Vissza az előadásokhoz

Jalila Baccar - Fadhel Jaïbi

VIOLENCE(S)

VIOLENCE(S)

Tunéziai Nemzeti Színház, Tunisz, Tunézia

Rendező: Fadhel Jaïbi

Arab nyelven magyar és angol felirattal.

1 óra 50 perc, szünet nélkül.

A tunéziai forradalom ahelyett, hogy reményt hozott volna, elfojtott félelmet, szorongást, depressziót váltott ki, és számtalan erőszakos cselekedetet generált a mindennapi életben, amelyek szörnyű bűntényekbe torkolltak. Miért vetette magát többezer tunéziai fiatal a tengerbe, hogy eljussanak a „szabad világba”? Miért történt annyi öngyilkosság, annyi tűzhalál, akasztás a forradalom első napjaitól kezdve, és miért nő ezek száma rémisztően napról napra?  Miért van egyre több rablás, megerőszakolás, gyilkosság? Megsemmisülni vagy megsemmisíteni a másikat, ez itt a kérdés. De a kulturális, társadalmi, gazdasági, politikai, pszichiátriai magyarázaton túl… nincs itt valami nagy titok, egy kifürkészhetetlen fekete lyuk a „tettbefordulás” körül? Honnan jön a tettbefordulás? A nagy mítoszok és archaikus viselkedési módok miféle homályos mélységeiből? A mai Káinok és Ábelek az idők hajnalán lévő testvérpár makacsul visszatérő megtestesülései lennének?

„Az ember türtőzteti magát” kiáltana fel Albert Camus. De hogyan?

Talán, hogy nem hagyja magában az állatot eluralkodni? De hát a jó, a művelt, az intelligens, a toleráns, a másikat, az életet becsülő ember… hol van most?

Utazás az emberi lélek mélyére. Homérosz, Aiszkhülosz, Szophoklész, Euripidész, Shakespeare, Dante, Büchner, Brecht, Genet, Bond, Pasolini és annyi más után… mi „új” van, miféle irreális, szürreális, tragikomikus a mi szörnyű hétköznapjainkban?

Bűntettek, kicsik és nagyok.

Színészek:

Jalila Baccar, Fatma Ben Saïdane, Noomen Hamda, Lobna M'lika, Aymen Mejri, Nesrine Mouelhi, Ahmed Taha Hamrouni, Mouïn Moumni

 

Szövegkönyv és dramaturgia: Jalila Baccar
Díszlet- és fénytervező: Fadhel Jaibi
Díszlettervező asszisztens és zene: Kays Rostom
Rendező asszisztens: Marwa Mannaï
Jelmez: Salah Barka
Világosító: Ali Helali, Nawress Arfaoui
Hangtechnikus: Slim Askri
Színpadmester: Neji Khadhraoui
Produkciós munkatárs: Adnene Labidi
Produkciós felelős: Faten Jaouadi
Produkciós vezető:Oussama Jameï

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Fadhel Jaïbi

Fadhel Jaïbi

Régi színházi motoros, aki Magreb, Távol-Kelet és Európa jó néhány színpadán végigszáguldott, és 2017-ben pályafutásáért elnyerte az egyik legrangosabb elismerést, az Európa-díjat. Számos színházi rendezése mellett, három mozifilmet is jegyez, amelyek hosszú évek kutatásainak gyümölcsei. Megkerülhetetlen alakja a kortárs arab színháznak. 1972-ben megalapítja a Gafsa társulatot, 74-78-ig a tunéziai Színművészeti Akadémia igazgatója, társalapítója országa első független társulatának „Az Új Színháznak” («Le Nouveau Théâtre», 1976), valamint később (1993) a Familia Production-nak. Mint alkotó, és mint igazgató következetesen szembeszállt a színház elüzletiesítésével, és mindvégig a művészi színvonalra helyezte a hangsúlyt. Színháza, melyet Antoine Vitez megfogalmazását kölcsönözve „elit színház mindenkinek” jelszóval vezet, nagy megbecsülésnek örvend Tunisztól Bejrútig, Damasztól Kairóig. Európa az elmúlt húsz évben nagy érdeklődéssel fordult Jaïbi pedagógiai munkája felé, számos work-shopot tartott a kontinensen, többek között a Milánói Piccolo Teatro-ban is. 2002-ben ő az első arab rendező, akit meghívott az Avignon-i Fesztivál, majd a berlini Festspiele. 2014 júliusától vezeti a Tunéziai Nemzeti Színházat, amelyen belül létrehozott egy színésziskolát és egy ún. Ifjú Nemzeti Színházat.

Oldal tetejére