Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

Franz Kafka

AZ ÉHEZŐMŰVÉSZ

AZ ÉHEZŐMŰVÉSZ

Meno Fortas Színház, Vilnius, Litvánia

Rendező: Eimuntas Nekrošius

Litván nyelven magyar és angol felirattal.

1 óra 30 perc.

A művészet erődje - ezt jelenti magyarul a litván Meno Fortas Színház neve, amelyet 1998-ban alapított többedmagával Eimuntas Nekrošius. Az ő innovatív rendezései olyan klasszikus művekből, mint a Hamlet, Macbeth, Othello, Sirály vagy az Énekek Éneke és Dante Isteni színjátéka, világhírűvé tették a rendezőt és a színházat egyaránt. A legújabb előadásuk Franz Kafka utolsó elbeszéléséből, Az éhezőművészből készült.

Nekrošius színpadi víziója Kafka sokat elemzett filozofikus művéből a legtájékozottabb irodalomtudóst is meglepné, és nem csupán azért, mert a ketrecben ülő férfi helyett egy szabadon sétáló nő játssza a főszerepet. A négy szereplő játéka annyira erőteljes és magával ragadó, hogy a nézőknek legtöbbször nem marad idejük és szándékuk arra, hogy a filozófiai mélységeket kutassák benne. Vacsora tálalva! Kér valaki belőle? Hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy egy gyerekkorunkból ismert népszerű dalt énekel az éhezőművész vagy megpróbál rövid orvosi előadást tartani az emésztésről – és, a legmeglepőbb módon minden szerves egésznek látszik és hallatszik. Mint az az aszkétikus minimalizmus is, amely annyira összhangban van Kafkával.

Szereplők:

Az Éhezőművész: Viktorija Kuodytė
Vygandas Vadeiša
Vaidas Vilius
Genadij Virkovskij

 

Rendezőasszisztens: Tauras Čižas
Hangmérnök: Arvydas Dūkšta
Fénytervező: Audrius Jankauskas
Kellékes: Genadij Virkovskij
Díszlettervező: Marius Nekrosius
Jelmeztervező: Nadezda Gultiajeva

NSZ
Nagyszínpad
Eimuntas Nekrošius

Eimuntas Nekrošius

Az egyik legjelentősebb kortárs litván rendező, a világhírű „Meno Fortas” társulat alapítója és művészeti vezetője. Egy kis litván faluban született 1952-ben. 18 éves koráig tanyán élt földműves családjával, majd ezt követően a Vilniusi Állami Konzervatóriumba jelentkezett, és egy év elvégzése után a moszkvai Állami Színházművészeti Főiskola rendező szakára nyert felvételt A. Goncsarov osztályába. Rendezőként először a Kaunas-i Drámai Színházban mutatkozott be, később a vilniusi Állami Ifjúsági Színházban dolgozott. Ebben az időszakban formálódott ki sajátos, metaforikus színházi nyelvezete, mely leginkább a későbbi, Csehov és Shakespeare művei alapján készült legfontosabb előadásainak védjegye lett. Az 1997-ben rendezett korszakos jelentőségű Hamlet előadása után egy évvel megalapította a Meno Fortas (Művészet Erődje) társulatot, mely 2000-ben az Európai Színházi Unió tagja lett. Nekrošius számos nemzetközi színházi díjat kapott: Othello című darabjáért „Arany Maszk” díjat nyert, a „Legjobb külföldi előadás” kategóriában, rendezőként pedig Sztanyiszlavszkij-díjjal jutalmazták. 2002-től számos operát is rendezett a többi között Firenzében, a milánói La Scalában, a moszkvai Bolsoj Színházban, a Litván Nemzeti Operaházban. Legfontosabb kitüntetései: a Litván SzSzK Állami díja (1983), a Szovjetunió Állami díja (1987), az Orosz Föderáció Állami díja (1999), az „Új európai színházi realitás” díj (1991). 1992-ben pedig az Európai Színházi Unió a legjobb európai rendezőnek választotta.

2018 novemberében halt meg. A Kurafiak az utolsó rendezése.

Oldal tetejére