Műsorarchívum 2023

2023. április 23., vasárnap, 18 óra, Kaszás Attila Terem

Egyetemes értékrend a kortárs színházban: Suzuki Tadashi a Toga-ban

SCOT szimpózium demonstrációval

A szimpózium a Suzuki Company of Toga (SCOT) közel 50 éves színházi munkássága köré szerveződik, különös tekintettel a Suzuki színésztréning módszerre (SMAT). A esemény során megvizsgáljuk, hogyan és miért teremtett a SCOT egyetemes értékrendet a kortárs színház számára, amelynek a Színházi Olimpia egyik jelentős testet öltése.

 

 

A szimpózium három részből áll:

- Először Ted Motohashi, a Tokiói Közgazdasági Egyetem professzora, a Színikritikusok Nemzetközi Szövetségének Japán Szekciójának elnöke ismerteti Suzuki Tadashi társadalmi és politikai vízióját, amely a SCOT 1976-os megalapításában csúcsosodott ki. A társulat székhelye Észak-Japánban, Toga falujában található. Ted Motohashi professzor videofelvételeken keresztül szemlélteti a SCOT togai életét. 

- Ezután Sebastian Mattia Giorgetti, az International Suzuki Company of Toga (ISCOT) társigazgatója ismerteti a társulattal való együttműködés több évtizedes togai tapasztalatait, valamint a Suzuki színésztréning módszer elméleti hátterét.

A eseményt Kozma Gábor Viktor folytatja, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje, a Vadász Esélye társ-művészeti vezetője, aki a társulat néhány tagjával bemutatja az SMAT alapgyakorlatait, hogy illusztrálja, hogyan és miért központi eleme az SMAT Suzuki Tadashi színházi víziójának. A bemutató során hangsúlyt kap, hogy Suzuki módszerével nemcsak a 2500 éves keleti és nyugati színházi hagyomány  teljességét szándékozott helyreállítani, hanem a 19. század végétől a globális színházi kultúrában megszilárdult realizmus teljes forradalmasítását is célozta.

 

Magyar és angol szinkrontolmácsolással / Simultaneous interpretation in Hungarian and English
Előzetes regisztráció / Registration: szervezes@nemzetiszinhaz.hu

(2023. március 24.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország