Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

MITEM 2017 - ingyenes nyitó előadás

Giuseppe Chierichetti: KERINGŐ

Giuseppe Chierichetti: KERINGŐ

Teatro Tascabile di Bergamo, Bergamo, Olaszország

Rendező: Renzo Vescovi

30 perc.

A valcer mint mítosz, az egymásra találás, a végtelen körforgásba táncoltatás mítosza, az égi szférák zenéjére történő tökéletes köröket rajzoló mozdulatok sorjázása. Az ember ősidőktől kezdve a világtengely körül forogva létezik, mely nem más, mint a gerinc, ami összekapcsolja a mozgó horizontális síkot, a mélybe és magasba kapaszkodó vertikummal. Gondoljunk csak a dervisek táncára, amikor a szúfi misztikus eggyé válik a világtengellyel! Ugyanakkor, mint kulturális reflexió a keringő szimbóluma a közelmúlt társadalmi érintkezési formájának, melynek hagyományait talán már megcsapta az elmúlás szele. 

Ausztria, Európára is kivetülő zenei szellemiségét, Maurice Ravel fogalmazta meg a legtalálóbban a La Valse című zeneművében: a kivárás csúcsa, amit most élünk, maga a keringő. Ezután, vajon mi következik? A gólyalábakon suhanó táncosok, hosszú frakkjaikban, pompás tüllruháikban egyre inkább kietlennek látszó világunkban, immár csak a fejünk felett adhatják meg a választ.

Szereplők:

Tiziana Barbiero, Mauro Danesi
Francesco Carrà, Giuseppe Chierichetti
Rosa Da Lima Iannone, Antonietta Fusco
Antonietta Fusco, Ruben Manenti
Caterina Scotti, Alessandro Rigoletti
Geza Pinter, Stefania Locatelli

Látvány és jelmez: TTB Teatro tascabile di Bergamo

Rendező

Renzo Vescovi

HO
Hajóorr
Renzo Vescovi

Renzo Vescovi

A Teatro Tascabile di Bergamo – Accademia delle Forme Scenichét 1973-ban Renzo Vescovi alapította Jerzy Grotowsky Teatr-Laboratoriumának és Eugenio Barba Odin Teatretjének mintájára az olaszországi Bergamo Altában. Egy régi karmelita kolostorban működő színház-laboratóriumuk főbb „kutatási” területei a kortárs színház, a színész dramaturgiája, az utcaszínház, a keleti táncszínház. Különlegességük, hogy „csoportszínházként” dolgoznak: különböző nemzetiségű és korú alkotók, sokféle egyéb művészeti ág képviselői hoznak létre közösen egy-egy színházi projektet. A TTB az elmúlt több mint 40 évben több mint 150 előadást hozott létre . Tevékenységük meghatározó részét képezik a konferenciák, workshopok, közösségi események szervezése.

Oldal tetejére