Vissza az előadásokhoz

Jöel Pommerat

Ez a gyerek 14

Ez a gyerek

Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, Beregszász, Ukrajna

Rendező: Melnyicsuk Oleh

Magyar nyelven angol felirattal

2 óra, szünet nélkül.

Mi, emberek csak utasai vagyunk az „ÉLET”–nek nevezett vonatnak, amelynek útvonala a „SZÜLETÉS”–től a „HALÁL-VÉGÁLLOMÁS”–ig tart. Születés és halál – az élet ciklikus körforgása. Az emberek többsége csak átsiet az életen. Nem lát, nem hall, csak siet, célba akar érni. Pedig lehet, hogy pont az utazásban van a lényeg?! Hogy milyen tartalommal töltjük meg az erre szánt időt?! Szeretettel vagy irigységgel? Megértéssel vagy közömbösséggel? Vagy talán el sem indulunk magunk felé, mert csak az állomásig jutunk el és hagyjuk elmenni a várva-várt vonatot? Esetleg az általunk cipelt terheink gördítenek akadályokat a haladásunk útjába?
A gyerekkori sérülés-bőröndjeinket, csalódás-táskáinkat, vagy a gyűlölet-dobozainkat tovább cipeljük a későbbi kapcsolatainkba.
Vissza nem mehetünk, elölről nem kezdhetjük. Mitevők legyünk?
Emberi mivoltunk egyik legnagyobb lehetősége az, hogy mindig van másik út! Mindig tehetünk mást, mint amit eddig tettünk – csak így lehetséges a változás.
Felismerés… ráeszmélés… újraélés…
„Az ember azt látja a világból, amit szívében hordoz.” Goethe
 

Szereplők:
Orosz Melinda
Orosz Ibolya
Ferenci Attila
Sőtér István
Vass Magdolna
Fornosi D. Júlia
Gál Natália
Szabó Imre
Mónus Dóra
Szilvási Szilárd
 

Díszlet: Orosz Ibolya
Jelmez: Kopinec György
Fordította: Rideg Zsófia
Hangtechnikai tervezés és kivitelezés: Szabó Dezső
Fénytechnikai tervezés és kivitelezés: Fóris Csaba
 

Rendező
KA
Kaszás Attila Terem
Melnyicsuk Oleh

Melnyicsuk Oleh

Rendező, Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház. 1975. 08. 26-án született Csernyivciben. Tanulmányait 1992-1996 között a Kijevi Karpenko-Karij Állami Színművészeti Főiskola színművész szakán folytatta, majd 2000-2005 között a Kijevi Karpenko-Karij Nemzeti Színművészeti és Filmszínházi Egyetemen a színházi rendező szakot végezte el. Ugyanitt színészmesterséget is tanított 2004-2005-ben. 1996-1997-ben a Csernyivci Megyei Olga Kobiljanszka Zenei-Drámai Színház, 1997-1999 között a Kijevi Leszja Ukrajinka Nemzeti Akadémiai Színház, 1999-2000 között pedig a Kijevi Szabad Színház, színésze volt. Színészként szerződött 2000-ben a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházba (Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház), itt 2005-ben kezdett rendezni. 2010-től 2017-ig a Csernyivci Független Színházi Laboratórium vezetője volt. Színpadra állította mások mellett Shakespeare, Gogol, Schnitzler, Kafka, Yasmina Reza műveit, készített színpadi adaptációt Orwell és Pelevin írásai alapján.  Rendezéseivel a régió számos jelentős fesztiválján megfordult, így a MERIDIAN Fesztiválon; a Kezdődik A Színház nevű szemlén Szentpétervárott; a Nemzetiségi Színházak Munkácsi Fesztiválján, az Etnodiaszférán; Litvániában a VASARA Fesztiválon. Játszották előadását a Tavriai Melpomené Fesztiválon Herszonban; a Klasszikusok Napjainkban elnevezésű szemlén Dnyiprodzerzsinszkben (ma Kamjanszke); Chișineu fesztiválján, a BITEI-n; valamint Krakkóban, a Kelet–Nyugat Fesztiválon, ahol elnyerte a legjobb rendezés díját is, 2016-ban. Magyarországon több előadása szerepelt a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján. Itt volt látható 2021-ben a Joёl Pommerat Ez a gyerek! című művéből készült színpadi adaptációja is, amellyel  a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház a GRA Ukrán Országos Színházi Versenyfesztiválon a legjobb nagyszínpadi előadás díját nyerte el.

Oldal tetejére

Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Olaszország, Ukrajna, Vietnám