Vissza az előadásokhoz

Makszim Gorkij

Éjjeli menedékhely

Éjjeli menedékhely

Állami Zenés és Drámaszínház / Vaso Abashidze Music and Drama State Theatre, Tbiliszi, Grúzia

Rendező: David Doiasvili

Grúz nyelven magyar felirattal.

2 óra 50 perc, 1 szünettel.

Makszim Gorkij legtöbbet játszott, alapvető társadalmi és filozófiai kérdéseket boncolgató darabjának már az eredeti címe – a „Mélyben” - is kifejezi, hogy az egzisztenciálisan és lelkileg mélybe zuhant emberek sorsára, életlehetőségeire, vágyaira fókuszál. „Mi a jobb – az igazság vagy az együttérzés? Mi a fontosabb? Az együttérzés átfordulhat-e hazugsággá? Ez a kérdés inkább filozófiai mint szubjektív.” – írja Gorkij. A darab valamennyi szereplőjének van saját, másokétól eltérő múltja, ugyanakkor mindannyiuk számára közös a jelen és a reménytelen jövő. A szereplőknek nincs hite, nem hisznek abban, hogy az életük jobbra fordulhat, nem hisznek magukban, saját képességeikben. Inkább elszakadnak a valóságtól, illúziókba hajtják magukat, lemondva saját létezésükről.

Az „Éjjeli menedékhely”-ben megfogalmazott problémák és kérdések a mai napig aktuálisak és valóságosak. Nem véletlen tehát, hogy gyakran állítják színpadra, ugyanakkor a grúz David Doiasvili egy teljesen új, szuggesztív költőiséggel megfogalmazott, kortárs olvasatot kínál a nézőknek.

Színészek/Actors: Zaal Chikobava, Nana Butkhuzi, Ana Tsereleli, Tato Chakhunashvili, Tornike Gigrichiani, Aleksandre Begalishvili, Buba Gogorishvili, Nanka Kalatozishvili, Eka Demetradze, Shako Mirianashvili, Archil Sologhashvili, David Beshitaishvili, Kakha Kintsurashvili, Goga Gvelesiani, Gigi Karseladze, Giorgi Bakutashvili

 

Zene/Music: Nikoloz Racsveli/Nikoloz Rachveli, Díszlet/Stage design – Giorgi Ustiasvili, Jelmez/Costumes – Ana Mosidze, Koreográfia/Choreography – Konstantin Purtseladze, Fotó installáció/Photo installation -  Gogiko Sakvarelidze, Fény/Lighting – Ia Nadriashvili, ​Hang/Sound: -  Beka Maglakelidze

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
David Doiasvili

David Doiasvili

Grúzia fővárosában, Tbilisziben született1971-ben, itt szerzett diplomát a Sota Rusztaveli Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendezői szakán. 1998-tól a Mardzsanasvili Szinház főrendezője, 2007 óta a Vaszo Abasidze Állami Zenés és Drámai Színház igazgató-művészeti vezetője. Olyan jelentős európai teátrumokban is dolgozott, mint a londoni Royal National Theatre, a leedsi Playhouse Theatre, a szentpétervári Mariinszkij Tyeatr, a rijekai Horvát Nemzeti Színház, valamint a Bukaresti Nemzeti Színház. Kétszer is elnyerte a legnevesebb grúziai színházi elismerést, a Duruji-díjat, a 2014-es MITEM-en látott Macbeth rendezése pedig a legjobb előadás díját kapta a világ egyik legjelentősebb fesztiválján, a kolumbiai Bogotában. A budapesti Nemzeti Színház repertoárjában: a Szentivánéji álom és a Cyrano de Bergerac című rendezései szerepelnek.
Oldal tetejére