KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Vissza az előadásokhoz

William Shakespeare

Tiit 16

William Shakespeare: Titus Andronicus c. műve nyomán

Tiit

P. A. Ojunszkij Szaha Színház - Jakutföld, Szaha Köztársaság, Oroszország

Rendező: Szergej Potapov

szaha nyelven magyar felirattal

2 óra 30 perc, 1 szünettel.

A nemzetközileg is egyre ismertebb jakut művész, Szergej Potapov, a Szaha Színház főrendezője a jakut színház különleges hagyományait illetve Shakespeare „véres tragédiájá”-t, a Titus Andronicus-t ötvözte egy látványos, az ősi rítusokra emlékeztető előadásban. A színpadi megvalósítás során Shakespeare érett műveinek (Rómeó és Júlia, Hamlet, Lear király, Othello, stb.) motívumai Quentin Tarantino filmes világának expresszivitásával erősödnek fel.

A hagyomány szerint a Titus Andronicus Shakespeare legkorábbi művei közé tartozik, és a „véres tragédia” műfajának egyik leghatásosabb példájának tartják. Olyan drámai mű, amelyben a rengeteg rémséges, kegyetlen eseményen keresztül a főhős személyes, mégis egyetemes érvényű tragédiájának szemtanúi lehetünk. Titus Andronicus, a római hadvezér annyi szenvedést, veszteséget él át a történet során, hogy az már ép ésszel szinte fel sem felfogható – így a néző szembesülhet az emberi lét és halál irracionális dimenziójával.

 

Színészek/Actors: Innokentiy Lukovtsev, Roman Dorofeev, Iliana Pavlova, Sergei Balanov, Ayaal Ammosov, Petr Basnaev, Elena Rumyantseva, Irina Mikhailova, Iliya Portnyagin, Gennadii Turantaev, Valentin Makarov, Petr Makarov, Petr Sadovnikov, Igor Govorov, Dmitrii Mikhailov, Ivan Popv

Díszlet/Set design: Mihail Jegorov / Mikhail Egorov; Jelmez/Costumes design: Szardana Fedotova / Sardana Fedotova; Zene/ Music designer: Vlagyimir Pesztrjakov /Vladimir Pestryakov, Nyikolaj Pavlov/Nikolai Pavlov; Fény/Light designer: Arkagyij Karitonov/Arkadiy Kharitonov

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Szergej Potapov

Szergej Potapov

Szergej Potapov egy jakut faluban született 1975-ben, a Szaha Köztársaság-beli Szuntarban. Jakutföldön színészmesterséget, Moszkvában pedig rendezést tanult. 2003-ban kapta meg az Orosz Színiakadémia rendezői diplomáját. Nagyapja sámán volt, apja könyvelő, anyja pedig a jakut nyelv és irodalom tanára. Szergej Potapovnak egy lánya és egy fia van. Mindketten beszélik a szaha nyelvet. A rendező gyakran figyelmeztet a globális felmelegedésre – Szibériában felolvad a régebben állandóan fagyott talaj. A telek sem olyan hidegek, mint régen. Szergej gyerekkorában télen -60 fokra is süllyedt a hőmérséklet. Szergej Potapov jelenleg több orosz és európai színházban rendez. Azt mondja, úgy szereti az előadásait, mint saját gyermekeit. Nyomon követi fejlődésüket, növekedésüket és beérésüket. A nézőtérről figyel, a nézők reakciói alapján változtat is az előadásokon. Eddig több mint harminc darabot állított színpadra.

A R.A.A.A.M. Színház egy önkéntes szerveződés, amely léte első évtizedében különböző kulturális projekteket valósított meg, többnyire különböző témájú dokumentum-anyagok (interjúk, társadalmi és kulturális kutatások, levelek, naplók, stb.) színre állításával, minden korosztály számára elérhető módon. Az elmúlt néhány évben irányt váltottak és külföldi rendezőket hívnak dolgozni Észtországba. Néhány ezek közül: Homayun Ghanizadeh, Irán;  Marat Gatsalov, Oroszország; Marco Layera, Chile; Szergej potapov, Oroszország; Alekszej Peszegov, Oroszország; Andreas Merz, Németország. A társulat eddig Észtországon kívül a következő országokban lépett fel: Oroszország, Németország, Ausztrália, Új-Zéland, Egyesült Államok, Kanada, Irán, Ausztria, Finnország, Örményország, India, Kína, Mongólia, Bulgária, Nagy-Britannia.

Szergej Potapov az Arany Maszk Díj kitüntetettje. Szerepelt a kísérleti színházak XV. kairói fesztiválján Egyiptomban. Az Orosz Újhullám (New Russian Wave) című nemzetközi projekt keretében részt vett a Világálom (World Dream) előadás létrehozásában. Filmje, a Hópelyhek (Snowdrops) megkapta a legjobb rendezés és a legjobb férfiszínész kategóriák fődíját a 2013-as Csebokszári Nemzetközi Filmfesztiválon.

Oldal tetejére