Vissza az előadásokhoz

Mudar Alhaggi

Your love is fire (Szerelmed tűz)

Your love is fire (Szerelmed tűz)

Theater an der Ruhr - Collective Ma’louba, Mülheim an der Ruhr, Németország

Rendező: Rafat Alzakout

Arab nyelven magyar és angol felirattal.

1 óra 30 perc, szünet nélkül.

Mudar Alhaggi Tüzes szerelem című új darabjában személyes élményeit dolgozza fel: a Szíriában dúló háborút, hazája elvesztését és németországi száműzetését. A darab az egyiptomi Abdelhaim Hafez dalától kölcsönözte címét. Ez a dal a hatvanas évek arab popzenéjét és egy látszólag biztonságos múlt iránti nosztalgiát jelképez. A darab szereplői nem hősök, nem áldozatok, csupán tragikomikus módon ábrázolja azoknak a helyzetét, akik csöndben várják a dolgok alakulását Szíriában. A cselekvés igénye és a kényszerű várakozás közötti feszültség sok Németországba vagy Európa más részére menekültre jellemző, de különösen igaz a szír művészekre. A darab a menekülő művészek szemszögéből mutatja be a szíriai konfliktust, sajátos témát és nézőpontot adva.

 

A történet

A helyszín egy apró lakás a háború sújtotta Damaszkusz egyik, a frontvonal melletti negyedében. Két jóbarát lakik itt, Hala és Rand,. A történet 2014 vagy 2015 egyetlen éjszakáján játszódik. Hala közli Randdal, hogy a háború miatt elhagyja Szíriát és Németországba megy. Rand kétségbeesik. Szerelme, Khaldoun a szír hadsereg egyik ellenőrzőpontján teljesít katonai szolgálatot, így Rand Damaszkuszban kell maradjon. De nem is akar távozni. Megjelenik Khaldoun, aki 48 órás kimenőt kapott és szeretne együtt lenni Randdal, akit hónapok óta nem látott. A városrészben fellángoló harcok azonban hamar véget vetnek a romantikusan induló éjszakának, mert Hala kénytelen a lakásban maradni, így hármasban töltik az éjszakát. Egy ponton azonban az egyre hevesebb vitává fajuló beszélgetés félbe szakad. A szerző maga is belekerül a darabba és úgy tűnik, hogy talán közeli viszonya van Halával. A szerző a szereplőkkel osztja meg a gondját: egyre erőtlenebb és nem tudja befejezni a darabot, melyet egy németországi menekülttáborban ír. A remélt új élet kezdete helyett elveszett, magányos és elidegenedett. Ebben a kényszerű várakozásban magukra hagyja szereplőit, akik fölött ott lebeg a megoldatlan konfliktus – ugyanúgy létbizonytalanságban és félelemben élnek, mint Szíria és lakói.

Az előadás díjai: Lustrum Díj, Edinburgh Fringe, 2017

Színészek:

Amal Omran – Rand
Luna Aboderhmen – Hala
Mohamed Alrashi – Khaldoun, a katona
Mouayad Roumieh – a Szerző

 

Asszisztens: Carina Bangert
Producer: Christin Lüttich
A produkció menedzsere: Christin Lüttich / Immanuel Bartz
Világosító: Jochen Jahncke
Hangosító: Carola Schmidt
Fordítók: Sandra Hetzl / Nicalo Abbas
Videó-művész: Carola Schmidt / Juma Hamdo
Dramaturg: Wael Kadour
Jelmeztervező: Emilie Cognard
Díszlettervező: Emilie Cognard

Rendező

Rafat Alzakout

KA
Kaszás Attila Terem
Rafat Alzakout

Rafat Alzakout

Rafat Alzakout 1977-ben született, színészi és rendezői tanulmányait 2003-ban végezte el a damaszkuszi Drámai Művészetek Intézetében, utána pedig színészként és rendezőként dolgozott. Első rendezései fiatal francia és szír szerzők darabjainak stúdióelőadásai voltak. Első nagyobb lélegzetű rendezését, Molière Dandin György, avagy a megcsúfult férj című vígjátékát a latakiai fesztiválon mutatták be 2007-ben. 2008 és 2010 között részt vett több, a British Council és a Royal Court Theatre által szervezett rendezői tanfolyamon. A 2010-11-es évadban rendezte meg Edward Albee Mese az állatkertről című darabját, melyben játszott is. Az előadás nagyon sikeresnek bizonyult. Ezután Bejrútba emigrált, ahol Jameel el Aibad álnéven, 2015-ig a Top Goon című szatírikus bábsorozat harminc darabját publikálta az interneten. A rendszert bíráló sorozat nagyon népszerű volt. A videókat bemutatta többek között a londoni Victoria és Albert Múzeum (2013), a párizsi Arab Világ Intézete (2014), a Filmfestival Rotterdam (2012) és a Moszkvai Biennálé (2013). Otthon című dokumentumfilmjének bemutatója a 2015-ös marseille-i fID fesztiválon volt, majd több nemzetközi filmfesztiválon is szerepelt, így Lipcsében és Bécsben is. A film Marseille-ben és Tetoaune-ban is díjat nyert. 2015 novemberében Rafat Alzakout Berlinbe emigrált.

Oldal tetejére