Vissza az előadásokhoz

Olzsasz Zsanajdaro

DZSUT / Dzhut

DZSUT / Dzhut

Mazsit Gafuri Baskír Állami Akadémiai Dráma Színház, Ufa, Baskír Köztársaság

Rendező: Ajrat Abusahmanov

Baskír nyelven magyar felirattal

1 óra 30 perc, szünet nélkül.

„Egy ember halála tragédia, több millió ember halála - statisztika.”

(Erich Maria Remarque: "A fekete obeliszk")

 

 „Engem az emberi élet érdekel az útkeresésével, a reményeivel, a hiábavalóságával, a fájdalmával, a szerelmével és gyengeségével együtt. Az élő valóság érdekel a maga megfejtetlen sokszínűségében.”

(Olzsasz Zsanajdarov / Olzhas Zhanaidarov)

 

A fiatal, már 35 évesen kultikussá vált kazah származású drámaíró, Olzsasz Zsanajdarov darabjait számos oroszországi és külföldi színházban színpadra állították. A szerző által eddig írt hat színmű közül elsősorban a "Dzsut" (2013) című dráma keltette fel a kazahsztáni színházak figyelmét. Ez érthető is, hiszen a "Dzsut" az 1930-as évek kazahsztáni éhínségének témáját dolgozza fel. A szerző úgy nyilatkozott, hogy régóta szerette volna a kazah nép e tragikus korszakát megörökíteni, mivel ez a téma szinte soha nem jelenik meg a kortárs irodalomban. 

A „Dzsut” című dokumentumdráma két cselekményszálon fut párhuzamosan. Az egyik a mai Moszkvában játszódik, és középpontjában Jerbol, a kazahsztáni éhínség áldozatainak unokája, valamint Jelena, egy fővárosi újságírónő párbeszéde áll. A másik történetszál az 1930-as évekbe visz bennünket vissza, amikor az országban éhínség tombolt, és Ahmet illetve Saule családja borzalmas tragédiát élt át. „Az előadás kazah része baskír nyelven játszódik, a moszkvai rész pedig oroszul" - mondja a darabról Ajrat Abusahmanov, a darab rendezője, aki egyúttal a színház főrendezője is.

Rendező: Ajrat Abusahmanov, a Baskír Köztársaság Érdemes művésze

Díszlettervező: Albert Nyesztyerov, a Baskír Köztársaság Érdemes művésze, az "Arany maszk" (2015) orosz nemzeti színházi díj kitüntetettje.

Zeneszerző: Ilsat Jahin, a Baskír Köztársaság Érdemes művésze. 

Koreográfus: Szulpan Aszkarova, a Baskír Köztársaság Érdemes művésze.

Konzulens: Marat Kulsaripov, a történettudományok doktora, professzor

 

Színészek:

Ahmet: Fanisz Rahmetov, a Baskír Köztársaság „S. Babics Állami ifjúsági díj”-ának kitüntetettje.

Szaule: Rimma Kagarmanova, A Baskír Köztársaság Érdemes művésze.

Jerbol: Hurmatulla Utyasev, az Orosz Föderáció és a Baskíriai Köztársaság Nemzeti művésze, a Baskír Köztársaság S. Yulaev állami díjának, a Szalavat Julaev-rendnek kitüntetettje.

Léna: Milena Isajeva, Gulmira Iszmagilova       

Pincérnő: Gulmira Iszmagilova, Milena Isajeva

GH
Gobbi Hilda Színpad
Ajrat Abusahmanov

Ajrat Abusahmanov

Színész, rendező, a Baskír Köztársaság érdemes művésze, állami-díjas színházi alkotója. Az Oroszországi Föderáció részét képező Baskír Köztársaság fővárosában, Ufában született 1974-ben. Az Ufai Művészeti Főiskolán és a Orosz Színházművészeti Akadémián tanult. Dolgozott a moszkvai Új Dráma Színház rendezőjeként, majd az ufai Mazsit Gafuri Baskír Akadémiai Drámai Színház társulatához szerződött, ahol 1995-től 1998-ig színészként, 2003-2004 és 2012-2019 között főállású rendezőként, 2005-2012 között főrendezőként alkotott. 2019 óta a színház főrendezője. Előadásai számos baskír, oroszországi, illetve nemzetközi színházi fesztiválon vettek részt, elnyerve több jelentős alkotói díjat.

Oldal tetejére