Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

Bozsik Yvette

Bohóc kerestetik

Bohóc kerestetik

Bozsik Yvette Társulat, Magyarország

Rendező: Bozsik Yvette

1 óra, szünet nélkül.

A Bozsik Yvette Társulat felnőtteknek szóló darabja a Nemzeti Táncszínház felkérésére, a világhírű román-francia író, Matei Visniec groteszk drámája nyomán készült. 

Két kiöregedett, régóta mellőzött bohóc egy állásinterjúra érkezik. Filippo a harsányabb karakter, Niccolo a szelíd bohóc. A sivár váróterem az érvényesülés igyekezetében előbb csatatérré, majd képzeletbeli poronddá, végül egy bűntény helyszínévé válik. A darab remek lehetőség arra, hogy a Bozsik Yvette Társulat mára ikonikussá vált stílusjegyeivel, egy prózai darabból kiindulva, táncszínházi formát öltve, új lendületet és energiákat ötvözve egy groteszk szomorúbohóc-játék előadást hozzon létre, amelyben tükröt tartva magunknak és a világnak megemlékezünk a szeretetről és az elmúlás pillanatairól. 

A darab alapján készült táncszínházi előadás Vati Tamás és Bozsik Yvette főszereplésével, Philippe Heritier zenéjével, Berzsenyi Kriszta jelmezeivel került színpadra, az előadásban a Bozsik Yvette Társulat táncművészei is megjelennek egy abszurd bohócbanketten. A darabban humor és dráma vegyül cirkuszi elemekkel, bohócjátékkal, commedia dell’arte motívumokkal, akrobatikus és lazzi elemekkel színesítve. A végeredmény abszurd átmenet humor, dráma, színház, cirkusz és tánc között. 

Előadják

Bozsik Yvette és Vati Tamás
valamint
Kalmár Attila, Zambrzycki Ádám, Bujdosó Anna, Darabont Áron, Gombai Szabolcs, Hasznos Dóra, Hortobágyi Brigitta, Samantha Kettle, Krizsán Dániel

Zene: Philippe Heritier
Fény: Pető József
Tér: Vati Tamás
Jelmez: Berzsenyi Krisztina
Kreatív producer: Iványi Marcell

Rendező-koreográfus
GH
Gobbi Hilda Színpad
Bozsik Yvette

Bozsik Yvette

Bozsik Yvette 1993-ban hozta létre saját társulatáta kortárs tánc elfogadtatására, népszerűsítésére és új utak keresésére. Az elmúlt több, mint 25 év alatt a Társulat rendszeres tréningeken és a műhelymunkákban folyamatosan fejlesztette a táncosok technikai és szakmabeli jártasságát, sokféle tánc- és színházi stílusban. Így a markáns arculat mellett kialakított egy sajátságos profilt és repertoárt. Előadásaik több generációhoz szólnak, jellemzőjük a műfaji sokszínűség és innováció igénye. A humor, az önirónia és társadalomkritika szervesen kapcsolódik a rendezések és koreográfiák játékosságához és nyitottságához. A Bozsik Yvette Társulat szem előtt tartja azt a Brook-i gondolatot, hogy a kortárs tánc és a kortárs színház nem csak egy bizonyos rétegnek szól, egyféleképpen előadva. A műfaji sokszínűség és mobilitás a Társulat állandó szakmai célkitűzése. Programjaik közül kiemelten fontosnak tartják a gyerekeknek szóló táncszínházat, valamint a hátrányos helyzetben élő alkotók integrálását a művészet által. Repertoárjuk a látványos táncszínházi produkcióktól kezdve az önéletrajzi ihletettségű komédián át a gyermek- és csecsemőszínházig terjed. Rendszeresen fellépnek Budapesten a Nemzeti Táncszínház játszóhelyein, a MÜPÁban, láthatók a Thália Színházban, a Nemzeti Sznházban és az Operettszínházban. Jelen vannak a fontosabb tánc- és színházi fesztiválokon, gyakran tesznek eleget meghívásoknak az ország vidéki városaiban, településein is. Csecsemőszínházi- és gyerekelőadásaikkal rendszeresen fellépnek fővárosi és vidéki művelődási házakban, óvodákban. Külföldi vendégszerepléseik során megközelítőleg húsz országban léptek fel Hong Kongtól New Yorkig, Párizstól Londonig. Bozsik Yvette számos szakamai díjat és elismerést kapott, többek között Kossuth-díjat, és Érdemes Művész kitüntetést. A Bozsik Yvette Társulat mára hazánk egyik kiemelt táncszínházi társulata, 2018-ban ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját.

 

1978-1988 Állami Balettintézet, balettművész diploma
1988-1992 Fővárosi Operettszínház táncművésze
1993-tól Katona József Színház rendezője
1993-tól Bozsik Yvette Társulat művészeti vezetője
2000-től Magyar Táncművészeti Főiskola meghívott tanára
2003-2007 Magyar Táncművészeti Főiskola, koreográfus szak
2008-2010 Magyar Táncművészeti Főiskola, klasszikus balettművész mesterképzés
2008- Magyar Táncművészeti Főiskola, a Koreográfusképző Tanszék vezetője, főiskolai docens

Oldal tetejére

Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Olaszország, Ukrajna, Vietnám