Vissza az előadásokhoz

Jiří Havelka, Marek Zakostelecký

Georges Melies utolsó trükkje 8

Georges Melies utolsó trükkje

Drak Színház, Hradec Králové, Csehország

Rendező: Jiří Havelka

szöveg nélkül

50 perc, szünet nélkül.

„Az a sorsa, hogy megörökölje apja cipőboltját, de ő inkább rajzol gyermekkorában. Londonban végignéz egy bűvészműsort, és annyira lenyűgözi, hogy maga is bűvész lesz. Saját színházat vásárol, amely mindig teltházzal játszik, mert az eltüntetett nőket pillangókká varázsolja… Aztán elmegy a Lumière-fivérek első vetítésére. Innentől kezdve egyenes az út, hogy egy nagyszerű filmessé váljon, aki megalapítja a világ legelső filmstúdióját.” Georges Méliès (1861 – 1938), francia filmrendező, a filmipar jelentős úttörője.

A Drak Színház előadását Georges Méliès igencsak figyelemre méltó élete és munkássága inspirálta. A nézőket bevezeti a varázslók, és a szemfényvesztő trükkök örökké vonzó világába. Trükkök, amelyeket – elképesztően ötletesen – elsőként Méliès alkalmazott a film világában, megőrizve azok vizuális költészetét. Kiemelkedően magas számú követője volt. Meliés határtalan képzeletvilága a halált is túléli, mert a celluloid káprázata és a fantázia fegyverei még a nagy Kaszással is elbánnak… Vagy mégsem? Mindez kiderül a legnagyobb varázsló elbűvölő világába tett utazás legvégén.

Szereplők:
Luděk Smadiš, Milan Hajn,
Petra Cicáková, Jan Popela, Šimon Dohnálek

 

Tervező: Marek Zákostelecký
Dramaturgia: Dominika Špalková
Zene: DVA

 

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Jiří Havelka

Jiří Havelka

(1980. június 17, Jihlava) Színházrendező, drámaíró, színész és tévés műsorvezető, egyike a TV Óčko [TV Apu] kezdeményezőinek. A Jihlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezője, a Cute Dráma (Édes-Kis Dráma) kezdeményezője, amelyet minden évben november 17-én tartanak a Ypsilon Stúdióban. 

A prágai prágai Művészeti Akadémia Színház Főtanszakának Alternatív és Bábművészeti Tanszékén (DAMU) szerzett rendezői diplomát. A Vosto5 csoport – amely élő organizmusként a Második város című közterületi színházi inváziójával vált híressé – tagjaként állította színpadra A lakástulajdonosok szövetsége előadást, amely aztán első filmrendezésének (Tulajdonosok) is az alapja lett.

2007-ben az Év Tehetségének járó Alfréd Radok Díjjal jutalmazták. Havelka mindig a színpadi illúziókeltés és a színházi tér és idő lehetőségeinek kihasználását kutatja; és a színház, mint a közvetlen kommunikáció eszközének páratlanságát hangsúlyozza. A bábszínházi területre egy úttörő előadással nyert díjakkal (Színházi Újság legjobb bábelőadás díja, Erik Díj – a legjobb bábos produkció, és más nemzetközi fesztiválok díjai) robbant be; a nonverbális, bűvészmutatványok sorozatából felépített Georges Méliès utolsó trükkje című rendezésével.

Oldal tetejére

Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Olaszország, Ukrajna, Vietnám