Műsorarchívum 2023

Színházi Olimpia / Madách Projekt

Tizenegy ország színésznövendékei adják elő Madách művét

Június 12., 10 órától, Eiffel Műhelyház / Június 23, Hajógyári-sziget, 17 óra

„Az ember tragédiája nekünk, magyaroknak az egyik legfontosabb színpadi művünk, de vajon miként tekintenek rá külföldi fiatalok, leendő színházcsinálók. Mit jelentenek francia és kanadai, grúz és egyiptomi színészhallgatónak és tanáraiknak Madách ma is érvényes mondatai, gondolatai?” – fogalmaz Vidnyánszky Attila, a 10. Színházi Olimpia és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Madách Projektjének ötletgazdája és a június 23-i soknyelvű közös Tragédia-előadás rendezője.

 

Jelenet a Madách Projekt Eiffel Műhelyházban zajló próbájáról, 2023. június 12.   |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Külföldi színészképző intézményeket szólított meg az SZFE, hogy egy-egy osztály dolgozza fel és adja elő Az ember tragédiája valamely színét. Varsó, Bukarest, Liverpool, Párizs, az egyiptomi Giza, Athén, Milánó, Isztambul, Tbiliszi, Kanada egy-egy színészeket képző felsőoktatási intézménye, valamint az SZFE egy-egy bábos és színészosztálya, illetve egy kaposvári színészosztály vesz részt a munkában. 

– Rendkívüli izgalommal várom, miként vonatkoztatják magukra Az ember tragédiáját a külföldi fiatalok. Minket, magyarokat sokszor gúzsba köt a Tragédia, ennek a nemzeti klasszikusnak a színrevitele, nekik viszont teljes szabadságuk van ebben. Őket nem köti semmiféle tisztelet és hagyomány, őket csak a művészi kíváncsiság vezeti – mondja a rendező, aki pályája során már ötször rendezte meg a Tragédiát. – Hosszú ideje gondolkozunk azon, miként lehetne külföldön is felkelteni Madách műve iránt az érdeklődést, és most

repes a szívem, ha arra gondolok, hogy szerte a világban jó kétszáz diák és tanáraik hónapok óta Madách soraival foglalkoznak, a Tragédia egy-egy részének a színrevitelén dolgoznak.

A Madách Projekt első állomása
Egymás munkájának a megismerése. Június 9. és 12. között az Eiffel Műhelyházban a csoportok bemutatják az otthon elkészült színeket. A szakmai megbeszélések után a magyar kultúrával és a várossal is ismerkednek majd a fiatalok, közösen nézik a Színházi Olimpia előadásait.

Aki erre a fázisra kíváncsi, látogasson el a Madách Szimpóziumra!
2023. június 12-én, hétfőn, 10:00 órától megnézheti a vendégek otthon készült produkcióit az Eiffel Műhelyházban.

 

Ezután következik a munka második fázisa.
Vidnyánszky Attila az elkészült színeket is felhasználva, minden hallgatót bevonva egy soknyelvű és nagyszabású előadást hoz létre a Hajógyári-sziget egyik csarnokában. Különleges helyszínen látható majd a Tragédia 1883 óta tartó színpadi előadás-történetének egyik legkülönlegesebb produkciója – méltó színházi esemény a Madách 200 emlékév programjában.

 

A MADÁCH PROJEKT 2023 eseményről, a részletekről az SZFE honlapján is tájékozódhat.

 

AZ EMBER TRAGÉDIÁJA című előadásra 
június 23-án, 17 órától kerül sor a Hajógyári-szigeten

 

Az előadás oldala.

(2023. május 31.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország