Vissza az előadásokhoz

Tennessee Williams

A VÁGY VILLAMOSA

A VÁGY VILLAMOSA

Berliner Ensemble, Berlin, Németország

Rendező: Michael Thalheimer

Német nyelven magyar és angol felirattal.

1 óra 45 perc, szünet nélkül.

Már régen a múlté a jólét, amikor az elegáns Blanche megérkezik a húgához, Stellához, aki szűkös körülmények között él lengyel bevándorló férjével, Stanleyvel. A súlyos titkokat magában hordozó Blanche előkelő viselkedése, álmodozó, szeretetre éhes személyisége homlokegyenest ellentétes Stanley nyers férfiasságával. A két személyiség összecsap, felőrli és elpusztítja egymást.

Tennessee Williams klasszikus, 1947-es darabja (amelyből világhírű film készült Marlon Brando és Vivien Leigh főszereplésével) New Orleansban játszódik, az amerikai dél világában. Michael Thalheimer rendező a rá jellemező módszert választja ezúttal is: kiszakítja a művet az eredeti miliőből, és dráma lényegére koncentrál. Pengeélesen mutatja meg az emberi kapcsolatok, a társadalmi viszonyok széthullását, az egzisztenciális lecsúszás végpontjait.

A német kritika nem fukarkodott a jelzőkkel a tavalyi bemutató kapcsán: grandiózus, művészi és okos, sötét és magával ragadó, színházünnep és lenyűgöző alakítások sorozata. A kaukázusi krétakör tavalyi sikere után újra a kortárs német színház legjavát hozza el a MITEM-re Thalheimer és a Berliner Ensemble.

Andreas Döhler (Stanley)
Sina Martens (Stella)
Peter Moltzen (Mitch)
Max Schimmelpfennig (ein junger Kassierer)
Henning Vogt (Steve)
Cordelia Wege (Blanche)
Kathrin Wehlisch (Eunice)
és mások

Díszlettervező: Olaf Altmann
Jelmettervező: Nehle Balkhausen
Zene: Bert Wrede
Dramaturg: Sibylle Baschung
Német fordítás: Helmar Harald Fischer

NSZ
Nagyszínpad
Michael Thalheimer

Michael Thalheimer

1965-ben született Fankfurt am Main-ban. 1985-től színészetet tanult Bernben, majd a német Svájc több színházában játszott. Első rendezését 1997-ben mutatta be a Theater Chemnitz. 2005-től 2008-ig a Deutsches Theater Berlin főrendezője és művészeti tanácsának tagja volt. Rendezései többek között a bécsi Burgtheater, Schauspiel Frankfurt, müncheni Residenztheater, Thalia Theater, a Nanterre-i Théâtre des Amandiers és a berlini Schaubühne színpadán voltak láthatóak. Amikor Oliver Reese a 2017-18-as évad elején átvette a Berliner Ensemble művészeti igazgatását, Michael Thalheimer házi rendező és a társulat művészeti tanácsának tagja lett. Michael Thalheimer rendezései számos díjat és elismerést kaptak. Ezek között van a 3Sat tévécsatorna Innovációs Díja, a berlini Friedrich Luft Díj, kétszer nyerte el Moszkvában az Arany Maszkot és többször a Nestroy Díjat. Számos előadása szerepelt a Berliner Theatertreffenen, legutóbb 2013-ban a Médea. Rendezései olyan nemzetközi fesztiválokon is szerepeltek, mint a Saltburger Festspiele, Wiener Festwochen és a Festival Iberoamericano de Teatro Bogotában.

Oldal tetejére