KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Vissza az előadásokhoz

Gulliver utazásai

Jonathan Swift életműve ihlette színpadi gyakorlatok

Gulliver utazásai

Radu Stanca Nemzeti Színház - Szeben, Románia

Rendező: Silviu Purcărete

Román nyelven magyar felirattal.

1 óra 25 perc, szünet nélkül.

A Silviu Purcarete által „koordinált” színpadi gyakorlatok sorozata Swift regényének egy új megközelítése, ahol a fantázia világa keveredik a kemény politikai szatírával.

Az előadás, amelyet az ír zeneszerző Shaun Davey „Hangok a vidám temetőből” című zeneművére komponált Silviu Purcărete, korunkra reflektál társadalmi és kulturális szempontból, olyan témák felvetésével, mint az álom, utazás, száműzetés, a kivándorlás, a magány és a hovatartozás, felkavaró jelenetekkel és erős vizuális hatásokkal. Silviu Purcărete  a „Herald Angel” díjat kapta meg 2012-ben Edinburgh-ben a Gulliver utazásai rendezéséért.

A Gulliver utazásai című előadás a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház az edinburgh-i színházi fesztivál közös produkciója a romániai Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az előadást ötször játszották Edinburgh-ben, szerepelt 2012-ben a londoni Kulturális Olimpián, 2013-ban a romániai UNITER-től a legjobb előadás díját kapta meg, turnéztak vele Oroszországban, Lengyelországban, Grúziában és 2015 októberében Japánban is.

Színészek/actors: Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Marius Turdeanu, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Emoke Boldizsar, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Vişinescu

Orgonista/The organist: Radu Iancu

A gyermek/The Child: Andrei Văcariu

 

Díszlet-jelmez /stage and costume designer: Dragoș Buhagiar
Koreográfus/choreographer: Attila Bordas
Zeneszerző/composer :Shaun Davey
Produkciós munkatárs/Project manager: Claudia Domnicar
Rendezőasszisztens/Assistant director: Sanda Anastasof, Crista Bilciu

NSZ
Nagyszínpad
Silviu Purcărete

Silviu Purcărete

Silviu Purcărete 1950-ben született Bukarestben, és ugyanitt szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Dolgozott Piatra Neamţ-on, Konstancán, Bukarestben, 1988 óta pedig a craiovai Nemzeti Színházban. 2007-ben a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színházban színre vitte Goethe Faustját, amellyel 2009-ben nagy sikert aratott az Edinburgh-i Fesztiválon.

Anglia, Ausztria, Franciaország, Norvégia, Portugália, Magyarország különböző színházaiban rendezett, valamint Bonn, Cardiff, Bécs és Essen operházaiban. 1996-ban vezetője lett Limoges-i Színházi Központnak, ahol számos előadást rendezett, és színházi akadémiát alapított fiatal színészek számára. Megkapta a Románia Csillaga érdemrendet, Franciaországban pedig a Művészeti és Irodalmi Rend Lovagi fokozatával tüntették ki. Munkásságát számos díjjal ismerték el: a Kritikusok díja és a Hamanda Alapítvány különdíja (Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál, 1991), a Legjobb Külföldi Előadás díja (Montréal, 1993), a Peter Brook Golden Globe Díj a legjobb színházi rendezésért (1995), a Kritikusok díja (Dublini Színházi Fesztivál, 1996), a Zsűri különdíja (Gdanski Shakespeare Fesztivál, 2006), az UNITER legjobb rendezés díja (1993, 2005), valamint az az UNITER Különdíja (1997, majd 2010-ben közösen a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház társulatával, amellyel a Faustot létrehozta).

Oldal tetejére