Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 

Műsorarchívum 2016

MITEM

Ez volt eddig a legerősebb fesztivál

Vidnyánszky Attilát kérdezte az MTI

Az idei volt eddig a legerősebb MITEM: a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó előadásainak átlagos látogatottsága 95 százalékos volt - mondta az MTI-nek nyilatkozva kedden Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki arról is beszélt, hogy már a jövő évi találkozót készítik elő.

Az Akropolisz című lengyel előadással vasárnap este fejeződött be a III. MITEM, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozója, amelyen április 11. és 24. között 13 ország 22 előadását láthatta összesen 7534 néző.

Mint Vidnyánszky Attila kiemelte: most érte el a találkozó azt a látogatottságot, amelyet elképzelt, csak két előadás nem volt teltházas. "A szakmai programok résztvevőinek száma is növekszik. Volt egy fantasztikus kiállításunk és igazi nagy találkozások sora jellemezte a MITEM-et" - mondta, utalva az egyik legnagyobb 20. századi alkotónak, Tadeusz Kantornak szentelt kiállításra.

A színház igazgatója szerint két előadás, a Szaha Színház produkciója, valamint Silviu Purcarete rendezése emelkedett ki a mezőnyből.

Jelenet a Tiit c. előadásból | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Titus Andronicus nyomán készült Tiit című produkció, amelyben Szergej Potapov, a Szaha Színház főrendezője a jakut színház hagyományait ötvözte Shakespeare művével, fantasztikus, precízen kidolgozott előadás volt, parádés megoldásokkal - mondta, hozzátéve, hogy a produkció végén a közönség hosszasan, állva tapsolt.

Egyöntetű siker volt a Silviu Purcarete rendezte Gulliver utazásai című előadás is, a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház produkciója - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

Az igazgató a különleges darabok között említette a szecsuáni opera elementáris produkcióját, amelyben Sen Tie-mej, az opera kiemelkedő művésze lépett színpadra és a dél-koreai rítusszínházat, amely egy élő szertartást mutatott be a közönségnek.

Kiemelte: szívhez szóló, szép előadás volt a radomi Teatr Powszechny stúdióelőadása, a Witold Gombrowicz és Bruno Schulz műveiből készült Áttűnés. Viktor Rizsakov orosz rendező és színházi pedagógus színészosztályának zenével, tánccal, filmrészletekkel és monológokkal fűszerezett előadásáról, a Moszkvai Művész Színház Akadémia (MHAT) Korszerűtlen koncert című produkciójáról is nagy elismeréssel beszélt. A színészhallgatók idős emberek monológjaiból, visszaemlékezéseiből komponálták meg az öregedésről és a halálról szóló darabot.

Az idei közönségtalálkozókról elmondta: a legtöbben a Szaha Színház után vettek részt a beszélgetésen, az orosz MHAT színészhallgatóival tartott találkozás különlegesen jól sikerült, és Valere Novarina szövegeiről is izgalmas beszélgetés zajlott. Thomas Ostermeier Sirály-rendezéséről - amely a magyar migránspolitikát kritizáló improvizatív jelenettel indult - a közönségtalálkozón éles vita bontakozott ki.

A jövő évi MITEM programjáról elmondta: terveik szerint meghívják a Rimas Tuminas rendezte Anyegint, a Servillo-testvérek (Toni Servillo és Peppe Servillo) koncertjét, Alvis Hermanist, tárgyalnak egy izgalmas indiai színházzal és Silviu Purcarete Faust című, csarnokban játszódó óriásprodukcióját is szeretnék elhozni a fesztiválra.

Elmondta: jövőre lehet, hogy kevesebb előadást hívnának meg a MITEM-re, de több nagyobb szabású produkciót látnának vendégül.

A 2017-es MITEM-re, csakúgy mint az idei találkozóra, 200 millió forintos támogatást ítélt meg a kormány.

A fesztiválon kialakult együttműködésekről szólva az igazgató elmondta, hogy meghívta a Nemzeti Színházba rendezni a Szaha Színház előadásának rendezőjét, Szergej Potapovot. Hozzátette, hogy a 2016/17-es évadban Viktor Rizsakov és Valérij Fokin fog dolgozni a társulattal, a 2017/18-as évadra pedig Silviu Purcaretét hívta meg a Nemzeti Színházba.

 

MTI

(2016. április 27.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország