Vissza az előadásokhoz

Olzsasz Zsanajdaro

DZSUT / Dzhut

DZSUT / Dzhut

Mazsit Gafuri Baskír Állami Akadémiai Dráma Színház, Ufa, Baskír Köztársaság

Rendező: Ajrat Abusahmanov

Baskír nyelven magyar felirattal

1 óra 30 perc, szünet nélkül.

„Egy ember halála tragédia, több millió ember halála - statisztika.”

(Erich Maria Remarque: "A fekete obeliszk")

 

 „Engem az emberi élet érdekel az útkeresésével, a reményeivel, a hiábavalóságával, a fájdalmával, a szerelmével és gyengeségével együtt. Az élő valóság érdekel a maga megfejtetlen sokszínűségében.”

(Olzsasz Zsanajdarov / Olzhas Zhanaidarov)

 

A fiatal, már 35 évesen kultikussá vált kazah származású drámaíró, Olzsasz Zsanajdarov darabjait számos oroszországi és külföldi színházban színpadra állították. A szerző által eddig írt hat színmű közül elsősorban a "Dzsut" (2013) című dráma keltette fel a kazahsztáni színházak figyelmét. Ez érthető is, hiszen a "Dzsut" az 1930-as évek kazahsztáni éhínségének témáját dolgozza fel. A szerző úgy nyilatkozott, hogy régóta szerette volna a kazah nép e tragikus korszakát megörökíteni, mivel ez a téma szinte soha nem jelenik meg a kortárs irodalomban. 

A „Dzsut” című dokumentumdráma két cselekményszálon fut párhuzamosan. Az egyik a mai Moszkvában játszódik, és középpontjában Jerbol, a kazahsztáni éhínség áldozatainak unokája, valamint Jelena, egy fővárosi újságírónő párbeszéde áll. A másik történetszál az 1930-as évekbe visz bennünket vissza, amikor az országban éhínség tombolt, és Ahmet illetve Saule családja borzalmas tragédiát élt át. „Az előadás kazah része baskír nyelven játszódik, a moszkvai rész pedig oroszul" - mondja a darabról Ajrat Abusahmanov, a darab rendezője, aki egyúttal a színház főrendezője is.

Rendező: Ajrat Abusahmanov, a Baskír Köztársaság Érdemes művésze

Díszlettervező: Albert Nyesztyerov, a Baskír Köztársaság Érdemes művésze, az "Arany maszk" (2015) orosz nemzeti színházi díj kitüntetettje.

Zeneszerző: Ilsat Jahin, a Baskír Köztársaság Érdemes művésze. 

Koreográfus: Szulpan Aszkarova, a Baskír Köztársaság Érdemes művésze.

Konzulens: Marat Kulsaripov, a történettudományok doktora, professzor

 

Színészek:

Ahmet: Fanisz Rahmetov, a Baskír Köztársaság „S. Babics Állami ifjúsági díj”-ának kitüntetettje.

Szaule: Rimma Kagarmanova, A Baskír Köztársaság Érdemes művésze.

Jerbol: Hurmatulla Utyasev, az Orosz Föderáció és a Baskíriai Köztársaság Nemzeti művésze, a Baskír Köztársaság S. Yulaev állami díjának, a Szalavat Julaev-rendnek kitüntetettje.

Léna: Milena Isajeva, Gulmira Iszmagilova       

Pincérnő: Gulmira Iszmagilova, Milena Isajeva

GH
Gobbi Hilda Színpad
Ajrat Abusahmanov

Ajrat Abusahmanov

Színész, rendező, a Baskír Köztársaság érdemes művésze, állami-díjas színházi alkotója. Az Oroszországi Föderáció részét képező Baskír Köztársaság fővárosában, Ufában született 1974-ben. Az Ufai Művészeti Főiskolán és a Orosz Színházművészeti Akadémián tanult. Dolgozott a moszkvai Új Dráma Színház rendezőjeként, majd az ufai Mazsit Gafuri Baskír Akadémiai Drámai Színház társulatához szerződött, ahol 1995-től 1998-ig színészként, 2003-2004 és 2012-2019 között főállású rendezőként, 2005-2012 között főrendezőként alkotott. 2019 óta a színház főrendezője. Előadásai számos baskír, oroszországi, illetve nemzetközi színházi fesztiválon vettek részt, elnyerve több jelentős alkotói díjat.

Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna