Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

Nyikolaj Erdman Az öngyilkos c. darabja alapján

AZ ÉLET SZÉP

AZ ÉLET SZÉP

Macedón Nemzeti Színház, Szkopje, Macedónia

Rendező: Alexander Morfov

Macedón nyelven magyar és angol felirattal

3 óra 10 perc, 1 szünettel.

Oroszország a múlt század húszas éveiben. Már kialakulóban egy új társadalom új rettegési formái. Nyomorúságos, sokszorosan megalázott munkanélküli Szemjon Szemjonovics Podszekalnyikov. Elkeseredésében elhatározza, öngyilkos lesz, hiába az idősödő felesége és az anyósa rimánkodása. Híre megy a tervnek, és kiderül, a társadalom minden rétege érdekelt ebben az öngyilkosságban. Sorban megjelennek, akiknek sorsán fordítana, ha egy idegen halála megváltaná őket: az értelmiségi, a népi, a kiábrándult asszony, a pap, a mészáros… Valóban felemelő lenne mindenkinek a nevében felvállalni e mártíriumot, mely egyre inkább személytelenné válik? Podszekalnyikov az utolsó pillanatban, stílszerűen, a nemzeti karaktertől sem idegen berúgáshoz folyamodik, ami óhatatlanul megváltoztatja a dolgok menetét… A darab a társadalmi felelősségvállalás kérdésével foglalkozik, de filozofikus gondolatokra is késztet, és nem utolsó sorban, meg is nevettet. A tragikum derűje mindig is fontos szerepet játszott a kelet-európai népek túlélési stratégiájában – vallja Alexander Morfov bolgár rendező, aki kortól és égtájtól függetlenül az egymásért való életet többre tartja az eldobni való életnél.

Színészek:

Nikola Ristanovsky, Nikolina Kujacha, Biljana Dragicevic-Projkovska, Sashko Kocev, Tanya Kochovska, Emil Ruben, Gorast Tsvetkovsky, Slavisha Kajevsky, Nikola Acesky, Alexander Giorgiosky, Arna Shijak, Tina Trpkoska, Alexander Mikik, Nikola Stefanov, Kire Giorevsky, Alexander Mihajlovsky, Maria Novak, Dragana Levenska, Nikola Kimovsky, Maria Dimitrova, Anastazia Hristovska, Sonya Krstevska

 

Zenészek: "Limber-up!": Olgica Zdravskovska (hegedű), Idaet Sejfulov (klarinét), Voiche Petrushev (harmonika), Dejan Mitrovich (nagybőgő), Nikola Kimovsky (ütőhangszerek)

 

Színpadi adaptáció:  Alexander Morfov 
Dramaturg és fordító: Zagorka Pop-Antoska Andovska
Díszlettervező: Nikola Toromanov 
Jelmeztervező: Maria Pupuchevska
Koreográfus: Inga Krasovska 
Producer: Viktor Ruben 
Zene: Alexander Morfov 
Hangszerelés: Darko Ilievsky 
Plakáttervező: Srgan Janikijevik
Fényképész: Robert Jankulovsky
Fénytervező: Darko Mladenovsky
Video: Filip Petrovsky, Kuzman Klekovsky

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Alexander Morfov

Alexander Morfov

A bulgáriai Jambolban született 1960-ban. 1990-ben végzett színház- és bábrendezőként Szófiában. 1994 és 2000 között a szófiai Ivan Vazov Bolgár Nemzeti Színház főrendezőjeként sikerült megfiatalítania a teátrum közönségét. Rendszeresen dolgozik Oroszországban, számos rendezése kapott jelölést és díjat az orosz nemzeti színházi seregszemlén, az Arany Maszk Fesztiválon. 2003 és 2006 között a szentpétervári Vera Komisszarzsevszkaja Állami Színház főrendezője volt. 2006-ban újra a bolgár Nemzeti Színház főrendezője lett, majd 2015-ben rövid ideig az igazgatójává is kinevezték, jelenleg azonban ismét a teátrum főrendezője. Előadásai szerepeltek Bécs, Casablanca, Kijev, Torun, Belgrád, Wroclaw, Hamburg és Budapest nemzetközi színházi fesztiváljain. Az utóbbi években Franciaországban, Svédországban, Izraelben, Romániában, Litvániában és Macedóniában dolgozott. Rendezett és írt filmeket, filmszínészként is ismert. 
Oldal tetejére