Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 

Műsorarchívum 2021

MITEM kísérő program

TENGRI – Mindenség – Szabados György & Kanalas Éva – Improvizációk népdalokra

Lemezbemutató koncert - október 8-án, 19 órától a Kaszás Attila teremben

Szabados György és Kanalas Éva 1997-ben a Fonó Budai Zeneházban egyetlen koncertet adott. A hangversenyt egy másfél éves zenei - alkotói próbafolyamat előzte meg. A hangfelvétel hosszú idő után, 2017-ben került elő.

 

 

TENGRI - Mindenség - című egyedülálló zenei alkotás lemezbemutatóján Kanalas Éva énekel Benkő Róbert bőgős, valamint Pozsár Máté zongorajátékának kíséretében, annak a zenei alkotói folyamatnak a szellemiségében, amit az új CD kiadványon is hallhatunk. Improvizációk népdalokra, a zenei költészet szőttes világában, amely rituális színházi közegbe vezeti majd el a hallgatókat. Tengri, türk szó, jelentése mindenség.

 


BELÉPÉS A KONCERTRE
Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, kérjük írjon a 
 
szervezes@nemzetiszinhaz.hu
e-mail címre!
 

Szabados György és Kanalas Éva koncertje egy teljesen eredeti zenei világot szólaltat meg. Szabadost mélyen inspirálta az az erős, ősi tiszta hangi világ, ahogyan s amit Kanalas Éva énekel. A Kelet-Ázsiáig visszanyúló és az archaikus énektechnikát őrző és igénylő stílus látszólag ellentétes Szabados hangzásvilágával, de rögvest kiderül, hogy a kettő végül is összetartozik és teljes harmóniában van. Kanalas kötött népdalait Szabados szabad zenéjének világával veszi körül. E zenei költészet térben és időben rendkívül tágas zenei élményt nyújt hallgatójának. Semmi sincs, amit ne rostálna lassan át, és ne kötne bele jellegzetes zenéjébe. S csak csodálni lehet Kanalas Éva hallását, a zavartalan magabiztosságot, ahogyan énekét ebben a "szőttes közegben" oly magától értetődően zengeti. 

 

Fellépnek:
Kanalas Éva - ének
Benkő Róbert - nagybőgő
Pozsár Máté - zongora


Hangzó illusztráció a lemezről

 

Kanalas Éva hangjának csengése, énekmódjának hajlékonysága és kedélye, az a lelki tartalom, amit oly magától értetődően közvetít előadásain, egy a Csendes-óceánig terjedő nagy kultúrához, az ún. sztyeppei kultúra hangi világához kötődik, amely korábban az archaikus magyar hangszeres és énekkultúrában is meghatározó volt.

(Szabados György)

 

Szabados György zongorajátéka, az improvizáció szőttes világa körül ölelte a hangom, elrepített az időtlen végtelenbe, hogy aztán ott magamra hagyjon, újból és újból szülessen a dalom! A magyar népdal, az „árva végtelen” térben zendült, üzen a múltból a jövőbe, a pusztából a hegyekbe, hogy itt maradjon örökre!

(Kanalas Éva)

(2021. augusztus 1.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország