KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Vissza az előadásokhoz

Homérosz

Íliász

Íliász

Polyplanity Company - Athén, Görögország

Rendező: Stathis Livathinos

Görögül, magyar felirattal.

3 óra 15 perc, 1 szünettel.

Az Iliász, amelyet Arisztotelész úgy jellemzett, mint az „első tragédia,” egy hatalmas nyitott zenekarhoz vezeti a nézőt. A háború színháza ez. A narratív és az epikus színházzal folytatott tíz hónapos kísérletezés után a Stathis Livathinos Színtársulat bemutatja az Iliász mind a 24 éneket alapul vevő legújabb változatát.

Az Iliász, az Ókori Görögország ezen klasszikus és nagy hatású műve most a modern művészi tekintet tárgyává válik. A színpadi tér megjelenítése dinamikus és folyton változó, miközben a tizenöt színész kortárs előadóművészből észrevétlenül ókori görög dalnokká alakul át. A két, komplett ütős hangszerkészlettel és elektronikus berendezéssel felszerelt muzsikus jelenléte tovább fokozza az előadás élményét.

„El kell rejteni az irodalmat a színházban, hogy a néző mindig többet képzelhessen el annál, mint ami a mű egyedül való olvasása során jelenne meg a képzeletében. Véleményem szerint a nyelv talán az egyik legszívósabb és legellenállóbb olajvezetékünk. Átíveli a különböző korszakokat, önmaga azonban sohasem merül ki. A görög nyelv az egyetlen, amelyet nem lehet sem elkótyavetyélni, sem pedig elzálogosítani.” (Stathis Livathinos)

Színészek/Actors: Argyro Ananiadou, Vassilis Andreou, Lefteris Angelakis, Dionisis Boulas, Yorgos Christodoulou, Dimitris Imellos, Nikos Kardonis, Nefeli Kouri, Gerasimos Michelis,Yiannis Panagopoulos, Maria Savvidou, Christos Sougaris, Aris Troupakis, Amalia Tsekoura, Yorgos Tsiantoulas

Ütős hangszerek/Live Percussions: Manousos Klapakis

Modern görög fordítás/Translation in Modern Greek: D.N.Maronitis; Adaptáció/Adaptation: Stathis Livathinos, Elsa Andrianou és a színészek/with the contribution of the actors;

Díszlet- és jelmezterv/Set and Costume Design: Eleni Manolopoulou; Zene és hangterv/Music and Sound Design: Lambros Pigounis; Fényterv/Lighting Design: Alekos Anastasiou; Harcművészet/Martial Arts: Shaolin Monk Xi Miao Jie; Mozgás/Movement: Pauline Huguet; Műszaki vezető/Technical Manager: Manolis Vitsaxakis; Világítás/Lights Engineer: Panayotis Patelis; Hangosítás/Sound Engineer: Kostis Pavlopoulos; Díszlet- és jelmez asszisztens/ Stage and Costume Design Assistant:Tina Tzoka; Produkciós asszisztens/Production Assistant: Aggeliki Christopoulou; Produkciós Menedzser/Production Manager: Constantina Georgiou; Producer: Yolanda Markopoulou.

Rendező

Stathis Livathinos

NSZ
Nagyszínpad
Stathis Livathinos

Stathis Livathinos

Athénban született, és ott is diplomázott a Pélosz Kacelisz Művészeti Iskolában, illetve az Athéni Egyetemen. Színházi rendezést Moszkvában is tanult a Moszkvai Állami Színházi Intézetben (GITIS) 1984 és 1990 között. 2001 és 2007 között a Nemzeti Színház Kísérleti Színpadának művészeti vezetője volt. Ekkor alapította meg az első görög színházi rendezői iskolát. 2001 és 2003 között tanított a Harvard posztgraduális színháztudományi kurzusán (A. R. T.).

Több mint 35 darabot állított színpadra, köztük olyanokat, mint a Rosencrantz és Guildenstern halott (Rosencrantz and Guildenstern are dead) T. Stoppardtól, a Lóvá tett lovagok (Love's Labour Lost) Shakespeare-től (2001), A Moliere úr élete (2004) Bulgakovtól, vagy Dosztojevszkij Félkegyelműje 2007), Shakespeare Lear királya (2009), a Danton halála Büchnertől (2011). Elnyerte a Moszkvai Kritikusok Díját, a Kritikusok Legjobb Első Rendezői Díját, a Fotosz Politisz Színházrendezői Díjat, a Karolosz Koun Rendezői Díjat és a Legjobb Külföldi Színdarab Rendezőjének Kritikusi Díját.

Jelenleg az athéni Nemzeti Színház művészeti vezetője.

Oldal tetejére