Vissza az előadásokhoz

Karin Lednická

Görbe templom 12

Görbe templom

Těšínské divadlo, Český Těšín, Csehország

Rendező: Radovan Lipus


Lengyel nyelven magyar felirattal

2 óra 30 perc, 1 szünettel.

Az előadás fő történetszála az 1894-es óriási bányakatasztrófával indul, amely komoly hatást gyakorolt az egész régió lakóinak életére. A történet hőseire is, akiknek viharos sorsát követhetjük nyomon negyedszázadon át. A három különböző, ám számos ponton egymásba fonódó történetszál szereplői, Barbora, Julka és Ludwik szemléletesen tárják elénk ezt a félig feledésbe merült, a mai néző számára szinte felfoghatatlanul kemény korszakot. A hősök mindegyike a maga módján néz szembe az élet kihívásaival: van, aki türelmesen állja a csapásokat, és van, aki igyekszik megragadni a zavaros idők kínálta lehetőségeket. A nagytörténelem azonban újra és újra, kíméletlenül beleszól mindenki sorsába, könnyedén porrá zúzva a kisember erőfeszítéseit. Vagy mégsem. A történet valós eseményeken alapul, számos idáig megíratlan részlettel. A drámai tempójú elbeszélés hitelesen tárja elénk az eseményeket, megörökítve a cseh történelem egészen a közelmúltig rejtett fejezetét.

Těšínské divadlo
Cseh és lengyel társulattal egyaránt rendelkező színház Csehországban Český Těšínben. A színháznak így 3 tagozata van: cseh és lengyel társulat, valamint gyerekszínház, utóbbi mindkét nyelven játszik. A város kétnyelvűsége történelmileg adott, az 1920-as Lengyelország és Csehszlovákia közti területi felosztás eredményeként jött létre Český Těšín városa, mely addig Teschen városának déli külvárosa volt. Az új határ meghúzása után Český Těšín mai területe Csehszlovákiához került, de lakossága kb. fele-fele arányban a mai napig vegyes cseh-lengyel. Ebből következőn az 1945 óta működő színház elsődleges feladata, hogy kiszolgálja a két nyelvű közösséget (a lengyel társulat 1951-ben alakult). 

Fordítás és adaptáció: Renata Putzlacher
Díszlet- és jelmeztervező: Marta Roszkopfová
Zene és hangszerelés: Dorota Barová
Mozgástervező: Gabriela Klusáková
Segédrendező: Marcin Kaleta
Videóvetítés: Roman Mrázek        

 

Szereplők

Narrátor: Jan Monczka (v.m.)

Barbara Matuszek: Malgorzata Pikus

Julka Siwek: Barbara Szotek - Stonawski

Paweł Matuszek: Tomasz Kłaptocz

Karol: Krystian Stonawski (v.m.)

Franciszka: Katarzyna Kluz

Baśka (gyermekként), Genia: Mira Kłaptocz (v.m.)    

Baśka, 1. asszony: Joanna Gruszka

Antoni Siwek, 1. bányász: Zbyšek Radek

Hanes Pospíšil, Henryk Palsz, 2. bányász: Grzegorz Widera

Ludwik Pospíšil, 3. bányász: Kamil Mularz

Jurek Żebrok, 4. bányász: Marcin Kaleta

Tomek Żebrok, 5. bányász: Dariusz Waraksa

Begrok, 2. asszony: Lidia Khrzanovna

Sophie, 3. asszony: Jadwiga Grygierczyk (v.m.).

Mokroshka, 4. asszony: Anna Paprzyca

Pap, 6. bányász: Karol Suszka

Jarmila, 5. asszony: Izabela Kapias (v.m.)

Jürgen Müller, 7. bányász: Adam Milewski

Zenész, zenetanár: Tomasz Pala (v.m.)

Felügyelő: Anna Kaczmarska

Súgó: Iwona Bajger

 

A díszletek, jelmezek és kellékek a cieszyni Színház műtermeiben készültek.

Lakatos- és makettműhely vezető: Kristina Libosková
Szabóműhely-vezető: Karin Szostoková
Műszaki vezető: Roman Sekula
Elektromos és akusztikai műhelyvezető: Vladimír Rybář

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Radovan Lipus


Radovan Lipus


Radovan Lipus színházi, televízió- és rádiórendező, a prágai Előadóművészeti Egyetem Színművészeti Karának (DAMU) tanára. 1966-ban született a Tescheni Hercegség területén. 1992 és 2008 között az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház drámarendezőjeként dolgozott. Ezt követően 2010-ig a prágai Švandovo Színház igazgatója volt. 2010-től szabadúszó. A színházi világban rendezett Pilsentől Kassáig, bábszínháztól operáig, független helyspecifikus előadástól nagyszínházi aranyportálig (Prágai Nemzeti Színház, Brnói Nemzeti Színház, Vinohrady Színház). Közel száz előadás és projekt alkotója, melyekkel számos fesztiválon szerepelt és több díjat nyert. Továbbá a Šumná města (Zajos városok) című saját televíziós sorozatának írója és rendezője, a forgatókönyvet (összesen 66 rész) David Vávrával együtt írta. Együtt készítik a Šumné stopy (Zajos utak) - cseh építészek a nagyvilágban című sorozatot is (eddig 49 résszel). A soron következő epizódokat éppen Svájcban forgatják. A Popatři, co skrývá Praha 3! (Nicsak, mit rejt Prága 3. kerülete) című dokumentumfilmek (2010), valamint számos más alkotás írója és rendezője: pl. Sladké Modřany (Édes Modřany, 2017), Vy a Vysočany (Te és Vysočany, 2017). Számos éve ír és rendez a Cseh Rádió megbízásából. Több könyv szerzője (Ostrava színháztörténete, Egy szomorú gyárról, Csendes-óceáni képeslap)
Radovan Lipus aktív kávézóvendég és passzív fenyőfa-csomagoló.

Oldal tetejére