KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Műsorarchívum 2016

MITEM

MITEM 2016

Tizennégy országból 22 előadás

Kortársaink, a klasszikusok mottóval rendezi meg 14 országból 22 előadással április 11. és 24. között a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) a Nemzeti Színház.

    Vidnyánszky Attila főigazgató a MITEM pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt két évben a rendezvénynek sikerült európai ismertséget szereznie, most azonban a világ fesztiváltérképére is szeretnének felkerülni a MITEM-mel. Idén ezért más kontinensekről is érkeznek - például jakut, argentin, koreai, kínai - előadások, de a különlegességek mellett vidéki és határon túli magyar színházak, valamint olyan nagy nevek is jelen lesznek, mint Thomas Ostermeier, Valere Novarina és Silviu Purcarete.


    Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a MITEM ars poeticája, hogy szükség van a szakmai diskurzusra. "A tradícióira büszke magyar nemzet az újításokban is vezető szerepet kell, hogy vigyen" - jegyezte meg, hozzátéve: a magyar színházi szakma évről-évre új utakat talál.


    Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormányzat 2015-höz hasonlóan ebben az évben és 2017-ben is 200 millió forinttal támogatja a színházi találkozó megrendezését.


    Rideg Zsófia és Kozma András szervezők a programot bemutatva elmondták, hogy az olaszországi Teatro Potlach az Angyalok a város fölött című produkcióját, az athéni Polyplanity Company pedig az Iliászból készített előadását hozza el. Sztatisz Livatinosz rendező Skype-on bejelentkezve úgy fogalmazott, hogy nehéz egy kötelező olvasmánnyal dolgozni, nem szabad azonban elfelejteni, hogy az európai színház és irodalom Homéroszból táplálkozik.


    Madridi-barcelonai koprodukcióban lesz látható Federico García Lorca A közönség című darabja, Jindo Ssiitgimgut néven autentikus koreai sámánszertartást érkezik a Nemzeti Színházba, míg Bertold Brecht Galilei élete című darabját Zsótér Sándor viszi színre; a Nemzeti egyik legújabb előadását a fesztivál közönsége is megtekintheti.


    Thomas Ostermeier Sirály-rendezését egészen friss állapotában láthatják a MITEM-re érkezők, mások mellett Valérie Dréville szereplésével. A Szerb Nemzeti Színház Jovan Sterija Popovic Hazafiak című színművével jön Budapestre, Gorkij Éjjeli menedékhelyét a tbiliszi Állami Zenés és Drámaszínház feldolgozásában láthatja a közönség, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház pedig Carlo Gozzi A Holló című komédiájának rétegeit fejti fel.


    Valére Novarina Imígyen szóla Louis De Funés című darabját rendezi meg a debreceni Csokonai Színház társulatával, Nevek erdejében című produkcióját pedig Franciaországból hozza el. A radomi Tetr Powszechny egy sajátosan lengyel Gombrowicz-előadást mutat be a fesztiválon, melynek programjában egy tradicionális szecsuani opera is helyet kapott.


    A világhírű román rendező, Silviu Purcarete a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színházzal Gulliver utazásai címen egy Swift-feldolgozást mutat be, Weöres Sándor Psychéjét pedig Vidnyánszky Attila viszi színre. Az Othellót a Mikaprojekt helyezi át a mai Argentínába, és Shakespeare-t, a Vízkeresztet hozza a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is. Viktor Rizsakov a Moszkvai Művész Színház Akadémiájával vesz részt a MITEM-en.


    A Nemzeti Színház idei bemutatói közül bekerült a programba a Don Quijote és a 6 című Csehov-feldolgozás is, a P.A. Ojunszkij Szaha Színház TIIT című produkciója a jakut hagyományokat ötvözi Shakespeare világával, a szczecini Teatr Wspolczesny pedig Wyspyanski Akropolisz című darabját hozza el a MITEM-re.

 

Budapest, 2016. január 22., péntek (MTI)

(2016. január 22.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország