Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

Erland Josephson

EGY NYÁRI ÉJ SVÉDORSZÁGBAN

EGY NYÁRI ÉJ SVÉDORSZÁGBAN

DRAMATEN - Stockholmi Királyi Színház, Svédország

Rendező: Eirik Stubø

Svéd nyelven magyar és angol felirattal.

1 óra 20 perc, szünet nélkül.

 „Ha a film nem dokumentum, akkor álom. Ezért a legnagyobb Tarkovszkij mindenki közül. Magától értetődő természetességgel közlekedik az álmok világában, nem magyarázkodik, különben is mit magyarázna? Látó ember, aki formát tudott adni látomásainak a legsúlyosabb, de egyszersmind legképlékenyebb közegben.” – írta Ingmar Bergman „Laterna Magica” című önéletrajzában.

Erland Josephson darabja, az „Egy éj a svéd nyárban” Andrej Tarkovszkij utolsó filmje, az 1985-ben Gotlandon készült „Az áldozat” forgatásáról szól. Gyengéd és humoros hangnemben idézi fel az orosz rendező és a svéd színészek találkozását. Miközben a szereplők és a stáb egyre türelmetlenebbül várakoznak a nyári éjben, át kell gondolniuk a játékról, életről, nyelvről és művészetről alkotott elképzeléseiket. Erland Josephson olyan nagy rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ingmar Bergman, Andrej Tarkovszkij és Peter Brook, számos film- és színházi szerepe nemzetközileg is elismert. Íróként főleg a svéd és nemzetközi szinten ismert színészekről és rendezőkről alkotott portréit méltatták, illetve a Dramaten igazgatójaként eltöltött éveiről írt visszaemlékezéseit.

Színészek:
Erik Ehn, Lena Endre, Nina Fex, Thomas Hanzon, Tova Magnusson, Torkel Petersson

Díszlet- és Jelmeztervező: Erlend Birkeland
Fénytervező: Ellen Ruge
Hang: Björn Lönnroos
Videó: Annie Tådne, Emi Stahl
Maszk és paróka: EvaMaria Holm

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Eirik Stubø

Eirik Stubø

Az észak-norvégiai Narvikban született 1965-ben. Tanulmányait az Oslói és a Tromsøi Egyetemen végezte. 1991-ben filozófiát tanult Tromsøben, majd Oslóban az Állami Színházművészeti Főiskola rendezőszakán folytatta tanulmányait. 1997 és 2000 között a nyugat-norvégiai Stavangerben a Rogaland Teater vezetője, majd 2009-ig az oslói Nemzeti Színház igazgató-főrendezője és a nemzetközi Ibsen Fesztivál művészeti vezetője volt. 2013-ban a Stockholmi Városi Színház vezetőjévé nevezték ki, majd 2014-től 2019 tavaszáig a Stockholmi Királyi Drámai Színház, a DRAMATEN igazgatója volt.

Előadásai több nemzetközi fesztiválon is szerepeltek. 2006-ban ban New Yorkban pedig Henrik Ibsen A vadkacsa című művének színpadra állításáért a legjobb rendező díjával jutalmazták.

Budapesten 2003-ban Jon Fosse: Valaki jönni fog című darabjával vendégszerepelt először, 2017-ben az Amerikai Elektra, 2019 májusában az Egy nyári éj Svédországban című előadása volt látható a MITEM műsorán. Norvégiában a többi között a Kritikusok Díjával, valamint a legjobb rendezésért járó Hedda-díjjal is kitüntették.

Oldal tetejére