Műsorarchívum 2023

Színházi Olimpia

Szcenárium / Olimpia / Félmúlt

Online flashback, 2023. január

Fókuszban: a múlt század 60-as, 70-es éveiben fellépő „nagy generáció” totális színháza

Az idei Színházi Olimpián a kőszínházi társulatok mellett országszerte folyamatosan jelen lesz a hazai és nemzetközi alternatív szcéna; az amatőr együttesek, az egyetemi színjátszó csoportok, az Eugenio Barba nevével fémjelzett „harmadik színház”, valamint a társművészetek: az irodalom, a képzőművészet, a zene, a tánc- és a cirkuszművészet képviselői.  Folyóiratunk 2014 novemberében indította útjára Félmúlt címmel interjú-sorozatát, mely ékesen bizonyította, hogy a hazai színházi élet hatvanas és hetvenes években szocializálódott nemzedékét már ugyanez a totális színházi szemlélet jellemezte: a diktatúra lebontását célzó ellenzékisége, szabadságvágya mindenekelőtt a művészeti ágak, a kőszínházi és az alternatív szféra közötti átjárhatóság demonstrálásában nyilvánult meg. Jelen válogatásunkban hat kiemelkedő alkotó vall pályakezdéséről, életútjáról, művészi és politikai hitvallásáról, mely például szolgálhat a most fellépő fiatal generáció számára. De az olvasók figyelmébe ajánljuk a további interjúkat is, melyeket Balázs Attila, Regős János és Ungvári Judit e nemzedék ugyancsak meghatározó egyéniségeivel készített. Ladik Katalin, Árkosi Árpád, Katona Imre, Jordán Tamás, Solténszky Tibor, Földes László Hobó, Köllő Miklós, Pinczés István, Nánay István, Csizmadia Tibor, Sólyom Katalin, Keserű Imre, Szkárosi Endre, Gabnai Katalin, Szőke Szabolcs, Székely B. Miklós és Somogyi István ugyancsak letette névjegyét a hazai színházi nyelvújtás immár fél évszázada zajló folyamatában. (A velük készült interjúk PDF formátumban a Nemzeti Színház honlapján érhetők el a Szcenárium Félmúlt rovatában, a II. évfolyam 8. számától az V. évfolyam 5. számáig.)

 

Tartalom:

· „Bukásunk lesz a vesztetek” (Kulin Ferenccel Balázs Attila beszélget), 2014. november, 99-109.

· Kápolnából a Vígszínházba (Marton Lászlóval Balázs Attila beszélget), 2015. január, 84–94.

· „Egy olyan szemléletet képviseltünk, melyet nem volt kihez-mihez kötni” (Fodor Tamással és Németh Ilonával Regős János beszélget), 2015. október, 71–87.

· „Úgy döntöttem, hogy rendező akarok maradni” (Szikora Jánossal Regős János beszélget), 2015. december, 65–84.

·  „A nyitottság és a tolerancia nagyon fontos” (Márta Istvánnal Regős János beszélget), 2016. január, 85–98.

· „Ugrásra készen ott állt a fiatalok generációja” (Tömöry Mártát Regős János kérdezi), 2016. március, 79–94.

(2023. január 16.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország