Vissza az előadásokhoz

Omar Fetmouche

A homok hangja

A homok hangja

Sindjab Theatre Company, Algéria

Rendező: Omar Fetmouche

Táncelőadás, szöveg nélkül

1 óra 20 perc, 1 szünettel.

Az előadás célja, hogy évezredek óta létező ábrázolási formák színházi és koreográfiai rekonstrukciója legyen, egy egész civilizáció számára ismeretlen ősi művészeti és kulturális univerzumról tanúskodva. Az előadás a víz témájára összpontosít, és három fő színházi momentum köré szerveződik.

Az első felvonás az egyik legrégebbi, ma Algériában, Marokkóban, Líbiában és Tunéziában létező szertartás ábrázolása. Ez a "Thislith Ouzar" vagyis „Az Eső menyasszonya”. Ez az „esőhívó rítus " egy, a kollektív emlékezet által megőrzött legendából indul ki, amely egy szerelmi történet Anzar, az eső és a víz istene a berber mitológiában és egy fiatal, rendkívül szép falusi lány között. Anzar feleségül akarja venni a lányt, de az visszautasítja az ajánlatot, és ezzel kiváltja az isten haragját, aki elakasztja a falvak vizeinek folyását. A megrémült lakosok egy közös szertartás keretében imádkoznak az eső istenéhez, és felajánlják neki áldozatul a falu legfiatalabb lányát.

A második felvonásban az előadás betekintést enged az egyik ősi harcos rítusba, amely a nagy sivatag oázisaiban a víz körüli konfliktusok által kiváltott csatákat és harci küzdelmeket jeleníti meg. A rítus a "Takoba" nevet viseli. Koreográfia, "harci tánc" karddal (takoba). Az előadásban ez egy színházi jeleneten keresztül kerül bemutatásra: két tuareg csoportnak az oázis határán lévő kút körüli konfliktusa.

A harmadik felvonásban egy több mint három évezredes múltra visszatekintő ünnep szertartás jelenik meg: La Sebiba. Gyökere a történelem egy régesrégi fejezetéig nyúlik vissza, amikor is két rivális törzs közötti háborút felváltja ez a szertartás, amelyre egy kiszáradt folyó medrében kerül sor, a két törzs oázisainak határán.

Egy gangával (tamburával) felszerelt nő járja körbe a két törzset, és egy "vér nélküli háború", egy verseny szervezésével békeegyezmény aláírására hívja fel őket. A fő kihívás az volt, hogy mindkét törzs bemutassa művészi értékeit. Szólótáncok, csataszimulációk, ősi dalok a tamburák ritmusára, amelyeket női kórusok énekelnek. A verseny résztvevői szimulálják a harcot, hogy ne kelljen újra valóban harcolni. A "harcosok" belevetik magukat egy varázslatos hangulatba, energikus tánclépésekkel, por- és homokfelhőket kavarva maguk körül, El Mihane és Zelouaz városrészek bölcseinek tekintete alatt, akik eldöntik a versenyt, amelyben az öltözetek, a költészet, a dalok és a táncok mérettetnek meg egymással. Az előadásunkban egy goual (mesélő) működik közre, aki elmeséli a tényeket, és meghatározott időpontokban meghívja a közönséget, hogy részt vegyen az ünneplésben és a szertartásban.

Táncosok:
Bekkar Tahar, Abdedaoui Djamal, Abdou Aghali, Oukacem Mustapha, Oukacem Sidi Mohamed, Abdou Ali Abdou El Basset, Ilyes Boubekeur, Oukacem Abderahmane, valamint Khalfellah Mohamed (kortárs break táncos)

Énekesek:
Abdedaoui Naima, Mechar Aicha, Halcor Nacéra, El Affia Meriem,

Színészek:
Ben Attia Lila, Rebbat Amirouche Comedian, Azezni Ahcene Comedian, Ouzriat Fatiha Seasmstres

 

Díszlettervező: Bezza Cheddad
Jelmeztervező: Ouzriat Fatiha
Koreográfus: Mohamed Atoui
Zeneszerző: Rahima Khelfaoui

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Omar Fetmouche

Omar Fetmouche

Egyetemi tanári múlt után, Wilayában működő kulturális és művészeti irodát igazgat négy éven át. Majd 2004-től 2015-ig a Béjaiai Színház igazgatója. A Mostaganem-i amatőr színházi fesztivál alapítója és szervezője 35 éven át (egészen a mai napig). 2007 óta alapítótagja és szervezője az Algír-i professzionális nemzeti fesztiválnak. Az arab színházi napok keretében részt vesz a németországi Mülheimban lévő Theater an der Ruhr fesztiválján Arifa című előadásával, amelynek szerzője és rendezője is.  Az Odüsszeusz 2001 nemzetközi projekt vezetőségének tagja, együttműködésben a Mediterrán Nemzetközi Színházi Intézettel.

 

Főbb előadásai: Az algériai forradalom nagy eposza (300 résztvevővel, 2015); Valentin Petrovitch Kataev A kör négyszögesítése ( Adaptáció) ; Ionesco: Rhinoceros (A szöveg arab nyelvű átirata és rendezése); Tahar Djaout, algériai regényíró Az éberek művének színrevitele, Nagydíj FNTP 2009; Ibsen: A nép ellensége (a szöveg átirata), Kartagói Fesztivál díja; Emlékezés fesztivál-előadás, zsűri díja. 2009-ben elnyerte a Kulturális Minisztérium díját¸ valamint a PROJECTEURS Egyesület díját.

Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna