon Kabanov kereskedő nejeként viszont úgy érzi, tömlöcbe került. Anyósa, Marfa Kabanova utálja Katyerinát és féltékeny rá. Tyihon nemtörődöm és lassan alkoholizmusba süllyed.
Mindent megváltoztat a tanult moszkvai ifjú, Borisz megjelenése, aki a rosszindulatú és gonosz Gyikoj kereskedő unokaöccse. Katyerina beleszeret Boriszba. Amikor Tyihon üzleti útra megy, Katyerina és Borisz egyre többet van együtt. Azonban Katyerina őszinte természete miatt beavatja a dolgoba férjét és anyósát is. Az élete elviselhetetlenné válik. Elmenekül és ismét találkozik Borisszal, aki közli, hogy nagybátyja Szibériába kényszeríti. Katyerina véget vet az életének: egy szikláról a Volgába veti magát.

Trailer

Színészek:
- Szavel Prokofjevics Gyikoj, kalmár, tekintélyes polgár a városban: Dmitrij Vorobjov (Oroszország Érdemes Művésze) / Szergej Loszev
- Borisz Grigorjevics, unokaöccse, meglehetősen művelt fiatalember: Alekszandr Kuznyecov (A Mihajlovszkij Színház Opera Tagozatának szólistája) / Pjotr Zaharov (A Pétervár-Koncert Filharmónia Szólistája)
- Marfa Ignatyjevna Kabanova (Kabanyiha), gazdag kereskedőné, özvegyasszony: Marina Ignatova (Oroszország Kiváló Művésze)
- Tyihon Ivanics Kabanov, a fia: Alekszej Vinnyikov / Dmitrij Murasev
- Katyerina, a felesége: Viktorija Atrjuhova
- Varvara, Tyihon testvérhúga: Nyina Alekszandrova / Varvara Pavlova
- Kuligin, polgár, órásmester, autodidakta, aki a peretuum mobiléval kísérletezik: Anatolij Petrov (Oroszország Érdemes Művésze)
- Ványa Kudrjas, fiatalember, hivatalnok Gyikojnál: Vaszilij Reutov (Oroszország Érdemes Művésze)
- Sapkin, egy mesterember: Viktor Knyazsev / Dmitrij Murasov
- Feklusa, zarándoknő: Maria Lavrova (Oroszország Érdemes Művésze)
- Glása, szolgáló Kabanovék házában: Aljona Kucskova / Glafira Lavrova
- Úriasszony, hetven év körüli, eszelős: Irute Vengalite (Oroszország Kiváló Művésze)
- Koldus: Diana Sisljajeva
- Városi lakosok, férfiak, nők, vegyesen: Viktor KnyazsevJegor MedvegyevJevgenyij SzlavszkijOlga Vankova
 
A BDT Zenekara:
Vera Ionova (zongora), Alekszandr Zaharenko (klarinét), Nyikolaj Ribakov / Jurij Andrejev (dob)
 
Díszlettervező: Vera Martinov
Jelmeztervező: Szvetlana Gribanova
Zeneszerző: Alekszandr Manockov
Fénytechnikus: Sztasz Szvisztunovics
A rendező asszisztensei: Alekszandr Artyomov / Szvetlana Scsagina
Hangtechnikus: Alekszej Tyitov
Zenei Rendező: Anna Visnyakova
Rendező

Andrej Mogucsij

NSZ
Nagyszínpad
Andrej Mogucsij

Andrej Mogucsij

Andrej Mogucsij (szül. 1961) színházi rendező és tanár. 1990-ben megalapította a független Formal Színházat, melynek előadásai számos nemzetközi fesztiválon szerepeltek.

1990 óta Mogucsij Oroszország és Európa számos vezető színházában rendezett, közöttük Szentpéterváron az Alexandrinszkij Színházban és a Baltic House fesztiválszínházban, a Finn Színművészeti Akadémián, a düsseldorfi Schauspielhausban, a Varsói Drámai Színházban és a moszkvai Nemzetek Színházában. Ezen kívül rendezett még operát és táncgálát is.

Mogucsij négyszer (2000, 2004, 2010 és 2014) nyerte el Szentpétervár legrangosabb színházi díját, az Arany Soffitot, 2011-ben pedig az új színházi előadások Európa Díját az Európai Bizottság védnökségében. 2010-ben elnyerte a Nemzetközi K. Stanislavski Színházi Díjat. A Sásza Szokolov regénye alapján készült „Bolondok iskolája” című darabja pedig elnyerte a az Edinburgh Fringe első- és a BITEF (Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál) nagydíját.

Mogucsij többszörös díjazottja az Arany Álarc országos orosz színházi díjnak: Legjobb Drámai Rendezés (2011, 2016, 2017), jelölés a legjobb előadás díjára (2012) és a kritikusok díját (2001, 2008, 2006).

Mogucsij 2004-től 2013-ig az Alekszandrinszkij Színház rendezője volt, 2013 óta pedig a szentpétervári Tovsztonogov Bolsoj Színház művészeti igazgatója.

Oldal tetejére